6 Tips om slaapverlamming te doorbreken

tips slaapverlammingOp het internet zijn veel interessante artikelen en verhalen te lezen over slaapverlamming, uitleg over wat slaapverlamming is en redeneringen over de mogelijke paranormale activiteit ervan. De grote vraag voor slachtoffers blijft echter wel onbeantwoord: wat te doen bij slaapverlamming en hoe te ontsnappen uit dergelijke levensechte nachtmerries en verlammingen? In dit gastblog richt Mike zich op deze vragen en het doorbreken van slaapverlamming.

Eerste ervaring met slaapverlamming

Het voelt voor mij aan als gisteren. Ik sloot mijn ogen en enkele minuten later leek het of ik volledig verlamd was en op straat lag. Een man/schaduw hield me vast en het leek alsof ik werd gewurgd. Het voelde aan als enkele uren maar het duurde waarschijnlijk slechts enkele seconden. Dit is alles wat ik me herinner van mijn eerste slaapverlamming.

Informatie over het doorbreken van slaapverlamming

Meteen ging ik opzoek naar informatie en tips. Ik vond echter enkel verhalen van mensen die ongeveer hetzelfde hebben meegemaakt. Na wat uitgebreider onderzoek en enkele nieuwe eigen ervaringen kwam ik zelf tot een aantal tips die kunnen helpen bij slaapverlamming.

6 Tips bij slaapverlamming


Tip 1:
Slapen op je rug is een van de gevaarlijkere houdingen (mbt tot de kans op slaapverlamming) en kan de kans op slaapverlamming vergroten. We raden mensen die last hebben van slaapverlamming af om op de rug te gaan slapen.

Tip 2: Hoe moeilijk het ook lijkt, rustig blijven tijdens een aanval is het beste wat men kan doen. Om de aanval zo snel mogelijk voorbij te laten gaan is het nuttig om te focussen op de ademhaling.

Tip 3: Meestal lukt het niet om geluid te maken. Hoe dan ook, probeer het toch. Het kleinste geluidje of kuchje dat ontsnapt kan voor een kettingreactie zorgen waardoor je uit je verlamming kan ontsnappen. Bedpartners moeten ten allen tijden op de hoogte zijn van de mogelijkheid tot slaapverlamming en dienen de partner dan ook zo snel mogelijk wakker te maken indien het voorkomt.

Tip 4: De verlamming loopt over heel het lichaam. Concentreer je op een punt van je lichaam. Probeer bijvoorbeeld een vinger of een teen te bewegen. Wanneer dit lukt, kan je de verlammingsaanval breken.

Tip 5: Hoewel deze truc bij mezelf niet werkt, stellen veel mensen dat het ondergaan van de droom helpt. Jezelf erop voorbereiden en bij neerleggen kan dus helpen om de slaapverlamming iets aangenamer te ondergaan.

Tip 6: De tip die voor mij het beste werkt, is spieren in het gezicht aan te spannen. Wanneer ik zelf terecht kom in een slaapverlamming probeer ik mijn gezicht aan te spannen net alsof ik aan iets zeer vies heb geroken. Hierdoor kom ik telkens direct uit de verlamming.

Na het doorbreken van de slaapverlamming

Na de verlamming is het aan te raden meteen je bed uit te gaan en je gezicht nat te maken met wat koud water. In bed blijven liggen kan de kans op een vervolg verhogen.

Heb jij nog een tip die voor jouw werkt? Laat het ons weten!

Over de auteur van deze gastblog

Mike is een gedreven twintiger en auteur op de website matrasseninformatie. Hij is zelf geen onbekende op het gebied van slaapverlamming en is zodoende gekomen tot deze tips en het schrijven van dit artikel. Indien je persoonlijk contact met Mike wil is het mogelijk hem een bericht te sturen via bovengenoemde website.

Dit bericht heeft 18 reacties.

 1. Eliane

  het is waar soms als je je omdraait, komt het weer terug. Goeie tip om uit bed te gaan en je gezicht nat maken. Alleen een ding ik slaap op mijn zij en krijg het toch.

 2. Pamela de Vos

  Hier ook al jaren last van. Ik merk in stressvolle periodes er meer last van te hebben. Maakt ook niet uit of ik op mijn zijde lig of op de rug. Hallucinaties zijn er meestal wel en enkele keer niet. Ik voel het meestal wel aankomen maar kan het dan vaak toch niet meer voorkomen. Ik probeer idd ook om meteen recht te gaan zitten of uit bed te gaan ivm terugvallen in slaapverlamming. Na jaren vind ik het nog altijd doodeng.

 3. Kim

  Een vreselijk enge ervaring. Vannacht vloog ik door de kamer en lag er een lijk die ik aanraakte met m’n hand. Ik heb ook wel eens dat iets m’n dekbed strak over me heen trekt, het maakt dan niet uit of ik op m’n rug lig of buik. Meestal probeer ik uit alle macht te roepen, wat niet lukt, en waarschijnlijk door die spieraanspanning word ik wakker. Het komt een paar keer per jaar voor en meestal als ik een onrustige nacht heb, ik heb dan een tijdje wakker gelegen, val in slaap en dan gebeurt het.

 4. Floor

  Als ik niet goed kan slapen, al uren wakker lig en dan eindelijk in slaap val gebeurt het vaak.
  Ik voel het wel aankomen, dan zie ik lichtflitsen en krijg een heel zwaar gevoel op m’n lijf en m’n hoofd.
  Vaak kan ik nog door proberen te bewegen en geluid proberen maken eruit komen. Maar heb het ook vaak moeten ondergaan. Wat soms echt eng is.
  Vroeger zag ik ook schimmen rond mijn bed en hoorde heftige geluiden als gekrijs of iets wat op een cirkelzaag lijkt.
  Vooral niet op je rug in slaap vallen.

 5. Denise

  Ik heb het bijna altijd als ik op mijn rug lig en dan vooral als ik uitslaap (dus naar mijn idee te lang slaap) vaak heb ik dan spijt dat ik niet eerder ben opgestaan.
  Ik probeer op zo’n moment mijn man te waarschuwen om mij te helpen en het lijkt dan alof er wel geluid uit mijn mond komt maar volgens mij is dat niet zo.
  Ik vond het altijd erg eng maar toevallig de laatste keer dat ik het had bleef ik rustig en dacht ik bij mijzelf: niet tegen vechten maar gewoon weer gaan slapen en dan wordt ik vanzelf weer gewoon wakker en dat gebeurde ook.

 6. Kathia

  Ik heb het al van kindsaf aan. Het is horror en af en toe lukt het het voor te zijn maar dan ook net op de seconde als het begint recht in je bed te springen en 30 min naar je keuken of elders gaan .je beseft na al die jaren wel heel snel wanner je prijs hebt. Nu ik slaapmedicatie neemheb ik even geen last meer.een inslaper nemen en ik word 8u later wakker en uitgerust

 7. Max

  Ik heb alles geprobeerd maar het helpt niet. Ook lees ik overal dat mensen dit af en toe of zelden hebben. Ik heb dit soms wel 10 tot 20 keer per nacht waardoor ik eruit ga en niet meer durf te slapen omdat mijn hallucinaties echt heel eng zijn. Deuren klapperen, schimmen uit het plafond, heel erg het gevoel hebben alsof je dood gaat en wordt opgehaald. Het begint bij mij ook altijd met hele harde suizen in mijn oren.
  Iemand nog andere tips?

 8. Sietse

  Heel herkenbaar deze tips en verhalen. Het is gelukkig tegenwoordig iets minder (1 x per maand), maar voorheen ook meerdere keren per nacht.

  Mij helpt het om te bidden tot Jezus. Praten lukt niet, maar in gedachten altijd. Als je bidt en Jezus vraagt om hulp stopt de slaapverlamming.

 9. Anouk

  Vind het fijn te horen niet de enige te zijn. Ookal gun ik het natuurlijk niemand om hier last van te hebben. Bij mij gelukkig niet altijd hallucinaties, wel het gevoel niet te kunnen ademen en iedere keer weer het gevoel er dit keer niet meer uit te komen/ dood te gaan. Ik heb er rond de tien keer per week laat van. Op de bank in slaap vallen eindigt vrijwel altijd in een verlamming. Savonds in bed vaak meerdere keren achter elkaar en soms een paar dagen niks. Zou willen ooit te weten waar het bij mij nou echt vandaan komt!

 10. Matthew

  Ik heb het vaker gehad ik kon niks ik hoorde gegrom en het leek als of ik werdt gewurgd ik heb geprobeert Mn vinger te bewegen dit lukte niet ik gin proberen een geluidje de maken dat lukte ik dit was mijn geluid die kan doen bij verlamming dat is dit: kuchen

  1. Mel

   Een paar dingen die bij mij helpen en wellicht de moeite waard zijn om te proberen:

   – Misschien een inkoppertje, maar ik probeer altijd mijn ogen dicht te houden. Hoewel ik tijdens een SV nog steeds vanalles voel en hoor (en heel soms ook met mijn ogen dicht nog dingen zie), scheelt dit mij alvast een hoop nare visuele hallucinaties.

   – Een constant, regelmatig geluid op de achtergrond aan hebben tijdens het slapen, zoals het gezoem van een ventilator.
   Dit zorgt er bij mij voor dat ik minder snel half uit mijn slaap raak (en dus in een SV wakker wordt) door plotselinge geluiden, omdat die dan een beetje overstemd worden door het gezoem.

   – Voordat ik ga slapen een liedje in m’n hoofd nemen dat ik ‘tevoorschijn’ kan halen als ik merk dat ik vast zit in een slaapverlamming.
   Als ik me tijdens de SV maar sterk op het liedje blijf concentreren, leid ik mezelf af van angstige waarnemingen en paniekgedachten en ben ik de hallucinaties inmiddels zelfs vaak vóór. Hierdoor kan ik nu vaak de controle houden ipv me te verliezen in die akelige neerwaartse angstspiraal van enge dingen waarnemen, angstiger worden waardoor je nóg engere dingen gaat waarnemen, waardoor je weer nóg angstiger wordt etc.

 11. Steven

  Ik heb enkel last van slaapverlamming wanneer ik een halfzittende, halfliggende houding aanneem. Bijvoorbeeld : voor de TV hangen en in slaap vallen maar niet volledig plat liggen. Mijn voeten liggen wel op een bankje. Rug en benen in hoek van zo’n 135°. Wanneer de slaapverlamming optreedt, hoor ik alles maar ik kan mijn ogen niet openen, benen en armen niet bewegen. Ik blaas dan de lucht door mijn lippen want mijn mond openen lukt ook niet echt. Nek kan ik beetje bewegen. Het is beangstigend das zeker en ik moet mij zowat uit de verlamming “trekken”. Tot nu toe nog nooit hallucinaties gehad. Na de verlamming heb ik een heel vermoeiend gevoel. Ik heb nooit een verlamming wanneer ik helemaal plat lig.

 12. Ad

  Heb de berichtjes eens even doorgelezen … er staat in de Bijbel iets geschreven over ‘de vorst van deze duisternis’ die mensen in zijn ‘angst wurggreep’ wil brengen/houden. Lever je uit aan Hem (Jezus Christus) Die gezegd heeft: ‘Kom bij Mij als je vermoeid en belast bent en Ik zal je rust geven’. Daar ligt de echte oplossing … en niet alleen voor het slapen gaan!

 13. meisje16

  hey ik ben 16 jaar en heb de laatste tijd te veel slaapverlammingen waardoor ik al in spoed heb gelegen door mijn hallicunaties, het begon aan mijn 14 jaar maar had dit maar zelden, al enkele tips geprobeerd maar helpt me niet echt om er uit te raken, het gevoel van wurging of iemand die je optilt en suizen in mijn oren is maar behoorlijk eng, iemand enig idee hoe ik dit minder kan voorkomen want heb het gevoel dat ik er een op een dag gewoon in zal blijven dit is iets wat ik niemand toewens het is gewoon een nachtmerrie
  mvg

 14. Marcel

  Had hier vroeger wel eens een keer last van gehad. Kwam zeer zelden voor. Echter, de laatste maanden is het regelmatig raak geweest en nu de laatste 2 weken dagelijks, soms ook wel eens 2x per nacht. Ik ben er nu wel al zo aan gewend geraakt dat ik minder bang en geworden. Vooral het gevoel dat er een entiteit in de buurt is kon mij heel erg benauwd maken. Ik probeerde altijd iemand te roepen, mijn vrouw of mijn zoon, maar ik kreeg er enkel een zacht geluidje uit. Maar dit is niet de reden waarom ik dit schrijf, wat ik ga schrijven is zeer interessant te noemen en voor mij iets om verder onderzoek naar te doen.

  Afgelopen nacht, ik lag op de bank in de woonkamer, probeerde ik met nog de tv en lichten aan, te slapen. Ik lag op mijn rug en werd dus wederom werd ik wakker waarbij ik mijn lichaam niet kon bewegen. Aangezien ik dit keer geen angst had, de lichten waren aan en tv ook, probeerde ik de situatie anders te bekijken. Ik riep niet m hulp maar bleef heel kalm. Natuurlijk probeerde ik met mijn armen te zwaaien wat niet lukte, maar toch scheen beide armen heel doorzichtig voor mijn ogen te bewegen, doorzichtig als zij het een gloed. Mijn fysieke armen lagen te rusten op mijn buik. Ik werd dus bewust van dat ik mijn armen wel kon bewegen maar dan mijn niet stoffelijke armen. Ik was er bewust van dat het wel moeilijk ging, alsof de aantrekkingskracht 10x sterker was dan normaal, iets trok mijn armen dus telkens terug mijn lichaam in. Het was zo interessant dat ik dacht van om ook proberen mij dan omhoog te duwen, mijn hoofd kreeg ik een klein beetje omhooggetrokken toen ik besefte dat ik met mijn niet fysieke hoofd uit mijn fysieke hoofd was, hoorde ik mijzelf, mijn lichaam, snurken. Mijn lichaam was duidelijk aan het slapen terwijl ik zelf, mijn bewustzijn, wakker was. Dat was een heel erg ongewone gewaarwording. Je hoort jezelf snurken en bent wakker. WOW. Dit is voor mij een bewijs dat het bewustzijn buiten het lichaam kan voortbestaan. Ik ben nu aan het denken om mijzelf te filmen. Ook wil ik proberen om dan een glas te verplaatsen of om te duwen, want ik heb het gevoel dat dit mogelijk is. Ik kan dan daarna kijken op film hoe e.e.a. verliep. Het is dus sowieso iets om te onderzoeken. Het is zeer interessant wanneer je er met een open mind naar kijkt. Degene die hier ook regelmatig last van heeft zou ik ook gewoon adviseren eens niet bang te zijn maar zelf eens kijken of je ook jouw spirituele armen kunt zien bewegen. Probeer dan ook je spirituele hoofd te lichten zodat je misschien ook jezelf hoort snurken.

 15. Linda

  Fijn om alle reacties te lezen en natuurlijk het artikel. Ik heb al jaren last van SV. Eerste jaren was het eng, bang niet meer te kunnen ademen en op een gegeven moment niet meer durven gaan slapen… maar inmiddels kan ik tegen mezelf zeggen (in mijn hoofd) “even rustig blijven, ik word zo wakker”. Dat helpt mij enorm! De keren dat ik toch nog angstig of onrustig ben, dan adem ik hard en snel waardoor mijn partner mij direct wekt.
  Ik probeer ook wel te bewegen, maar dat lukt me echt niet. Wel ga ik de volgende x mijn spieren proberen aan te spannen in mijn gezicht. Hopelijk kan ik daardoor sneller eruit komen.

 16. Fien

  Hoi ik ben 13 en ik heb grote schrik van slaapverlamming het is soms zo erg dat ik niet kan slapen ik weet nu wel wat ik moet doen als het gebeurd dankje voor deze mooie website

Geef een reactie