4 Soorten snurkers (+ oplossingen voor snurken)

Soorten snurkers en oplossingen voor snurken

Snurken, bijna iedereen kent het en de meeste van ons hebben ook wel eens last gehad van snurkgeluiden. Maar bijna niemand weet precies wat het snurken is en waardoor het ontstaat. Hierop is ook geen eenduidig antwoord te geven, aangezien snurken verschillende oorzaken kan hebben. Dat betekent ook dat er verschillende anti-snurk middelen zijn voor elk type snurker. Er bestaat niet één oplossing tegen elke vorm van snurken, ook al beweren sommige verkopers van wel!

De Neussnurker

Bij sommige mensen wordt het snurken veroorzaakt door een slechte neusademhaling. Oorzaken hiervan zijn vaak; een verstopte neus, een anatomische reden of wanneer er sprake is van verkoudheid of allergieën. Dit wordt neussnurken genoemd en is meestal eenvoudig te verhelpen. Bij een verstopte neus kan een neusdouche helpen, deze maakt de neus vrij en zorgt zodoende voor een vrije ademhaling. Ook een neusspreider is een effectief middel om neussnurken tegen te gaan. Je brengt de neusspreider aan in je neus en deze duwt de neusvleugels voorzichtig naar buiten zodat je vrij kunt ademhalen. Er zijn ook speciale neusspreiders met een , deze houdt je neus ‘s nachts vrij van stof en pollen. In het geval van een anatomische afwijking kan een chirurgische ingreep uitkomst bieden.

De Mondsnurker

Bij andere mensen treed het snurken alleen op wanneer zij door de mond ademen, dit wordt mondsnurken genoemd. Meestal is de overgang van de mondholte naar de keel vernauwd door slap weefsel. Het inademen zorgt ervoor dat het weefsel gaat trillen, dit trillen veroorzaakt het snurkgeluid. Een handig hulpmiddel tegen het mondsnurken is de Somnipax Shield, deze voorkomt dat je ‘s nachts door je mond ademt. Ligt de oorzaak van het mondsnurken echter bij een verstopte neus (je ademt door de mond omdat de neus verstopt is) gebruik dan een neusspreider, je kunt deze middelen ook heel goed samen gebruiken.

De Tongsnurker

Een deel van de snurkers die snurken alleen wanneer zij op hun rug liggen, wanneer zij zich op hun rug draaien (al dan niet met behulp van hun partner) dan stopt het snurken. Wanneer dit het geval is dan ligt de oorzaak meestal bij tongsnurken. Tijdens de slaap ontspannen de spieren zich waardoor de tong en ander weefsel verslapt. Wanneer men dan op de rug slaapt dan zakt de tong, geholpen door de zwaartekracht te ver weg in de keel en kan het een vernauwing veroorzaken. Deze vernauwing kan door de ademhaling gaan trillen en hiermee het snurkgeluid veroorzaken.

Een veel gebruikt hulpmiddel hiertegen is de snurkbeugel (ook wel mra-beugel genoemd). Dit is een soort bitje dat je voor het slapen in doet, dit bitje duwt de onderkaak voorzichtig naar voren waardoor de tong niet te ver wegzakt. Hierdoor kun je ‘s nachts vrijer ademhalen en stopt het snurkgeluid. Aangezien het snurken alleen optreed wanneer je op de rug ligt wordt dit ook wel positie-afhankelijk snurken genoemd. Een andere goede oplossing tegen deze vorm van snurken is positietherapie, dit zijn hulpmiddelen die voorkomen dat je ‘s nachts automatisch weer op je rug draait. Voorbeelden hiervan zijn het anti-snurkkussen; doormiddel van zijn speciale vorm dwingt het de slaper om het hoofd naar links of rechts te draaien om zo de slaper in een zijligging te houden. Een nog effectiever middel is een anti-snurkvest, een soort rugzak welke je draagt tijdens het slapen, en voorkomt dat je ‘s nachts op je rug draait.

De Keelsnurker

Het keelsnurken is zeer luid en vaak onderbroken met langere fasen van stilte (20 seconden of meer), het geluid is vaak onritmisch. Het snurken treed in elke slaaphouding (buik, rug of zijligging). Het snurkgeluid ontstaat omdat het weefsel in de keel en de hals zich tijdens de slaap ontspant. Dit kan ertoe leiden dat de ademhaling wordt belemmert of zelfs wordt geblokkeerd, waardoor het ademen niet meer mogelijk is. Wanneer dit gebeurt reageert het lichaam met een automatische “schrikreactie” waardoor de spieren zich aanspannen en de snurker weer kan ademen.

Slaapapneu

Deze vorm van snurken (zeker met ademhalingsstops!) duidt vaak op obstructieve slaapapneu. Slaapapneu is een serieuze aandoening en brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Indien je vermoedt dat je slaapapneu hebt of wanneer je niet geheel zeker bent dan dien je altijd een medische specialist (bijvoorbeeld een KNO-arts) te raadplegen. Andere indicatoren die wijzen op slaapapneu zijn onregelmatige ademhaling en een hoge BMI (> 25).

De anti-snurktest

Ben je niet zeker welk type snurken op jou van toepassing is? Doe dan de snurktest. Deze test is ontwikkeld door de snurkexperts van SomniShop in samenwerking met KNO-artsen van de medische universiteit van Erlangen. De test duurt ongeveer drie minuten en kan anoniem gemaakt worden, een profiel aanmaken is niet nodig. Na afloop van de test ontvangt je een op maat gesneden advies.

Deze gastblog is geschreven door Ruud Kempers van SomniShop.nl (onderdeel van het overkoepelende SomniShop gevestigd in Bayern, Duitsland. SomniShop is gespecialiseerd in het oplossen van snurk- en slaapproblemen en heeft tienduizenden klanten in meer dan twintig landen geholpen om te stoppen met snurken. SomniShop is aanbieder van een van de grootste assortimenten van anti-snurkapparaten ter wereld.

Geef een reactie