De invloed van kleur in de slaapkamer

de invloed van kleur op slaapGa je binnenkort de slaapkamer een nieuw kleurtje geven? Hou dan rekening met de invloed van kleur op slapen. Kalme en lichte kleuren verlagen de bloeddruk en hartslag en maakt je rustiger. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die kalme kleuren in hun slaapkamer hebben gemiddeld het langst en best slapen.

Invloed van kleur op slaap

Onderzoekers hebben gekeken naar 2.000 huizen om de invloed van kleur op de kwaliteit van de nachtrust te analyseren. Hieruit is gebleken dat slaapkamers met muren in kalme kleuren als blauw, groen en geel het beste scoren. De kleur blauw kwam als beste naar voren. Mensen die slapen in een blauwe slaapkamer slapen gemiddeld bijna 8 uur en worden het meest gelukkig en positief wakker. In een groene of gele slaapkamer is dat gemiddeld 7 uur en 40 minuten.

Donkere kleuren als zwart, bruin en grijs bleken te somber. De kleur die het slechtst scoorde was paars. Mensen met een paarse slaapkamer slapen gemiddeld zelfs minder dan 6 uur. Dit scheelt dus maar liefst 2 uur (25%) met blauwe slaapkamers! De oorzaak ligt waarschijnlijk in het feit dat de kleur paars een stimulerende werking heeft. Vooral na een drukke dag zorgt de invloed van deze kleur ervoor dat je moeilijker in slaap valt. Deze kleur toont ook nadelige gevolgen tijdens het slapen. Zo stimuleert het heftigere dromen en zelfs nachtmerries waardoor je slechter slaapt en minder uitgerust wakker wordt.

Kalme kleuren zijn het beste voor de slaapkwaliteit

Invloed op ander activiteiten

De kleuren in de slaapkamer hebben niet alleen invloed op de slaap. Als je het van een andere kant bekijkt is paars weer de beste kleur voor in de slaapkamer! Wat bleek is dat kleuren ook invloed hebben op het seksleven en de hoeveelheid seks die iemand heeft. En dan scoort paars juist het beste! Mensen met een paarse slaapkamer hebben gemiddeld 3,5 keer seks per week. Zou dit de oorzaak zijn van de de korte nachten? Dit is waarschijnlijk te verklaren door de eerder genoemde stimulerende werking van de kleur paars. Ook karamelkleurige kamers ”scoren” goed met 3 keer seks per week. Rood is dan weer geen aanrader met slechts 1 keer per week.

Als jij je slaapkamer opnieuw gaat kleuren is het goed om even stil te staan bij de invloed van kleur op je nachtrust (en seksleven). Meer slaapkamer tips kun je lezen in een ander artikel over de optimale slaapomgeving.

Dit bericht heeft 8 reacties.

 1. Ada

  Dag Alex,

  Ik heb een aantal blogs van je gelezen. Wat mij opvalt zijn de taalfouten die er in staan (‘d’ en ’t’ – fouten). Ik word zelf altijd afgeleid door taalfouten, zit me er eigenlijk ook wel aan te ergeren, dat is jammer van de inhoud. Beschouw deze opmerking als positieve kritiek. Hartelijke groet,

  1. alex

   Hallo Ada,

   Bedankt voor je bericht. Leuk om te horen dat je de blogs leest. Iets minder leuk (en beetje confronterend) om te lezen over de spelfouten ergernis, maar absoluut gewaardeerd! Het is heel goed (voor mij) dat je mij erop wijst. Ik weet dat ik er niet sterk in ben, maar als men/jij je er zelfs aan ergert dan is dat geen goed teken. Op de korte termijn weet ik niet zo goed hoe ik er iets aan kan doen omdat ik het gewoon erg moeilijk vind. Het is een punt waar ik aan zal moeten werken. Wellicht maar weer eens de grammatica boeken/internet induiken!

   Iig nogmaals bedankt voor je bericht, het heeft me zeker doen beseffen dat ik er meer aandacht aan moet besteden en dat ga ik zeker doen. Ik hoop dat je de blog blijft lezen, en dat je het spelfouten gehalte ziet verminderen waardoor je er meer plezier aan kunt beleven!

   Warme groet, Alex

   1. Khadija

    Wat een mooie en openhartige reactie!
    Wellicht wat moeite met grammatice, maar je persoonlijkheid en zelfvertrouwen heb je zeker prachtig ontwikkelt. Met feedback of kritiek omgaan kan lang niet iedereen en al helemaal niet op deze manier.
    Wat betreft /d/ /dt/. Daar is een heel makkelijke regel voor.

    Vervoeg het werkwoord met het werkwoord met /lopen/.

    Ik bied (ik loop)
    Hij BiedT (hij loopT)

    De stam van het werkwoord /bieden/ eindigd op een /d/.
    Een stam is het werkwoord wanneer het vervoerd wordt met /ik/.

    Tip: een werkwoord kan alleen eindigen op /dt/ als het in de tegenwoordige tijd plaatsvindt.

    Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

    1. Khadija

     De automatische correctie op m’n telefoon heeft wat woorden verkeerd gespeld zie ik.
     Maar ik geloof dat het wel duidelijk is.

 2. Sebastiaan

  Ik heb ergens gelezen dat je in je slaapkamer groene muren met witte muren moet combineren, denk jij hier ook zo over? En moeten blauwe slaapkamers echt helemaal blauw zijn (de muren dan)?

  Ik heb één groene wand (er wordt nog een wand groen geverfd), maar ik denk dat groen het beste is. Kalmerend, en je voelt je bij groen waarschijnlijk heel fit in de ochtend. Al is blauw iets beter om te slapen, maar het is niet echt een ‘opwekkende’ kleur voor ‘à ochtends.

  Verder een heel interessant artikel!

  Met vriendelijke groet,
  Sebastiaan

  1. Sebastiaan

   Pardon, ik bedoel ’s ochtends in plaats van ‘á ochtends.

 3. Kenny

  Beste Alex,

  Ik heb mijn hele slaapkamer ene make-over gegeven en heb daarbij onderzoek gedaan naar kleuren en onder andere Feng Shui. Ik denk dat het ook belangrijk is welke tint van kleur je neemt, want ik heb altijd een blauwe slaapkamer gehad hier, maar dat was licht blauw. Nu heb ik donker blauw met een paar gouden accenten en ik slaap pakken beter.

  Ps: Ik had hem zo paars willen schilderen, maar ik denk dat ik toch liever slaap in mijn slaapkamer, haha.

 4. Kenny

  Ik denk dat je niet in je slaapkamer blijft, toch? Je staat op en gaat ergens anders heen 🙂

Geef een reactie