Waarom overdag sporten helpt om beter te slapen

Waarom overdag sporten helpt om beter te slapen

Het is voor ons lichaam belangrijk om voldoende reden te hebben om uit te rusten. Als jij op dit moment vaak wakker ligt wanneer je wilt gaan slapen dan is het slim om te kijken wat je overdag kunt doen om te stimuleren dat jouw lichaam meer behoefte heeft aan slaap en herstel.

Uiteindelijk werkt slaap simpel: het is bedoeld om je lichaam en brein te laten herstellen van alles wat jij vandaag hebt ondernomen, zodat je morgen weer voldoende energie hebt om soortgelijke activiteiten te ondernemen. Maar wanneer het lichaam of het brein weinig actief is geweest, is het logisch dat jij niet altijd snel in slaap kunt vallen. Je hebt tenslotte nog voldoende energie.

Wat kun je doen om beter te slapen?

Door het lichaam overdag wat harder te laten werken, zal jij ’s avonds ook makkelijker in slaap kunnen vallen. Het lichaam heeft op dat moment een sterkere behoefte om te herstellen. Hierdoor zul je dus ook moe zijn, omdat jij aan het eind van de dag minder energie over hebt om nog langer activiteiten te ondernemen.

Daarom kun je het beste gedurende de dag actief zijn. Als jij bijvoorbeeld iedere dag twee of meer uur op bed ligt om Netflix te kijken, dan is het logisch dat het lichaam niet moe genoeg is om uiteindelijk ook echt in slaap te vallen. Investeer je echter een half uur of uur van die twee uur in sport, dan heeft het lichaam veel meer rust nodig om hiervan te herstellen.

De nodige sportoefeningen kunnen hierbij helpen. Nu kun je ervoor kiezen om iedere dag een half uur hard te lopen, want dit zorgt er al voor dat jouw lichaam voldoende tijd en rust nodig heeft om hiervan te herstellen. Maar het is nog beter om actief alle spieren in het lichaam te trainen. En daar kun je het beste krachttraining voor gebruiken.

Krachttraining en een goede nachtrust

Bij krachttraining ben je actief bezig om bepaalde spieren in jouw lichaam te trainen. Zo train je met een sit-up (crunch) bijvoorbeeld jouw buikspieren. Door verschillende oefeningen met gewichten uit te voeren, wordt een groot aantal spieren in het lichaam getraind. En, zoals jij je kunt voorstellen, heeft het lichaam dus ook veel meer rust nodig om hierna te herstellen. Deze verhoogde behoefte naar rust krijgt het lichaam maar op één manier, en dat is slapen.

Door iedere dag een aantal krachtoefeningen uit te voeren, zorg jij dat iedere spier in jouw lichaam wordt geactiveerd en dat jouw lichaam dus voldoende rust nodig heeft. Maar je kunt er ook voor kiezen om meerdere keren naar de sportschool te gaan en daar actief aan de slag te gaan met krachttraining. Zo kun jij veel actiever en met hogere gewichten jouw lichaam trainen.

Een extra voordeel: je gaat minder nadenken in bed

Heb jij voor het slapen altijd last van een hoop ronddwalende gedachten in jouw hoofd? Dit kan vooral voorkomen wanneer je door een stressvolle periode gaat. Het is in deze periodes juist slim om te trainen, want uit onderzoek is gebleken dat voldoende lichaamsbeweging er uiteindelijk in resulteert dat jij ook minder stress ervaart. Dat betekent minder ronddwalende gedachte in jouw hoofd, dus minder onrust voordat jij slaapt, waardoor je dus ook weer sneller in slaap zult vallen.

Dit artikel is geschreven door Glenn Goossens van Bodybuildingblog.nl. Glenn is voedingsexpert en personal trainer en heeft in de afgelopen jaren duizenden mensen geholpen met het bereiken van doelstelling rondom sport en beweging. Toen hij zelf begon met trainen was hij 180 cm en slechts 62 kilo. Nu weegt hij 90 kilo met veel meer spiermassa en slecht 8% lichaamsvet.

Geef een reactie