Wat is slaapapneu? (+ oorzaken en gevolgen van apneu)

slaapapneu

Schrik jij (of je partner) weleens wakker met een verstikkingsgevoel? Heel goed kans dat dit wordt veroorzaakt door een apneu. Een apneu is een korte ademstop en dit komt bij iedereen weleens voor tijdens het slapen. Echter komt dit bij sommige mensen meer dan normaal voor en dit kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij iemand herhaaldelijk tijdens de slaap stopt met ademhalen. Deze korte adempauzes worden ook wel apneus genoemd. Deze pauzes duren minimaal 10 seconden en kunnen zelfs langer dan 30 seconden aanhouden. Iedereen heeft tijdens het slapen wel eens apneus, maar wanneer dit meer dan 5 keer per uur voorkomt spreken we van het Slaapapneusyndroom (SAS). Tijdens de ademhalingspauzes krijgen je hersenen niet genoeg zuurstof. Hierdoor geven ze een soort noodsignaal af, omdat je bijna stikt, en ga je met een schok weer ademen.

Sommige mensen die lijden aan het slaapapneusyndroom schrikken hierdoor wakker met een gevoel van verstikking. Maar nog veel vaker is dit niet, of niet bewust, het geval en slapen mensen gewoon verder. Daarom is het vaak erg lastig om slaapapneu te achterhalen en wordt dit dus bij veel mensen nooit of veel te laat ontdekt.

Oorzaken slaapapneu

Slaapapneu kan verschillende oorzaken hebben (of een combinatie van verschillende oorzaken). Zo kan het komen vanuit de hersenen. In dit geval geven de hersenen te weinig prikkels aan de ademhalingsspieren om te gaan ademen – waardoor je dus niet gaat ademen. Dit wordt ook wel het centraal slaapapneusyndroom genoemd.

In het andere geval ligt de oorzaak bij je luchtweg. De luchtpijp is dan te slap of de mond- en keelspieren zijn niet sterk genoeg. Hierdoor kan de luchtweg inklappen of de tong en wangen de luchtweg afsluiten. De ademhaling wordt op deze manier geblokkeerd. Dit noem je ook wel het obstructieve slaapapneusyndroom.

Daarbij is er een relatie tussen slaapapneu en overgewicht, overgewicht kan slaapproblemen namelijk veroorzaken. Overtollig vet kan de luchtweg afsluiten waardoor de ademhaling geblokkeerd wordt.

Gevolgen slaapapneu

De hersenen krijgen tijdens een apneu te weinig zuurstof en geven dus een alarmseintje af dat je weer moet gaan ademhalen. Hierdoor kom je uit je diepe slaap of wordt je wakker. Je kunt je voorstellen dat als je meerdere slaapapneus in een nacht hebt, je dus nooit goed je diepe slaap bereikt. Dit kan leiden tot grote vermoeidheid overdag. Hierdoor heb je minder concentratie, ben je vergeetachtiger en heb je eerder last van stemmingswisselingen. Daarnaast verhoogt slaapapneu de kans op diabetes, een hoge bloeddruk, overgewicht, hartritmestoornissen en een ander veel voorkomend slaapprobleem, rusteloze benen.

Slaapapneu gaat vaak gepaard met hard snurken, hoofdpijn bij het wakker worden, geen zin in seks (is zelfs kans op impotentie), angstdromen (verstikkingsgevoel) en een droge mond bij het opstaan.

Slaapapneu oplossen

Hoe los je slaapapneu op? Bij ernstige slaapapneu – wat zelfs kan leiden tot hartproblemen – is het verstandig om met de huisarts te praten over mogelijke oplossingen. Hij kan dan een speciale behandeling aanraden.

Verder heb je zelf ook invloed op je slaap en apneus. Je manier van leven, zoals alcohol drinken en roken, kan slaapapneus namelijk verergeren. Daarom is het verstandig om:

– geen alcohol te drinken voor het slapengaan,
– niet te roken,
– niet op je rug te slapen,
– en geen slaapmiddelen te nemen (die verslappen je spieren).

Ook overgewicht is een belangrijke oorzaak van slaapapneu. Door gewicht te verliezen heb je grote kans dat de slaapproblemen en klachten ook minder worden. Als je wil afvallen is voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding van essentieel belang. Weet je niet waar je moet beginnen? Of kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? In de Afslank Receptenbijbel laat Oscar Helm (HappyHealthy) zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Geef een reactie