Slapen met je raam open of dicht? (+ beste slaaptemperatuur)

slapen met raam open beste slaapkamertemperatuurIn de zomermaanden kan de buitentemperatuur flink oplopen. Ook ’s nachts kan het dan nog behoorlijk warm zijn. In zo’n warme en broeierige slaapkamer kun je vaak moeilijk in slaap komen. Daarom slapen veel mensen met hun raam open in de zomer. Maar is het ook verstandig om in de winter met je raam open te slapen? Dan is het buiten namelijk alles behalve warm!

De beste temperatuur voor je slaapkamer

Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat je kamer de juiste temperatuur heeft. Je slaapkamer moet niet te warm zijn, maar zeker ook niet te koud. Je lichaam daalt namelijk automatisch wanneer je gaat slapen. Als je slaapkamer dus te warm is, zal je lichaam minder snel afkoelen. Je kunt gaan zweten en het duurt langer voordat je in slaap valt.

Maar ook een te koude slaapkamer is niet goed. Je lichaam zal zich namelijk aanpassen aan afwijkingen van de omgeving. Met andere woorden: als het in je slaapkamer te koud is, dan probeert je lichaam dit te corrigeren tot het een goede temperatuur heeft aangenomen. Hierdoor slaap je lichter en wordt je sneller wakker. De beste slaapkamertemperatuur is koel (maar niet koud) en ligt rond de 16 graden. Met deze temperatuur hoeft je lichaamstemperatuur zich zo min mogelijk te corrigeren.

De beste slaaptemperatuur is koel maar niet koud

Slapen met het raam op een kier

Je kunt best in de winter met je raam open slapen. Dat is juist heel goed!

• Het zorgt voor frisse lucht en ventileert je slaapkamer. En dat is goed op meerdere gebieden! Zo hebben schimmels minder kans in een geventileerde slaapkamer en bouw je meer weerstand op.
• Je wordt fitter wakker. Doordat je kamer wordt geventileerd, komt hier ook meer zuurstof in. Hierdoor heb je minder kans om met hoofdpijn wakker te worden.
• Je valt sneller in slaap. Een te warme of te koude slaapkamer zorgt ervoor dat je minder diep slaapt en ook minder snel in slaap valt. Door je raam op een kier te zetten vermijd je dat het te warm wordt (zet hem dus niet wagenwijd open – dan wordt het te koud) en slaap je beter.

Met je raam open slapen betekent dus niet dat je raam wagenwijd open moet. Het beste kun je deze namelijk op een kiertje zetten, zodat er nog genoeg frisse lucht binnen komt. Zet je je raam te wijd open, dan kan je kamer te veel gaan afkoelen. Pas ook op met tocht in de slaapkamer. De hele nacht op de tocht liggen is slecht voor je spieren (die worden er stijf van). Wel luchten, maar niet tochten dus!

Slaap jij weleens met je raam open? En doe je dit alleen in de zomer, of ook in de winter? Slaap je juist in de zomer vaak slecht? Lees dan eens dit artikel met tips om te slapen met warm weer.

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. ikvoelmesexyalsikdans

    super interessante website met leuke weetjes over hoe je makkelijker gaat slapen!!

Geef een reactie