7 Vragen over Yoga Nidra aan Happy with Yoga

yoga nidra vragen happy with yoga1

Je hoort vaak dat Yoga een positief effect heeft op de nachtrust. Niet zo gek als we bedenken dat beweging en ontspanning 2 belangrijke factoren zijn voor een goede en gezonde slaap. Zelf heb ik inmiddels mijn eerste ervaring opgedaan met (power)yoga en het leek mij erg leuk en interessant om eens iets meer te weten te komen over Yoga (en het effect op de slaap). Zodoende kwam ik Yoga Nidra voor het eerst tegen op de website van Happy with Yoga. Deze vorm van Yoga is zeer nauw verbonden met slapen dus daar wou ik natuurlijk wel meer over horen. En bij wie kan ik dan beter terecht met mijn vragen dan bij Rolf en Melanie van het platform Happy with Yoga! In dit korte interview met Rolf van Baalen beantwoord hij mijn vragen over Yoga Nidra en legt hij de relatie uit met een gezonde nachtrust! Laten we beginnen met een korte introductie…

Wie zijn Happy with Yoga?

Wij zijn Rolf en Melanie en we hebben samen het online Yoga platform Happy with Yoga opgezet. Op onze website happywithyoga.com willen we mensen informeren en inspireren over alles wat met Yoga, Mindfulness, Meditatie en alles daaromheen te maken heeft. Dit doen we onder andere door blogs, video’s, foto’s en online cursussen. Daarnaast geven we regelmatig workshops op verschillende plekken in Nederland en België en organiseren we Yoga weekenden en vakanties.

Wat betekent Yoga Nidra?

Yoga Nidra bestaat uit twee woorden. Yoga betekent samenbrengen of verbinden. En Nidra betekent slaap. Yoga Nidra wordt dus ook wel de slaap van de Yogi’s genoemd.

Waar komt het vandaan?

Yoga Nidra is een diepe ontspanningstechniek die ontwikkeld is door Swami Satyananda in India. Swami Satyananda heeft dit min of meer per toeval ontdekt toen hij als student regelmatig in slaap viel, terwijl er vlak bij een groep mensen verzen aan het zingen waren (mantra’s), die hij nog nooit gehoord had. Hoewel hij in diepe slaap was tijdens dit zingen, kende hij de verzen nog toen hij ze weer hoorde terwijl hij wakker was. Een Yogi heeft toen aan hem uitgelegd dat zijn dieper bewustzijn de mantra’s had gehoord. Dit wekte zijn interesse en uiteindelijk heeft hij dit doorontwikkeld tot de techniek Yoga Nidra.

Wat is het effect van Yoga Nidra op het slapen?

Yoga Nidra staat erom bekend dat het een heel gunstig effect heeft op de nachtrust. Het lichaam is door de Nidra technieken in staat om tot een diepe ontspanning te komen. Als je dit doet voor het slapen gaan merk je vaak dat je beter, dieper en rustiger slaapt en beter en uitgerust wakker wordt.

Persoonlijk ken ik mensen die al maanden lang niet normaal hadden geslapen door burnout klachten, stress en spanningen. Na een Yoga Nidra sessie te doen vlak voor het slapen had deze persoon de beste nachtrust sinds maanden gehad. En dat zonder slaappillen, medicijnen of vreemde apparaten.

Wat zijn de andere voordelen?

Andere voordelen van Yoga Nidra zijn onder andere dat het helpt om het autonome zenuwstelsel te beïnvloeden. Mensen die veel stress ervaren zitten vaak in het ‘fight or flight’ gedeelte van hun zenuwstelsel. Dit is het stress-systeem. Hierdoor kunnen ze niet goed ontspannen en vaak ook niet goed slapen. Ook wordt je lichaam hierdoor meer vatbaar voor allerlei andere klachten, aandoeningen en ziektes. Belangrijk is dus om je zenuwstelsel weer te leren kalmeren. Dit kan met Yoga Nidra.

Hoe werkt Yoga Nidra?

Het mooie van Yoga Nidra is dat je eigenlijk helemaal niets hoeft te doen. Bij Yoga denk je al snel aan vreemde houdingen. Maar bij Yoga Nidra hoef je alleen maar op je rug te liggen met je ogen dicht. Je kunt het zelfs gewoon in bed doen. Vervolgens luister je naar een Nidra sessie die waarschijnlijk ergens tussen de 10 en 30 minuten duurt. Tijdens de sessie word je op een systematische manier tot ontspanning gebracht. Je ervaart dus diepe ontspanning op fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch niveau.

Zelf vind ik het prettig om het 2 of 3 keer per week te doen, vlak voordat ik ga slapen. Ik merk dat zo heel mijn systeem tot rust kan komen en dat ik heerlijk slaap.

Hoe kan ik beginnen met Yoga Nidra?

De makkelijkste manier om met Yoga Nidra te beginnen is door het gewoon lekker thuis te doen. Je hoeft dus helemaal niet naar een Yogales als je dat niet wilt. Bovendien bieden lang niet alle Yogastudio’s Nidra sessies aan.

Op onze eigen website hebben we een compleet Yoga Nidra programma gemaakt. Het programma bestaat uit 7 Yoga Nidra sessies en een Ebook met achtergrond informatie.

Meer informatie over dit online Yoga Nidra programma kun je vinden op www.iyoganidra.nl

Geef een reactie