De verzwaringsdeken: Wat is het en hoe werkt een zwaartedeken?

De verzwaringsdeken wat is het en hoe werkt de verzwaringsdeken

De verzwaringsdeken is een nieuwe manier van slapen die sinds kort ook is opgepikt door de media. De NRC, Elle en Libelle schonken al aandacht aan deze nieuwe soort deken. Maar wat is de verzwaringsdeken precies, waar komt het vandaan en voor wie is het bedoeld? In dit artikel gaan we verder in op de zwaartedeken en waarom deze juist nu relevant is voor slapend Nederland en België.

Waarom is de verzwaringsdeken nu relevant?

In 2019 kampte bijna een kwart van alle Nederlanders met slaapproblemen. Dit komt uit op ongeveer 2,9 miljoen personen die slaapproblemen heeft. In 2017 lag dit percentage nog op 21%. Tijdens dit onderzoek kwam ook naar voren dat bij 4 op de 10 personen de slaapproblemen een belemmering zijn voor de dagelijkse werkzaamheden.

Voor andere doelgroepen, zoals personen met psychische problemen of personen die arbeidsongeschikt zijn ligt dit percentage nog hoger. Mensen met een psychische aandoening hebben bijvoorbeeld meer dan 3 keer zoveel kans op slaapproblemen dan anderen. Bij arbeidsongeschikte personen ligt het percentage van slaapproblemen zelfs op 59%.

Ook bij fysiek ongemak worden slaapproblemen vaker gemeld. Wanneer iemand vier of meer langdurige aandoeningen heeft, is de kans op slaapproblemen meer dan 2,5 keer hoger. Al deze interne perikelen zorgen dus voor een nog hogere kans op slaapproblemen.

Wat is een verzwaringsdeken?

De verzwaringsdeken is eigenlijk hetzelfde als een normale deken, alleen is deze 3 tot 6 keer zwaarder. Het gewicht van de verzwaringsdeken komt door de glazen parels die zich in het midden van de deken bevinden. De verzwaringsdeken is gebaseerd op iets dat diepe druk stimulatie heet. Diepe druk stimulatie is een druk op het lichaam waardoor een veilig en geborgen gevoel worden gecreëerd.

De meeste verzwaringsdekens wegen ongeveer 7 tot 9 kilo. Het is gangbaar om voor een zwaartedeken te kiezen die 10% of net iets meer van het lichaamsgewicht weegt. Geen zorgen, niet al het gewicht van de deken valt op je. Hierdoor kan je genieten van de effecten van de deken zonder dat dit te zwaar wordt. Doordat een gedeelte van het gewicht om je heen valt imiteert dit het gevoel van het krijgen van een knuffel.

Dit veilige en geborgen gevoel is voor de meeste personen ook gelijk dé reden dat ze de verzwaringsdeken willen gebruiken. Het komt veel voor dat slapeloosheid wordt veroorzaakt door vormen van stress en angst tijdens het in bed liggen. Diepe druk stimulatie zorgt voor een verhoogde productie van melatonine (slaaphormoon) en serotonine (gelukshormoon).

De wetenschap

Het effect van de verzwaringsdeken wordt gebaseerd op diepe druk stimulatie. Diepe druk stimulatie is oorspronkelijk uitgevonden door Temple Grandin. Temple Grandin is een hoogleraar in Amerika die zelf autisme heeft. Diepe druk stimulatie werd, wanneer ze het uitvond, ingezet in de vorm van “The Hug Machine”.

Deze machine werd ingezet bij hoog sensitieve kinderen en kinderen met bijvoorbeeld autisme. Ze bedacht de machine toen ze op bezoek was op een boerderij bij familie. Daar zag ze hoe vee bijeen werd gedreven. Ze verwachtte dat het vee in paniek zou raken en in het rond zou gaan rennen. Het effect van het bijeendrijven was juist het tegenovergestelde. Het vee werd rustig doordat ze de warme en zachte druk ervaarde.

Hierdoor kwam ze op het idee dat druk zorgt voor een rustige sensatie (denk bijvoorbeeld aan het krijgen van een knuffel). Uiteindelijk werd The Hug Machine vervangen door de verzwaringsdeken (een zachtere en luxueuzere manier om dit effect te verkrijgen). Ook is de verzwaringsdeken gemaakt voor personen die bijvoorbeeld alleen lijden aan slapeloosheid (en niet aan andere ziektebeelden).

Hoe werkt het?

De verzwaringsdeken drukt zachtjes op je lichaam. Deze druk wordt diepe druk stimulatie genoemd en zorgt voor een geborgen en veilig gevoel. Diepe druk stimulatie is een medische kalmeringstechniek dat bewezen bijdraagt aan sneller in slaap komen en vaster doorslapen gedurende de nacht. Het effect van de verzwaringsdeken kan worden vergeleken met het effect van het inbakeren van een baby.

Diepe druk stimulatie verlaagt de alertheid en beïnvloedt, op een kalme en zachte wijze, het zenuwstelstel. Het gewicht in de deken is gelijk verdeeld waardoor deze een gelijke druk op het lichaam uitoefent. Deze druk brengt een aantal voordelen met zich mee.

Serotonine (gelukshormoon): De deken draagt bij aan een gezond serotonine peil. Serotonine heeft onder andere invloed op de stemming, zelfvertrouwen en slaap.

Melatonine (slaaphormoon): Melatonine is een product van serotonine. Een gezonde hoeveelheid melatonine draagt bij aan een goede nachtrust.

Cortisol (stresshormoon): Een betere nachtrust draagt bij aan een minder constante productie van cortisol. Cortisol veroorzaakt onder andere stress en angst.

Voor wie is de verzwaringsdeken geschikt?

Waar The Hug Machine oorspronkelijk was ontworpen voor kinderen met ziektebeelden zoals autisme, is de verzwaringsdeken gemaakt voor de reguliere markt. Het wordt nog steeds veel gebruikt door mensen met RLS, autisme en hoog sensitieve personen, maar kan door iedereen worden gebruikt.

De verzwaringsdeken helpt bij de verschillende symptomen van slapeloosheid, hierdoor is het bij uitstek de oplossing voor een betere nachtrust. Daarnaast is het een natuurlijk slaapmiddel, je hoeft geen extra slaappillen of slaapmedicatie te nemen om aan jouw nachtrust te werken.

Bronnen:
https://www.ggznieuws.nl/cbs-in-2018-hadden-bijna-3-miljoen-nederlanders-slaapproblemen/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Temple_Grandin
https://en.wikipedia.org/wiki/Hug_machine

Dit artikel is geschreven door Ralf van Veen. Als ervaringsexpert in het domein slapen weet Ralf als geen ander hoe het is om nachtenlang wakker te liggen in bed. Daarnaast is Ralf auteur en eigenaar van Slaapt.nl. Slaapt is een informatiebron over slapen en aanbieder van de verzwaringsdeken binnen Nederland en België.

Dit bericht heeft 7 reacties.

 1. Annemiek van de Heuvel

  Interessant artikel! Ik heb zelf sinds 2 weken een eigen verzwaringsdeken en ik kan zeggen dat het echt helpt. Ik word eindelijk niet meer ‘s nachts wakker, ook niet om te plassen.

 2. Gerda

  Wat is de prijs van zo een zwaartedeken?

  1. Alex Schuitemaker

   Hoi Gerda, op de site van slaapt.nl is deze momenteel verkrijgbaar vanaf 139 eur.

 3. J. Van Nieuwenhuize

  Bij Bol.com is hij een euro of 70.00. Er zijn verschillende zwaartes.

 4. Jackie

  Kan iemand mij vertellen of je hem gebruik als dekbed (is hij dan warm genoeg) of als sprei (boven op je dekbed). ☺️

  1. Alex Schuitemaker

   Hi Jackie, In principe is de deken bedoeld ter vervanging van je huidige dekbed en zou deze doorgaans warm genoeg zijn. Ik zie ook dat er verschillende hoezen worden aangeboden waaronder een winterhoes. Mocht het toch onvoldoende zijn kan het vast ook icm met een dekbed of extra dekentje/plaid/sprei worden gebruikt. Gr

 5. Jo

  Amazone heeft hem 9 kg. voor €41,-

Geef een antwoord