Beter slapen door te sporten (+ 4 andere voordelen)

beter slapen door sporten

Sporten en bewegen brengt je zoveel moois. Je ben gezonder, hebt meer energie, je leeft langer, je ziet er beter uit en je zit doorgaans gewoon lekkerder in je vel. De kans is natuurlijk groot dat je al lang op de hoogte was van deze voordelen, maar wist je ook al dat sporten een positief effect heeft op je slaap?

Beter slapen door te sporten

Heb jij last van slaapproblemen? Misschien beweeg je te weinig. Een goede conditie zorgt er voor dat je sneller in slaap valt, maar ook dat je dieper slaapt. En hoe dieper je slaapt, des te beter jouw batterij oplaad. Hoe langer je in een diepe slaap verkeerd, hoe meer herstel er plaatsvindt in je lichaam en geest. Je kunt hier meer over lezen in dit artikel over de slaapcyclus.

Hoe is jouw conditie?

Mensen met slaapproblemen hebben doorgaans een hogere hartslag, een hogere spijsvertering en zelfs een hogere lichaamstemperatuur tijdens het slapen. Door actief te bewegen gaat je spijsvertering in eerste instantie harder werken en dus omhoog, maar daalt deze naar een paar uur tot een lager niveau dan dat het normaal zou zijn geweest, zonder te hebben gesport.

Hierdoor kunnen we ook meteen de conclusie trekken dat het niet verstandig is om vlak voor het slapen te sporten of op een andere manier actief te bewegen. Als je spijsvertering minder hard werkt kan je in de nacht beter en dieper slapen. Daarnaast heeft je lichaam na het sporten ook een paar uur nodig om weer af te koelen.

Stress is één van de grootste boosdoeners

Als er iets echt slecht is voor je nachtrust, dan is het wel stress. Door stress kan je uren wakker liggen van het piekeren. Aangezien sporten één van de beste methodes is om stress tegen te gaan, is het ook direct de perfecte manier om beter te slapen! Sporten gaat op verschillende manieren stress tegen.

Stofjes

Door te sporten of actief te bewegen komen en hormonen en neurotransmitters vrij in de hersenen. We hebben het over stofjes als dopamine, endorfine, serotonine en adrenaline. Deze zorgen voor een blij en gelukkig gevoel. Sporten maakt je dus letterlijk blijer en gelukkiger waardoor het zeer effectief is tegen stress!

Gedachten

Wanneer je veel stress hebt ga je al snel piekeren, waardoor de stress eigenlijk alleen maar erger wordt. Sporten is een goede manier om jezelf even af te leiden van deze stressvolle gedachten, en daarmee meteen de negatieve gedachtegang te doorbreken. Door Sporten kan je heerlijk je gedachten legen. Je bent dan even helemaal gefocust op de sport die je beoefent. Hoe intensiever de activiteit, des te beter kun je je gedachten ermee legen.

Spieren

Door stress spannen je spieren zich aan. Met veel sporten maak je intensief gebruik van je spieren waardoor je spieren uit deze aangespannen stand worden gehaald. Door je spieren actief te gebruiken zorg je er eigenlijk voor dat je je spieren ontspant. Hierdoor zal je minder last hebben van fysieke klachten door de stress.

Kiplekker

Je lichaam wordt gezonder en mooier wat je zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroot. Zelfvertrouwen zorgt er voor dat je beter om kan gaan met moeilijke, en stressvolle, situaties.

Een merkbaar verschil

Iedere dag een uur sporten zou natuurlijk top zijn, maar om een positief effect te zien is dat niet perse nodig. Zorg er toch wel voor dat je minimaal 3 uur per week actief in beweging bent. Het gaat dus niet alleen om het beoefenen van een sport, je kan het fietsen naar je werk of het wandelen met je hond hier ook prima toe rekenen. Al zijn dit, als je je niet hebt verslapen, niet de meest intensieve vormen van beweging. Toch heeft het ook een positieve invloed. Pak dus eens wat vaker de fiets om bijvoorbeeld je boodschappen te doen!

In het boek Perfect Slapen in 7 Stappen speelt levensstijl en lichaamsbeweging een centrale rol. In dit boek (en e-cursus) wordt precies uitgelegd wat het effect is van lichaamsbeweging, hoe je dit het beste kan toepassen en hoe beweging en een juiste levensstijl je zal helpen om beter en dieper te slapen.

Geef een reactie