De invloed van je matras op de nachtrust

invloed matras nachtrustJe brengt een groot deel van je leven door in bed, ongeveer 35 procent. Een goede nachtrust is cruciaal om overdag goed te kunnen functioneren. Tijdens het slapen laad je jezelf weer even helemaal op. Er zijn veel factoren die een goede nachtrust kunnen beïnvloeden. Het hebben van een goed matras is er hier één van. Bij het uitzoeken van een goed matras is het belangrijk om te letten op een aantal factoren.

Een juiste gewichtsverdeling

Veel mensen zijn zich niet bewust van het belang van een goed matras voor de nachtrust. Een van de belangrijkste dingen is namelijk dat je lichaam goed moet kunnen ontspannen. Om dit te kunnen doen moet je gewicht op de juiste manier over je matras verdeeld worden. Welk matras je hebt heeft hier grote invloed op. Wanneer je matras te hard is, wordt je doorbloeding namelijk snel afgekneld en krijgt je huid onvoldoende zuurstof. Hierdoor krijgen je hersenen het signaal om om te draaien. Dit zorgt ervoor dat je steeds omdraait, waardoor je onrustig slaapt.

Een te zacht matras waar je continu in wegzakt is natuurlijk ook niet ideaal voor je nachtrust. Dit biedt niet voldoende steun. Om rustig te kunnen slapen is het dus belangrijk dat je een goed matras hebt waarop je gewicht goed is verdeeld.

De verdeling van je gewicht is ook afhankelijk van je slaaphouding. Lig jij altijd op je rug, dan moet je matras niet te hard zijn. Je ruggengraat moet namelijk zijn natuurlijke S-vorm aan kunnen nemen. Slaap je liever op je zij, dan werkt een matras met verschillende comfortzones waarschijnlijk het beste voor je. Een dergelijk matras heeft niet over heel het oppervlak dezelfde hardheid, waardoor je lichaam op de juiste punten extra ondersteund wordt. Ben jij een van de weinige mensen die graag op je buik slaapt? Dan wordt een steviger matras geadviseerd.

Ga voor kwaliteit

Niet alleen het soort matras, maar ook de kwaliteit van je matras is erg belangrijk. Een goed matras heeft zo min mogelijk drukpunten. Hoe beter je gewicht wordt verdeeld, hoe minder drukpunten je hebt op het matras. Je zou dus kunnen stellen dat het beste matras een matras is dat voor jouw lichaamsgewicht de juiste hardheid heeft, waardoor je zo min mogelijk drukpunten hebt en er niet in wegzakt.

Als een matras prijzig is, betekent dit niet automatisch dat het matras beter is en minder drukpunten heeft. Soms betaal je ook puur voor het merk. Let hier dus goed op en ga niet automatisch voor merk, ga voor kwaliteit.

Er zijn veel matrassen om uit te kiezen. Het is dan ook het beste een matras een tijdje uit te proberen. Er even op liggen in de winkel is natuurlijk anders dan er een maand op slapen. Bij sommige winkels bieden ze de optie om een periode proef te slapen.

Is traagschuim de beste optie?

Een matras van traagschuim is erg populair, je hoort dan ook vaak dat traagschuim matrassen het beste zijn. Maar ook voor matrassen van traagschuim geldt niet hoe duurder hoe beter. Er wordt gezegd dat dit soort matrassen goed werken tegen rugklachten. Dit kan voor jou kloppen en het kan een goede nachtrust bieden, maar dit is echt per persoon verschillend. Als je bijvoorbeeld iets zwaarder bent dan gemiddeld, kan een traagschuim matras je het gevoel geven dat je door het matras wordt opgeslokt.

Ook als je erg veel transpireert, is een traagschuim matras misschien niet de beste keuze voor jou. Deze ventileren namelijk niet enorm goed wat vooral vervelend is als je veel zweet. Ga er niet gelijk vanuit dat een traagschuim matras de beste oplossing is voor jou, maar test het uit. Er is geen bewijs dat traagschuim matrassen beter zijn dan gewone matrassen.

De temperatuur

Ook de temperatuur van je matras is een belangrijke factor. Als een matras te warm of te koud is en niet goed ventileert, heeft dit zeker invloed op je nachtrust. Zet de verwarming daarom ook nooit te hoog en zorg voor een juiste slaapkamertemperatuur. Vocht in de kamer of rond het bed verhoogt de kans op schimmel. Probeer dit ook altijd te voorkomen door je kamer goed te ventileren.

Last van huisstofmijt?

Heb je allergieën of problemen met je luchtwegen? Je nachtrust kan ook door deze reden worden verstoord. Als jij hier last van hebt, is een hypoallergeen matras misschien een goede optie voor jou. Dit soort matrassen voorkomen de groei van huisstofmijten en zijn erg veilig.

De verschillende factoren waar je dus rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een nieuw matras zijn onder andere je slaaphouding, gewicht en lengte, of je warmte gevoelig bent en dus veel transpireert en of je eventuele allergieën hebt. Al deze punten zullen meetellen voor een goede nachtrust. Want als je het te warm hebt of niet goed ligt en wakker wordt met rugpijn, zul je niet goed slapen. Het is altijd goed om uit te gaan van je huidige matras. Welk matras is dit en vind je deze juist te stevig, te zacht of te warm. Dit zijn allemaal dingen die je mee kunt nemen in de beslissing voor je nieuwe matras.

Dit artikel is geschreven door Janneke van Slaaploods. Deze matras- en beddenexpert heeft verschillende soorten kwaliteitsmatrassen in het assortiment. Ben jij op zoek naar een nieuw matras? Laat je dan eens adviseren door Slaaploods. Ze helpen je graag om het ideale matras voor jou te vinden. Meer informatie is te vinden op de website Slaaploods.nl.

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Kiki Wals

    Ik wist niet dat de temperatuur van mijn matras de kwaliteit van mijn slaap kan beïnvloeden. Ik slaap heel slecht, en ik denk dat de reden daarvoor het matras is. Ik probeer het te vervangen, en hopelijk helpt het wel om mijn slaap te verbeteren.

Geef een reactie