slaapapneuOnderzoek heeft aangetoond dat een verstoorde slaap de aanmaak van insuline door het lichaam vermindert, de bloedglucosewaarde verhoogt en de stofwisseling dusdanig vertraagt dat gewichtstoename in de hand wordt gespeeld. Overgewicht is weer een belangrijke oorzaak voor diabetes.

Slaapproblemen verhogen de kans op overgewicht en diabetes

Slaapapneu is een grote boosdoener in dit verhaal. 40% van de mensen met slaapapneu heeft ook diabetes… en de helft van de mensen met diabetes type 2 (de meest voorkomende vorm van diabetes) heeft last van een slaapstoornis.

Slaapapneu

Wat is slaapapneu? Dit is een slaapstoornis waarbij er adem stops plaatsvinden. Adem stops van langer dan 10 seconden noemen we een apneu. We spreken van slaapapneu wanneer dit per uur 5 keer of meer gebeurt.

Slaapapneu vergroot de kans op diabetes type 2 met maar liefst 3,5 keer! De stofwisseling van mensen met slaapapneu is doorgaans erg van slag, met name de suikerstofwisseling. Mensen die problemen hebben met ademen tijdens het slapen raken eerder ongevoelig voor insuline en hebben meer kans op overgewicht. Het gevolg van overgewicht is weer dat er meer kans is op diabetes.

Mensen met slaapproblemen ervaren continue een soort van (onbewuste) stress tijdens het slapen, wat op zijn beurt ook weer diabetes in de hand werkt.

Vicieuze cirkel

Overgewicht is niet alleen een directe oorzaak van diabetes, maar overgewicht vergroot ook de kans op het krijgen van slaapproblemen waaronder slaapapneu. Slaapproblemen en overgewicht kunnen dus zowel elkaar veroorzaken als versterken. Er ontstaat eigenlijk een soort van negatieve vicieuze cirkel.

”Overgewicht veroorzaakt slaapproblemen,
slaapproblemen veroorzaken overgewicht,
overgewicht veroorzaakt diabetes,
slaapproblemen veroorzaakt diabetes”

Het zou dus niet zo’n heel gek idee zin om mensen met één van beiden aandoeningen ook te onderzoeken op de aanwezigheid van de andere aandoening.

Het kan vooral mensen met diabetes veel ellende besparen als ze er tijdig achter komen dat ze ook last hebben van slaapapneu. Behalve dat mensen met slaapapneu een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziektes en beroertes, is het in combinatie met diabetes ook lastiger instelbaar en heeft iemand meer insuline nodig om de bloedglucosewaarde op peil te houden.

Oplossen van slaapapneu

Er zijn middelen zoals speciale druk-maskers en beugels die gedragen kunnen worden tijdens het slapen, die de problemen kunnen verlichten of zelfs helemaal kunnen oplossen. De allerbeste manier (bij sprake van overgewicht) om slaapproblemen en apneu tegen te gaan is gewoon door gewichtsverlies! In veel gevallen zorgt een gewichtsverlies van 10% al voor enorme verbetering of zelfs het oplossen van slaapproblemen als slaapapneu. Gezonde voeding en sporten is natuurlijk goed voor het realiseren van gewichtsafname, maar ook indirect én direct super goed voor je slaapkwaliteit en nachtrust!

Afvallen blijft de beste manier

Herkennen van slaapapneu

Verschijnselen s’nachts:
Hard snurken, ademstilstanden, wakker schrikken van verstikkingsgevoelens, impotentie, geen zin in seks, zweten, meerder malen uit bed moeten om te plassen, droge mond bij wakker worden, wakker worden met koppijn, doodmoe wakker worden.

Verschijnselen overdag:
Slaperigheid, zomaar in slaap vallen, extreme vermoeidheid, concentratieproblemen, vergeetachtig, stemmingswisselingen.

Je hoeft niet last te hebben van alle klachten. Herken jij er echter meer dan een stuk of 4 á 5 dan is de kans aanwezig dat je slaapapneu hebt. Bij het vermoeden van slaapapneu is het aan te raden langs de huisarts te gaan en/of dit te laten onderzoeken in een slaapcentrum.

Het herkennen van sommige verschijnselen die s’nachts plaatsvinden is natuurlijk heel lastig. Je hebt je eigen adem stops of je gesnurk bijvoorbeeld niet door. Als je een partner hebt zou hij of zij je erop kunnen wijzen. Laat je partner dit artikel anders even lezen zodat de verschijnselen makkelijker worden herkent bij de ander.

Aanpakken van overgewicht

Indien je overgewicht hebt is het raadzaam om hier iets aan te doen. Voor je algehele gezondheid, maar ook om de beschreven klachten zoals slaapapneu te verminderen of te voorkomen. In een ander artikel lees je meer over de relatie tussen slaapproblemen en overgewicht. Als je wil afvallen dan raad ik ook aan om het gastblog artikel van Niels Bosman te lezen. Hierin legt hij de relatie uit tussen afvallen en goed slapen. Niels heeft een online platform opgezet (MakkelijkAfvallen.eu) en is de auteur van het populaire Koolhydraat 50 dagen Programma waarmee hij veel mensen helpt om op een gezonde manier af te vallen.

3 Responses to “Slaapapneu verhoogt de kans op overgewicht en diabetes”

  1. Anita, Beantwoorden

    Is het zo dat overgewicht slaapapneu veroorzaakt? Is het ook mogelijk dat slaapapneu overgewicht veroorzaakt? Als een kind onverklaarbaar dik wordt, er geen redenen voor het overgewicht zijn, daarbij opeens allemaal ontwikkelingsachterstanden ontstaan. En dan blijkt het kind slaapapneu te hebben…. is het niet mogelijk dat de slaapapneu de oorzaak van het overgewicht is???

  2. Ger, Beantwoorden

    In de eerste zin van bovenstaande tekst staan al 2 storende spelfouten. Tegen een geringe vergoeding ben ik de hele tekst deze tekst foutloos te herschrijven.

  3. Herbert, Beantwoorden

    Twee hele storende fouten???? Mensen die dit artikel lezen, zijn op zoek naar oplossingen voor hun, soms levensbedreigende, probleem. Ik ben blij dat ik informatie kan vinden, met spelfouten en weet dat ik niet de enige ben met apneu gerelateerde problemen. Niemand zit te wachten op uw belerende berichten. Hoewel dat laatste een aanname is. Heeft U wat constructiefs bij te dragen? Graag

Geef een reactie