Tijdens de zomer voelen we ons vaak het meest energiek. Zodra de herfst zijn intrede doet leveren veel mensen in op slaapkwaliteit en energieniveau. Zorg dat je deze druilerige periode energiek en fit blijft door extra goed te slapen in de herfst.
Hoe je lekker blijft slapen in de herfst
Je slaappatroon en biologische klok spelen een belangrijke rol in dit verhaal. De verschillende seizoenen kunnen onze slaap flink beïnvloeden en in de herfst hebben veel mensen moeite met het aanhouden van een goed slaappatroon. Door je slaapritme na de zomer aan te passen kan je ervoor zorgen dat je ook in herfst en winter energiek bent en lekker kunt slapen!
Slaapritme
Waarom is het in de herfst moeilijker om een goed slaapritme aan te houden? Het is vooral makkelijker, of eigenlijk iets minder belangrijk, in de zomer (tenzij je wilt slapen tijdens een hittegolf). Zomers zijn de dagen langer waardoor we een iets losser slaappatroon kunnen aanhouden. We hebben langer licht waardoor we overdag makkelijk aan onze ”licht behoefte” komen voor een juist slaap waakritme. Wanneer de dagen korter zijn in de herfst en vooral in de winter moeten we wat meer moeite doen om in de lichtbehoefte van ons lichaam te voorzien. Ook hebben we doorgaans net wat minder last van stress in de zomer. Stress is één van de grootste boosdoener voor slaapproblemen.
In de zomer kunnen we een losser slaappatroon aanhouden
Actief avondprogramma
In de zomer ondernemen we vaak meer in de avonden. Dit kan ook prima omdat we iets losser om kunnen gaan met ons slaappatroon. Het is verstandig om je avondactiviteiten ook wat aan te passen aan het seizoen. Als je in de herfst en winter op tijd in slaap wil vallen kan je in de avond het beste niet al te actief meer zijn. Maar hoe doe je dit dan wel? Een aantal tips om lekker vroeg te kunnen slapen in de herfst.
6 Tips om lekker te slapen in de herfst
Ga vroeger naar bed
Ga mee met het dag- nachtritme. Het wordt weer vroeger donker dus ga ook wat eerder naar bed. Je kunt je slaapritme het beste geleidelijk aanpassen door een week lang iedere avond 10 minuten eerder naar bed te gaan en op te staan (in plaats van meteen een uur eerder). Laat je lichaam rustig aanpassen.
Strikt slaappatroon
In de herfst en winter nog belangrijker! Zorg voor een strikter slaappatroon. Probeer iedere avond min of meer op dezelfde tijd naar bed te gaan en in de ochtend ook op dezelfde tijd op te staan. Probeer hier ook in het weekend niet teveel van af te wijken. Een uurtje langer uitslapen op zondag is lekker en kan geen kwaad. Wanneer je veel later opstaat slaap je zondagavond vaak slechter. Dit kan de eerste nachten en dagen van je werkweek goed verstoren.
Avondritueel
Je kunt je slaap opwekken door het aanhouden van een vast avondritueel. Zo geef je je lichaam eigenlijk seintjes dat het bijna tijd is om te slapen. Je kunt dit ritueel zelf indelen. Een belangrijk algemeen punt is wel dat je geruime tijd voor het slapen gaan de lichten dimt en je omgeving donkerder maakt. Door licht blijft je lichaam cortisol aanmaken (waakhormoon) en als het donker is stopt je lichaam daarmee. Vervolgens gaat het melatonine, (slaaphormoon) aanmaken waardoor je slaperig wordt. Dit fysiologische proces is ook één van de belangrijkste redenen waarom we in de winter vaak veel vermoeider zijn of zelfs last hebben van een winter-dip. Daglicht heeft namelijk veel invloed (meer dan kunstlicht) en in de winter krijgt ons lichaam veel minder zon en daglicht.
Ontspanning
Eigenlijk is dit altijd belangrijk voor het slapen gaan. Zorg dat je minimaal een uur voordat je naar bed gaat iets ontspannends doet. Vraag niet teveel meer van je hersenen anders draaien die nog op volle toeren als je in slaap wil vallen. Vermijd computers, je mobieltje, tv, werk en lichamelijke inspanning. Ga liever wat lezen, een muziekje luisteren, de afwas doen of neem een bad.
Sommige dingen zijn altijd belangrijk
Voeding
Ook voeding is altijd belangrijk. Om vroeg te kunnen inslapen stop je beter nog wat eerder met het drinken van koffie en het eten suikerhoudende producten. Eet ’s avonds geen zware maaltijden en eet je avondmaaltijd niet te laat. Geef je lichaam voldoende tijd om je voeding te verteren zodat dit niet meer in volle gang is zodra je in bed ligt. Hou hier dus ook rekening mee als je vroeg wil slapen. Je kan hier meer over lezen in het artikel over slecht slapen door keuze voeding.
Verkoudheid
In de herfst hebben we vaker last van een verkoudheid. Kriebelhoest en een verstopte neus kunnen ons uit onze slaap houden. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om toch goed te slapen.