Wat is slaapverlamming? Kenmerken en oorzaken

slaapverlamming (slaapparalyse)

Ben jij wel eens wakker geworden en niet in staat geweest je te bewegen? Je bent wakker maar je lichaam functioneert niet zoals je gewend bent. Alsof je lichaam niet luistert naar de instructies van je hersenen. Je kunt je niet bewegen, niet praten en dus ook niet opstaan! Dit kan een beangstigende ervaring zijn.

Wat is slaapverlamming?

Slaapverlamming, of slaapparalyse, is een slaapstoornis waarbij de spieren in het lichaam verlamd zijn tijdens het wakker worden of vlak voor het in slaap vallen. De verlamming van de spieren tijdens het slapen is een normaal verschijnsel dat iedere nacht bij ons allemaal gebeurt tijdens de REM-slaap. Het is een fysiologisch defensie systeem van het lichaam om te voorkomen dat we de bewegingen uit onze dromen daadwerkelijk uitvoeren in onze slaap. Zo verwonden we onszelf (en partner) niet tijdens het slapen. Het verschil bij slaapparalyse is dat de verlamming optreedt tijdens het wakker zijn. Je bevind je dan eigenlijk tussen de waak en slaaptoestand in. Dit kan een zeer angstige gebeurtenis zijn.

Tussen waak en slaap in

Eigen ervaring

Ik heb het zelf ook een paar keer meegemaakt. Niet zo extreem als veel verhalen die ik gelezen heb, maar ik schrok er wel van. Je kent vast wel het gevoel dat je op een arm hebt gelegen en het gevoel uit je arm was? Toen ik wakker werd had ik dit in allebei mijn armen tegelijk. Waarschijnlijk ook in de rest van mijn lichaam maar mijn armen vielen op omdat ik die probeerde te bewegen. Ik denk dat het maar een seconde of tien duurde. Ik heb ervaringen van anderen gelezen dat de duur van slaapverlamming kan variëren van enkele seconden tot zelfs 5 minuten. Ook kunnen er veel extremere kenmerken plaatsvinden dan dat bij mij het geval was.

Bij wie gebeurt dit?

Veel mensen zullen dit minimaal eens in hun leven meemaken. Al weten de meeste mensen niet af van het verschijnsel slaapverlamming. Het kan eenmalig voorkomen of herhaaldelijk. Sommige mensen hebben er regelmatig of zelfs bijna iedere nacht mee te maken. Slaapverlamming is redelijk onbekend bij de massa. Ik had er zelf ook niet van gehoord totdat het me overkwam en ik er over las. Veel mensen overkomt het zonder te weten wat er is gebeurd. Hierdoor is het lastig in te schatten hoeveel mensen daadwerkelijk last hebben van dit slaapprobleem.

Uit onderzoek lijkt wel de conclusie getrokken dat dit verschijnsel vaak voor het eerst voorkomt tijdens de tienerjaren. Vervolgens vinden de slaapverlammingen het meest plaats tussen de 20 en 30 jaar. Het kan aanhouden tot op latere leeftijd.

Gezondheid

In principe is slaapverlamming op zichzelf geen risico voor de gezondheid. Als het vaak voorkomt en het je slaapkwaliteit beïnvloedt kan slaaptekort natuurlijk wel voor gezondheidsproblemen zorgen.

Oorzaken slaapverlamming

Er is nog relatief weinig bekend over slaapparalyse. En daarmee is er ook nog geen zekerheid over de oorzaken. Er wordt wel gedacht dat slaapverlamming één van de symptomen is van narcolepsie. Slaapparalyse kan echter ook optreden bij mensen die hier helemaal geen last van hebben. Ook lijkt slaapverlamming vooral voor te komen bij het slapen op de rug. Andere mogelijke oorzaken van slaapverlamming zijn slaaptekort, oververmoeidheid, stress, paniekstoornissen of andere slaapstoornissen zoals narcolepsie en slaapapneu. Ook epilepsie wordt weleens genoemd. Meer onderzoek zal uiteindelijk duidelijk moeten maken wat nou precies de oorzaken zijn van dit verschijnsel.

Kenmerken van slaapverlamming

Behalve het niet kunnen bewegen zijn er meer kenmerken die kunnen optreden tijdens een slaapparalyse. Dit kan per persoon verschillen.

 • Niet kunnen praten.
 • Een verstikkend gevoel en niet goed kunnen ademen.
 • Het horen of voelen van suizen en bonzen in je hoofd en oren.
 • Een zweverig gevoel.
 • Een angstig of paniekerig gevoel.
 • Hoofdpijn en/of ander pijn.
 • Het gevoel van een (vaak kwaadaardige) aanwezigheid.
 • Hallucinaties waarbij je dingen hoort, ruikt, voelt of ziet die er niet zijn.

Hallucinaties

Met name de hallucinaties kunnen erg heftig zijn en zorgen voor beangstigende ervaringen. Slaapverlamming is nauw verbonden met de REM slaap waarin we dromen. Je hersenen zijn dan druk bezig met het verwerken van allerlei gebeurtenissen, ervaringen, gedachten en emoties. Wanneer je met een slaapverlamming wakker wordt vlak na (of eigenlijk tijdens) deze droomslaap, dan kan dit zeer realistische hallucinaties tot gevolg hebben. Je bent eigenlijk aan het dromen terwijl je wakker bent waardoor het echt lijkt.

Dromen terwijl je wakker bent

Denk hierbij aan het horen van stemmen of voetstappen. Het zien van voorwerpen, deuren die open gaan en zelfs schimmen of wezens! Je kunt je voorstellen dat dit erg eng kan zijn. Slaapverlamming kan een logische verklaring zijn voor veel paranormale ervaringen van mensen waarbij bijvoorbeeld geesten of aliens worden waargenomen.

Slaapverlamming doorbreken

Je kunt het beste uit je slaapverlamming komen door rustig te blijven en je te concentreren op het bewegen van één lichaamsdeel. Probeer een arm, hand of alleen een vinger te bewegen. Wanneer dit lukt verbreekt het meestal de hele verlamming. Ook kun je snel met je ogen heen en weer bewegen (deze zijn niet verlamd). Aanraking van iemand anders kan de verlamming ook doorbreken. Dan moet er wel iemand wakker naast je liggen die het opmerkt. Wanneer je de slaapverlamming doorbroken hebt kun je het beste proberen even wakker te blijven om te voorkomen dat je terugvalt in de slaapverlamming. Je kan de kans op een slaapparalyse ook verkleinen door op je zij te gaan liggen.

Als de slaapverlamming vaker voorkomt is het aan te raden eens te gaan praten met je huisarts. In overleg kan er in sommige gevallen medicijnen worden voorgeschreven.

Paranormale ervaring?

Toen ik mij ging verdiepen in het verschijnsel slaapverlamming vond ik het gelijk een interessant onderwerp. Vooral de link die werd gelegd met paranormale gebeurtenissen, wat mij sowieso al intrigeert. In dit artikel heb je wat algemene kennis opgedaan over slaapverlamming. Wat de kenmerken en mogelijke oorzaken zijn van slaapverlamming. In een ander artikel over slaapverlamming ga ik dieper in op de link met paranormale ervaringen van mensen. Kunnen deze verhalen over demonen en aliens echt gebeurd zijn? Of is alles te verklaren door deze trucage van onze hersenen? Hoe hard zijn de bewijzen nou echt?

Dit bericht heeft 62 reacties.

 1. dries

  Beste Alex,

  Slaapparalyse heb ik nu reeds vanaf m’n eerste puberjaren. De laatste jaren (ben er nu 39), is deze sterk verminderd, jammer…Daar ik slaapparalyse wat meer onder controle heb (ietwat verslavend). Eenmaal in paralyse, kan ik mij er uit wakker maken door wat te roepen of mezelf wakker te schudden (ogen knipperen, arm verleggen, schouders draaien etc..). Eigenlijk wil ik niet dat ik mezelf wakker schud, maar de angst is soms te groot om erin te blijven. Groter dan het verlangen om “los” te komen van het lichaam. Deze maakte ik eenmaal mee rond m’n 19j. Deze zal ik nooit vergeten daar ik bewust de angst heb overwonnen (achteraf was ik volledig leeg). Waarschijnlijk is hier weerom een verklaring voor (hallucinatie volgens metingen, tabellen en ander cijfermateriaal) maar voor mij was het een heel bewuste gewaarwording => de angst verdween en maakte plaats voor een “vrij” gevoel. Het gevolg van slaapparalyse kan gemeten worden, de chemische-biologische-neurologische reacties kunnen bepaald worden, maar de oorzaak wordt niet gevonden + laat staan de belevenis na het overwinnen van een paralyse.
  Ik kan je enkele tips geven om de kans op slaapparalyse te vergroten. (indien geïnteresseerd…)
  Ikzelve heb geen slaaptekort, geen stress en ben heel gezond ;o)
  mvg,
  dv

  1. alex

   Hallo Dries,

   Bedankt voor je open verhaal, en dat je de moeite hebt genomen om zo’n uitgebreide reactie te schrijven! Het is heel erg boeiend om te lezen. Je ervaring van rond je 19e toen je de angst overwon klinkt als een belangrijk moment in je leven. Heeft dit nog invloed gehad op andere aspecten van je leven los van slaapparalyse?? Ik bedoel hiermee dan of je er als persoon sterker en zelfverzekerder door bent geworden?

   Ik zou het wel interessant vinden om daar wat tips over te krijgen, je hebt het in dit geval over het ”uittreden uit je lichaam ervaring toch”? Zou je dit willen delen in het forum? bv in het topic waar ik dit artikel introduceer (https://www.inslaap.nl/forums/topic/slaapstoornissen/) maar het zou ook prima passen in ”theorie en wetenschap” topic.

   Goed om te lezen dat je prima slaapt en gezond bent!:)

  2. noah van biessum

   ik heb dit ook wel gehad alleen bij mij was het juist heel leuk!! als je aan leuke dingen denkt en met een goed en tevreden gevoel maar bed gaat is het allemaal niet eng maar juist super tof!! een van mijn beste ervaringen uit me leven!

  3. Cgs

   Er wordt gezegd om met de ogen te knipperen, maar ik krijg in zo’n geval mn ogen niet open. Zie soms maar door een heel klein kiertje en weet niet eens of ik dat ook daadwerkelijk zie en/of doe.

   1. Anoniem

    heb ik ook ik kan ook geen lucht krijgen

  4. Anoniem

   ik vind het super goed dat je dat zo open verteld. ik heb ik het ook gehad. best wel vaak eigenlijk, wanneer mijn stress erg is dat is het steeds erger. dan lig ik in bed en ik kan niet loskomen ik heb het gevoel dat iemand naar mij kijkt. ik keek naar rechts en ik zag een gewond iemand wijzen naar de andere kan van mij kamer daar hing een dood bloedend dier aan het plafond. met een heftige druk op mijn borst, paniekering gevoel en het gevoel alsof je niet goed kan ademen. het moment wanneer ik toen weer kon bewegen rolde ik letterlijk uit bed om gelijk het ligt aan te doen

 2. sharla

  In de Indonesische cultuur is dit een bekend verschijnsel. Ik ben er zelf al jaren mee bekend. Soms maanden geen last van. Mijn partner ook. We geven elkaar dan tips om eruit te komen. Het is ook iets wat ik gewoon besprak met mn opa.

  1. Kylan

   Heb al zoveel slaapverlamming gehad , eerste jaar eng deze dagen super intresant , in mijn slaapverlamming stap ik heel me huis rond met ogen die telkens willen dicht trekken , heb net alles gefilmd voor het eerst , in mn verlamming stond de ruit wagewijd open ookal wist ik dat hij 100% dicht was , ik heb hem dicht gedaan en het gevoel en geluid was helemaal realistich , paar minuten later uit de verlamming ontwaakt gezijn bleek ik de volle 6 minuten gewoon lekker te slapen op dezelfde plaats , je ziet op de laatste 2 minuten mn ogen wel als een gek heen en weer bewegen onder een half gesloten ooglid .. zijn er nog mensen die slaap verlamming ervaren alsof ze uit hun lichaam kunnen treden en wat rond hun slaapomgeving lopen te sukkelen ? 😁 hit me up ben benieuwd naar jullie ervaring

 3. sharla

  Oh ja en wij noemen het lichaamsuitreding. Je kan er zoveel mee experimenteren. Maar ik wil dat nooit dus concentreer ik me op mijn tenen om ze te bewegen. En ineens ben ik wakker wel met een zwaar aanvoelend lichaam. Partner beweegt zich door het huis.

  1. alex

   Bedankt voor het delen sharla, denk dat het fijn is voor mensen om te lezen dat het bij veel mensen voorkomt (+ je tip!)

 4. crool

  Hallo alex, vannacht 2 aanvallen gehad. Ik schreeuwde mijn longen uit mijn lijf, ik kon mij niet bewegen. Ik heb deze aanvallen vaker gehad,maar het word erger. Vroeger heb ik er nooit last van, maar 3 jaar geleden kreeg ik mijn eerste slaapverlaming(horror)!ik neem dan ook dingen waar . B.v. dat ik mijn ziel zie uittreden. Wat ik doe in zo’n situatie is bidden, ik roep aartsengel michael om mij te helpen. Pffff….. Als ik eindelijk wakker wordt voel ik mij brak en leeg. Vooral vannacht 2 keer achter elkaar. Tuurlijk denk ik wat is er mis met mij???? Ik ben een gelovige vrouw, ik ben bekend met paranormale verschijnselen. Ik ben geen zweverig type. Er is zoveel tussen hemel en aarde dan wij mensen kunnen begrijpen en verklaren. Ik weet wel dat dit fenomeen zeer beangstigend en echt lijkt. Ik hoop dat het de laatste keer is geweest, ik heb angst om vanavond te gaan slapen. Groetjes crool

  1. alex

   Heftig zeg. Probeer je er iig van bewust te zijn dat er niets mis is met jou! En dat dit bij veel mensen voorkomt en het niet echt is. Misschien dat de tip van sharla je kan helpen, concentreer je op je tenen en probeer ze te bewegen. Gr

  2. Eline

   Hallo,

   Ik heb zelf ook dat ik horror dingen voor me zie zoals dat iemand vermoord word en als ik wakker ben zie ik voor een paar seconden nog geesten. En wat jij zegt van dat je ziel uit je getrokken word heb ik ook!

   Als tip zal ik je op 1 ding focussen om te bewegen. Zelf focus ik me op mijn wijsvinger en probeer zo de rest te bewegen. Ik begrijp je precies en het is zeker géén prettige ervaring!

 5. christine

  ben volledig mee in deze verhalen. Helemaal niet leuk, heb er al jaren last van, perioden gaat het beter de laatste tijd is het terug erger.
  Vroeger een paar jaar terug kon ik me zo een 2 tot 5 minuten niet bewegen ; nu duurt het soms een half uur voordat ik terug wat leven voel en de kracht heb om mij te bewegen.
  Ik zit wel al enkele jaren met slaapapneu en draag ’s nachts een masker, wat voor mij zeer lastig is kom dikwijls midden de nacht wakker en kan het dan niet meer aanhouden.

 6. sipan

  Ik heb het al sinds 2007 bijna elke nacht en ik word er ziek van. Vannacht ook 2 x en durfde niemeer te slapen en nu sta ik voor de klas en ben hartstikke moe.

 7. Kaj

  hee Alex ik lees net je bericht. Ik heb zojuist een slaapverlamming mee gemaakt…. Erg heftig. Ik ik ben 17 en ben nu sinds een tijdje weer een hele week alleen thuis. Ik hoorde vanacht wat tikken in de badkamer en dacht dat er iemand binnen was. Ik ben toen “mentaal” wakker geworden maar kon tot mijn schik niet bewegen. Me ogenreductie waren aan het trillen en me bloed voelde ik pompen. Ik probeerde me te concentreren op mijn ademhaling omdat ik het idee had dat ik gene lucht kreeg. Omdat ik het idee had dat er iemand binnen was (klinkt erg raar wat ik nu ga zeggen) dacht ik dat ik op me hoofd geslagenwas en half buiten bewustzijn was. Tot mijn schik werd ik ineens wakker met een onwijs hogen hartslag en de adrenaline gierend door mijn aderen. Ik was compleet overwelmt door de angst die ik voelde. Ik ben rechtop gaan zitten en heb wat zitten speuren op het internet en ben zojuist op jou verhaal uitgekomen. Dit was mijn ervaring zoon beetje. :p

 8. Sander

  Ik heb dit fenomeen nu enkele keren meegemaakt tijdens mijn leven en ik moet bekennen het is heel beangstigd. De eerste keer dat het me overkwam was toen ik een jaar of 8 of 9 was, ik weet het niet meer zeker. Mijn slaapkamer, waar ik tot aan mijn 8e levensjaar had geslapen, was verplaatst naar een andere grotere slaapkamer. Dit was mijn nieuwe compleet ingerichte nieuwe tienerkamer met nieuw bed, nieuw bureau (met typemachine! ), boekenkast, als cadeautje van mijn ouders tgv mijn eerste H. Communie. Een perfecte nieuwe ruimte waaraan ik veel plezier heb gehad tot aan mijn afstuderen middelbare school. Ik had destijds een complete encyclopedie ter beschikking van mijn vader over biologie, het dierenrijk waar ik veel over las. En dan gebeurt het meest vreemde, ik werd op een nacht wakker, dacht dat ik wakker was, maar kon geen spier bewegen, zelfs geen hulp roepen naar mijn ouders. Ik was verlamt, en hoorde dat iemand aan mijn slaapkamerdeur bezig was bladzijden uit een boek was aan het omdraaien op heftige wijze! Je vertelt dit aan je ouders, maar anno 1980 denken ze dat je gedroomd hebt, je bent tiener….niemand gelooft je en het verschijnsel slaapverlamming was nog niet eens bekend denk ik.
  In 2004 toen ik inmiddels mijn eigen stekkie en baan had, overleed mijn opa na een kort ziekbed. Kort daarna wederom “slaapverlammingen” gehad met het gevoel dat mijn handen ongecontroleerde knijpbewegingen maakten en het gevoel dat mijn hoofdkussen rondgeslingerd werd met mijn hoofd erop! Ik was zo angstig (omdat ik toen niet wist wat slaapverlamming was) dat ik een medium heb geraadpleegd. Zij beweerde dat het waarschijnlijk een positieve boodschap was van mijn overleden opa……? Deze week was de zoveelste ervaring na 2004, nu 11 jaar later. Ik ga naar bed, en midden in de nacht kijg ik wederom een gevoel van bewustzijn en slapen….bekneld gevoel, geen spier die beweegt, wil het licht aanmaken maar lukt niet, mijn dekbed beweegt op en neer, maar niemand aanwezig! Hallucinaties?
  Ja! Bekijk het fenomeen slaapverlamming op internet, het is een slaapstornis die nog nauwelijks is onderzocht. Maar zeker is dat we niet te maken hebben met bovennatuurlijke gebeurtenissen! Gelukkig…..!

 9. Sheila

  Sinds ik (39) samenwoon met mijn partner, is mijn slaapritme nogal verstoord. Hij heeft zijn eigen transportbedrijf en vertrekt altijd midden in de nacht, rond 03.00, van huis. Ik word ook wakker van zijn wekker en ik kan meestal niet meer meteen terug in slaap vallen. Uiteindelijk lukt dat weer wel, maar mijn nachten zijn als het ware gebroken.
  Een aantal keren heb ik nu slaapverlamming meegemaakt, maar ik weet sinds kort pas dat er een naam voor is. Het beangstigt me nu ook niet meer zo, maar akelig is het wel. Het overkomt mij in de fase tussen waken en slapen als mijn vriend net vertrokken is en ik de slaap weer probeer te vatten.
  Het akeligste incident was een paar dagen geleden: mijn vriend was weer ’s nachts vertrokken, ik sliep weer, maar ik werd “wakker” omdat ik de voordeur terug hoorde opengaan en ik hoorde iemand de trap op komen rennen. Aan de manier waarop, hoorde ik dat het iemand anders moest zijn. Het licht werd aangedaan op de overloop en ik wilde roepen en alarm slaan, maar dat ging dus niet. Waarschijnlijk heb ik me toch zo “druk gemaakt” dat ik toch wakker ben geworden. Het duurde wel weer een paar minuten voordat ik wist wat er weer gebeurd was. Het is een vreemd verschijnsel.

 10. Haydrion Rayel

  Ik heb er sinds een aantal jaren ook last van, wakker worden en alle schilderijen hangen verkeerd, andersom, onderste boven, maar ik heb ook geleerd om er dan lang naar te kijken en dan is alles weer normaal. In het begin was het wel eng want het duurde best lang voor dat alles in mijn slaapkamer weer normaal was.

 11. Ess

  Heel herkenbaar..

  Eerste keer dat ik dit had, was volgens mij rond mijn 4/5de levensjaar, voelde alsof ik werd opgetild. Heeft destijds enorm veel indruk op me gemaakt en kon het niet uitleggen aan mijn ouders, ik had vast naar gedroomd.
  Mij valt op dat ik het vaak heb in perioden waarin ik enorme slaaptekort heb opgelopen (dus echt heel veel nachten van 4/5 uurtjes slaap) icm stress (drukke tijden).
  Ik kan dan ook echt niks bewegen, geen teen helemaal niks behalve mijn ogen. Het enige wat helpt is het moment dat ik me realiseer dat het weer zo ver is, dan ontspan ik en val ik eigenlijk gewoon in slaap. Ik draai dan automatisch op mijn zij. Maar dat is echt pas op het moment als ik het me dus realiseer dat het een hallucinatie is en dus rustig word. Heel apart! Echt last ervan heb ik niet, behalve op het moment dat het me overkomt.

  De eerste keer als volwassene had ik dus de gewaarwording dat er ingebroken werd (ik hoorde het openbreken van de voordeur, stappen op de trap en licht dat aan ging) en mijn baby die toen ontvoerd werd. Terwijl ik niks (kon) deed. Ik was compleet overstuur tot huilend aan toe. Voor mijn gevoel duurde dit zeker wel een half uur, toen ging ik me steeds meer realiseren dat het misschien een hele nare droom was? Toen ik weer kon bewegen heb ik meteen bij mijn dochter gekeken, die sliep als een roosje haha! Na die nacht had ik het opgezocht en verklaarde alles voor me.

  Ik geloof niet in uittredingen, aliens, duivels of dat je daarna een gebed moet opzeggen etc om de duivel weg te jagen blabla. Het is eigenlijk heel logisch omdat je verlamt in je slaap zodat je je dromen niet daadwerkelijk gaat uitvoeren. Dat laatste zou ik pas echt beangstigend vinden!

  1. alex

   Klopt het is inderdaad een mechanisme van ons lichaam om onszelf te beschermen tijdens onze slaap zodat we ons niet verwonden, normaal gesproken zijn we alleen niet meer verlamd als we (half) wakker zijn. gr

 12. suus

  Ik ben net weer snel me bed uit gerend en ben eens gaan opzoeken op internet. Toen ik las over slaapverlamming dacht ik, eindelijk, er is een woord voor. Ik heb het al jaren en minstens 3 keer per maand. Ik zit dan in altijd voor mijn gevoel tussen slaap en wakker in. Het engste van dit alles is dat ik altijd het gevoel heb dat iemand mijn heel hard bij mijn middel vasthoud en ik kan me niet bewegen of praten. Ik probeer altijd te schreeuwen maar dat lukt niet. Ik vind het dood en dood eng en durf in elk geval nooit op mijn rug in slaap te vallen. Het ergste is het als ik soms in de middag een uurtje ga liggen. Ik hoor dan ook geluiden in mijn slaapkamer en ben er van overtuigd dat er iemand loopt. Ik durf nu alleen te gaan slapen als mijn man bij me komt liggen en ik zijn hand vasthoud. Ik ben 41.

 13. Mike

  Ik had het vanacht mijn hele arm was verlamd en ik ben pas 12. Ik kon mijn arm alleen op tillen net mijn andere arm. Na 20 seconde kwam mijn arm weer tot ‘leven’. ik kon mijn vingers nog niet zo goed mijn, maar later wel. Toen ik mijn arm helemaal kon bewegen was mijn arm heel erg warm en later heel erg koud.
  Hoe komt dat?

  1. alex

   Hoi Mike, wat goed van je dat je meteen op onderzoek bent uitgegaan en je bent pas 12!:). Ik heb dat ook wel eens maar dan heb ik op mijn arm gelegen/geslapen en dan gaat het gevoel uit je arm. Soms wordt je dan wakker en heb je even geen gevoel meer in je arm. Ik denk dat dat bij jou ook is gebeurd en dat het geen slaapverlamming is geweest. groetjes alex

 14. moontje

  Ik heb dit ooit al eens eerder gehad…lag op mijn rug op de bank ..hoofd naar links en werd wakker met mijn hoofd maar was helemaal verlamd. Kon niet praten, niet bewegen en raakte totaal in paniek.
  Vanmorgen had ik het weer…lag op mijn buik…hoofd in kussen en werd wakker maar kreeg geen lucht meer en kon niets bewegen, ik dacht dat ik zou stikken. De baby lag naast me in de bak en was bang dat ik zou stikken. Is dit ook slaapverlamming of moet ik me zorgen maken?

 15. Latifa

  Hallo,

  Ik kan mij de eerste aanval nog heel goed herinneren. Ik was met mijn familie op vakantie in Marokko en was brutaal geweest richting mijn tante toe. Toen mijn vader thuiskwam heeft hij letterlijk een houten bezem steel in 3 en op mij kapot geslagen.
  Ik had zo een pijn en voelde me zo vernederd en alleen want familie leden stonden erbij en deden niks om hem tegen te houden. Ik werd opgesloten boven in een grote lege kamer met alleen een een grote Arabische tapijt. Van angst en verdriet ben ik in slaap gevallen totdat ik zo’n aanval kreeg.
  Ik dacht dat ik dood ging. ik wou schreeuwen en bewegen maar niks lukte. Ik hoorde allemaal stemmen van familie leden op de gang en deuren die open en dicht gingen.
  Eindelijk werd ik wakker. Ik was me rot geschrokken.
  Bij ons in de Marokkaanse cultuur zeggen ze dat als je, je niet gedraagd dat (Boggebes) langs komt in je slaap, dat is een geest. Dacht ook altijd dat mijn lichaam werd overgenomen Door hem. Ik ben nu 35 en heb er nog steeds erg veel last van. Die angst, het lijkt zo echt, ik voel dat er iets om me heen is. Stemmen van mensen die er niet zijn. 1x heb ik zelfs een alien gezien toen was ik 16. Ik durfde dit nooit met iemand te delen. Totdat ik het net met een verpleeg kundige besprak , omdat ik afgelopen maandag de hele nacht last heb gehad van aanvallen.
  Ik dacht dat het misschien epelepsie was. Maar dat kon niet zei hij: want daar kan je niks van herinneringen en daar ben je niet bewust bij .
  Ik merk wel dat ik meer last heb van deze aanvallen als het psychisch niet zo lekker met me gaat. Als alles te veel wordt, te veel stress. Dan krijg ik ineens een aanval. Nog steeds vind ik het dood en dood eng. Aangezien ik ook een angst stoornis heb. Maar ik ben wel blij dat ik nu weet wat ik heb en dat er lotgenoten zijn. Ik wens iedereen sterke gr Latifa.

 16. Chenk

  Ik heb slaapverlamming gehad, omdat ik drugs gebruikte en dat het veroorzaakte.
  Ik dacht eerst dat ik in drugs was blijven hangen omdat er een soort gelijke gevoel steeds in mn hoofd was.
  Na 1 of 2 maanden merkte ik wanneer ik lag op bed en dat gevoel kwam ik opeens niks meer kon.
  Weet nog dat ik de eerste keer dacht dat ik dood ging.
  Er was een soort van vliegtuigmotor geluid, in mn oor en ik kon niet bewegen.
  Toen ik dit meemaakte was ik zo angstig.
  Ook de 2e keer was het zelfde.
  In tussentijd heb ik vele keren slaapverlamming gehad.
  Maar op een geven moment sliep ik en raakte iemand mn hand aan, waardoor ik schrok.
  Ik keek en zag een grote schaduw voor me staan en hij verschoof wat.
  Ik ben nog nooit zo angstig geweest…
  Ook heb ik een keer iemand horen fluisteren bij de deur wat ook weer een hallucinatie was.
  Hoe meer drugs ik ging gebruiken en dus ik meer vermoeid was en weinig slaap had en ook nog veel stress bij kwam door iets wat was gebeurd.
  Kwam er een punt dat ik mijn lichaam verlaten en dus out of body ging. Ik schrok hier zo van en wist niet wag me overkwam
  Deze ervaring heb ik daarna nog een stuk of 5 keer gehad.
  Ik geloof de eerste ervaring maar kan ook een ander zijn.
  Zweefde ik naar mijn kast toen en toen ben ik gestopt want was bang voor het onbekende.
  Het zelf besturen kon ook niet.
  Maar ik zit tot de dag van vandaag nog steeds met de vraag wat had ik allemaal gezien als ik het zijn gang niet gaan.
  Maar helaas zou ik dat nooit weten wat ik beleefd en gezien zou hebben.
  En door de interesse daarin heb ik, verder onderzoek gedaan en heb jk astrale projectie gevonden.
  Je kan jezelf out of body laten gaan door te mediteren.
  Dus dankzij mijn slaapverlamming ben ik op iets heel spiritueels gekomen wat ook nog echt kan.
  Gelukkig heb ik intussentijd aan mezelf gewerkt en gebruik ik geen drugs meer 🙂
  Dacht even mijn ervaring delen met jullie 🙂

 17. Tanisha

  Hoi,

  Ik ben inmiddels 19 jaar en ik heb al sinds 3 jaren last van slaapverlamming. Het is nog steeds niet weg. Als ik een middagdutje doe op de bank dan ben ik gewoon bang om in slaap te vallen maar, ik ben dan ook gewoon echt moe. Ik heb zelfs een slaapverlamming van 30 minuten gehad. Het ergste was dat ik een keer een slaapverlamming had en hef was 6 uur en er kwam iemand binnen in mijn kamer, ik kon alles zien, wat er gebeurde, wat de persoon deed maar, ik kon niet praten of bewegen. Ik hoor mijn hart heel hard kloppen (alsof het elk moment gaat stoppen) ik kan mijn ademhalingen horen. Maar mijn ogen zijn gewoon dicht alleen kan ik alles zien wat er om mij heen gebeurd. Alleen kan ik er niks tegen doen. Tijdens de seizoens veranderingen heb ik er het meeste last van. Ik krijg het als ik op mij rug,buik,zij lig. Dus een andere houding aanemen werkt niet. Ik heb geprobeerd om me te focussen op een lichaamsdeel maar, dat werkt niet voor mij. Ik ga zeker elke avond (tijdens de seizoensveranderingen) met een angst naar bed. Ik ben een jaar terug naar de dokter geweest ervoor want het was toen vreselijk heftig, ik kreeg het bijna elke dag.
  Groetjes,
  Tanisha

  1. yazzy

   Hallo, je verhaal is heel boeiend en inspirerend. Ikzelf gebruik ook af en toe omdat ik het fijn vindt om eens in een andere wereld te zijn. Zelf ben ik ook bezig met astrologie, eerder het universum. Ik geloof ook dat je uit je lichaam kan treden door meditatie ( en dat is ook zo) Fijn dat jij dit hebt ontdekt hoe je dit kan doen en hoe je er mee kan omgaan.
   Heel positief dat je van de drugs af bent. Veel geluk!

 18. Katerina

  Hallo Alex,

  Als ik naar bed ga, dan droom ik soms demonen en ze zijn iedere keer verschillend. Op een avond droomde ik een demon die ging mij uitlachen ect… op dat moment wilde ik wakker worden, want ik besefte dat maar een droom is, maar de demon liet dat niet toe, als hij mij aanraakte werde ik verlamd ( kon niet praten bewegen ect..) en dat deed ie steeds om de 3 secunden en ik werd steeds uitgelachen en gepest.
  Ik was met de demon ergens in een bos om een kampvuurtje er waren ook anderen demomen bij. (En dat was in mijn droom gebeurt. ) ik wordt ook weleens verlamd als ik wakker ben.

  Mvg
  Katerina

 19. Nick

  Bedankt voor deze informatie met deze site/blog
  Ik heb hier sinds kort heeeel vaak last van
  (van 2 keer in de week tot sinds gisteren het 3 keer in de nacht was)
  Ik schrik telkens weer me pa blijft nu nachten wakker om op me te letten maar nu ik dit weet
  Ga ik hulp zoeken bij de huisarts
  De ervaring is zoo eng
  Met vriendelijke groet nick

 20. Ciana

  Bedankt voor de informatie,
  Ik heb hier al sinds ik heel klein ben vaak last van.. alleen heb ik het niet zo erg met de dromen betreft, ik hoor wel dingen die er niet zijn, maar ik zie gelukkig geen schimmen of schaduws.. ik heb dit het meest als ik op de bank in slaap val. Laats had ik dit ook en ik werd als het ware 1 sec. Wakker, zonder dat ik het wil kon ik het niet laten om weer terug in slaap te vallen zonder dat ik dit wil, mijn ogen vielen gewoon dicht hoe hard ik ook probeer ze open te krijgen/houden. En dan zit ik in dit rare slaapverlamming fase waar ik wil wakker worden maar niet kan bewegen, het enigste wat ik vaak kan bewegen is alleen mijn nekspieren of mijn hand.. omdat ik op de bank lag had ik ook nog eens een kat op mijn buik liggen die me nadat ik eindelijk wakker werd aan zat te staren van wat ben jij toch weer gek aan het doen, dit omdat ik steeds in een keer mijn hoofd beweeg of mijn mond open maak.
  Het probleem waar ik heel erg mee zit is dat ik dit probeer uit te leggen aan mijn ouders maar mij niet 100% serieus nemen, vaak word ook gewoon gezegd van ohh vast gewoon heel slecht gedroomd terwijl ze absoluut niet weten hoe eng dit elke keer is en hoe raar als je voetstappen hoort die er niet zijn.. dit kan soms heel frustrerend zijn als mensen je niet begrijpen, gelukkig zijn er meerdere mensen die dit hebben en die erover schrijven..

  Mvg,

 21. Eliane

  toen ik dit voor het eerst meemaakt ben ik weet ik nog naar de dokter gegaan en heb hem erover verteld. hij zat me aan te kijken alsof ik gek was. dus had ik begrepen dat ik er niet over moet praten met niemand. Ik heb verschillende soorten slaapverlamming meegemaakt, waarin mij werd gezegd dat ik (een relatie moest verbreken wat ik niet heb gedaan en later bleek dat ik had moeten luisteren.) Ben ook verschillende keren misbruikt door wie weet ik niet het leek net alsof de persoon recht had op mij,) Best eng hoor je voelt het gewoon maar kan je niet bewegen. ik moet wel zeggen dat de laatste jaren het niet meer voorkomt als toen ik jonger was, ik denk dat de intelligentie die dat doet mij misschien te oud vind. Sorry je kan er om lachen maar deze dingen zijn echt gebeurd en het ergste is je kan het aan niemand vertellen. Het ia iets heel eng vind ikje probeert te schreeuwen en het lukt bijna niet maar soms wel, dit weet ik van mijn zoon die mij hoorde schreeuwen. Heb altijd gedacht dat ik de enige was en nu lees ik er over ben ook gerust nu dat ik niet gek ben of zo.

 22. Siena

  Ik heb dit een paar jaar terug 3 keer vrij kort na elkaar gehad. De eerste keer werd ik wakker in de ochtend en merkte ik dat ik niet kon bewegen. Uit alle macht probeerde ik mijn ogen open te doen (ik zag een beetje licht) en mij te bewegen, maar het lukte niet. Toen werd ik heel angstig en voelde mij in paniek en heel naar. Alsof een heel naar aanvoelende energie zich in mij drong. Het leek heel lang te duren, ik gok dat het een kwartier of half uur was. Het was een hel, ik probeerde te schreeuwen, maar dat lukte ook niet. Ik weet niet meer precies hoe ik eruit kwam. Wel had voordat ik was gaan slapen geprobeerd energie te voelen en door mijn lijf te sturen, van mijn hoofd naar mijn voeten en weer terug en naar mijn handen. Dat voelde vreemd en maakte mij een beetje angstig. Toen ik dat later nog eens voor het slapen probeerde had ik weer een slaapverlamming de volgende ochtend. Toen was ik ook weer bang, maar ik kende het nu en wist dat ik er opgeef moment wel weer uit zou komen. Het hielp mij om te proberen rustig te blijven. Concentreerde mij op mijn hartslag en ademhaling en probeerde die rustiger te krijgen. Toen ik rustig was kwam ik er opeens uit.
  Een tijd later wilde ik het nog eens proberen, omdat ik het toch wel interessant vond. En ook de oefening om die angst te overwinnen, dat voelde goed. Ook al was het gevoel de vorige keren zo naar, alsof er een hele nare energie in mij komt die mij aanvalt/bezit van mij neemt/mij over neemt. Weer voelde ik die energie en was er even paniek. Maar ik wist dat het snel over zou zijn als ik rustig was. En dus was ik er weer vrij snel uit. Daarna heb ik het nog wel eens geprobeerd het voor elkaar te krijgen maar lukte het niet meer. Ik bedacht me dat het misschien kon komen doordat ik een me angstig voelde voor ik ging slapen.
  Ik heb het een paar maanden terug nog één keer heel heftig gehad in de nacht, dat ik half wakker was en mij heel naar voelde en het heel lang leek te duren. Het voelde alsof die nare energie in golven kwam. Het leek op een nachtmerrie. Op geefmoment ben ik toch verder geslapen.

 23. Lola

  Ik had ongeveer 10 minuten geleden (6:45am) de zogenaamde slaapverlamming. Ik ben een meisje van 14 en ik werd om 4:00am wakker en besloot ik even te lezen. Om 6:20 ging ik weer even slapen. Ik droomde alleen de droom was echt heel raar. Ik voelde dat ik langzaam wakker werd maar op het einde zag ik het woord “please” in me droom. Toen gebeurde het. Me hart begon keihard te kloppen, me oren hoorde een soort bonzen (het is echt heel raar te omschrijven). Ik kon me niet meer bewegen. Ik was zo bang maar ik probeerde met alle kracht me ogen open te doen. Ik kon me ogen maar een klein beetje openen en kon door het kleine spleetje kijken, alleen toen zag ik het. Waar elk kind bang voor was geweest. Iemand die voor je bed staat. Het enige wat ik zag was een meneer die helemaal zwart was maar het leek alsof hij een soort pak aan had. Het leek alsof hij wat uit je trok. Toen hield het allemaal op en ik kon mezelf weer bewegen. Ik was zo in schok en begon meteen op te zoeken wat het was. Na 10 minuten had ik het dus gevonden. Ik kan nog steeds niet geloven wat er zojuist gebeurd was.

 24. Tanja

  Hallo allemaal ik heb ook een slaapverlamming gehad en ik had het te maken met mijn ziel en een plaaggeest de ziel vertelde wat ik moet doen om van de plaaggeest af te komen hij liep naar mij toe op bed tussen mijn benen uiteindelijk dacht hij dat ik dood was en wou uiteindelijk mee met zijn begeleider toen moest ik nodig naar de wc en stond gelijk op de plaaggeest ging gelijk mijn hoofd in en hoorde stemmen ik zelf was opgenomen bij de ggz en kreeg medicijnen mee nu hoor ik nog steeds stemmen ook de plaaggeest die inmiddels aardig geworden is en de begeleider is mijn ziel en mijn hoofdgids.

 25. Tabitha

  Hoi,
  Als ik eerlijk mag zijn geloof ik niet zo dat het een meganisme is om te voorkomen dat je jezelf of een ander wat aan doet.
  Waarom ik dit niet geloof is 1: het gebeurd alleen als je op je rug ligt. 2: waarom gebeurd het dan niet als je op je zij ligt ( dan kan je ook jezelf of een ander wat aandoen). 3: mensen die slaapwandelen zouden niet kunnen slaapwandelen als dit meganisme werkt.
  Ik heb deze ” slaapverlamming ” vaak gehad. En twee dagen geleden had ik t weer en ging ik op zoek wat er over te vinden was en kwam op deze site terecht. Ik zelf denk eerder dat t iets spiritueels is juist omdat mijn ervaring deze laatste keer ik duidelijk merkte dat ik vast gezogen ( geen betere uitleg omdat het zo voelde als vastgezogen zitten ) zat aan mijn chakra’s. Ik moet zeggen dat dit de eerste keer was dat het zo duidelijk was dat ik vast zat met mijn chakra’s. Andere keren voelde het meer als niet kunnen bewegen of gillen. Als ik zo’n ” slaapverlamming ” heb word ik altijd wakker omdat ik iemand hoor in mijn huis of iets ruik waardoor ik snel mijn bed uit wil om te kijken wat er aan de hand is maar ik kan mijn bed niet uit want ik kan mij niet bewegen . Dat maakt mij dan angstig omdat er iets in mijn huis is en ik niks er tegen kan doen. Zodra ik uit die verlamming ben ben ik nog steeds angstig omdat ik dan dingen zie en niet durf te kijken wat t is omdat t er nog steeds is…. Na dat ik me weer rustig voel is het weg. En dan vind ik t jammer dat ik niet durfde te kijken want duidelijk zijn ze er niet om mij iets aan te doen want anders hadden ze dat wel gedaan. Door ervaringen hier van andere te lezen vooral over iemand die door haar/zijn angst ging een mooie ervaring had hoop ik nu dat wanneer t weer gebeurd ik dan ook besef dat er niks engs is en ik rustig kan blijven om te zien wat er gebeurd als ik gewoon blijf liggen.

 26. Sandy

  Hoi,

  Dit fenomeen heb ik eveneens enkele keren in mijn leven meegemaakt. Nu weet ik wat het is, slaapverlamming!. De eerste keer (en de andere keren) waren beangstigend. Je hoort dingen, ervaart dingen die er in werkelijkheid niet zijn. Kan me nog herinneren de eerste keer, ik was ongeveer 10 jaar. Ik werd ’s nachts wakker kon me totaal niet bewegen en hoorde rond het gebied van de slaapkamerdeur een geluid alsof iemand in een boek heftig aan het bladeren was. Een hallucinatie dus als gevolg van slaapverlamming. Als kind in 1982 weet je niet wat je overkomt. In die tijd was het fenomeen nog niet eens bekend. Toen mijn opa stierf in 2004 (ik was toen inmiddels 32) heb ik tot 2 keer toe een slaapverlamming gehad. Een nare ervaring; de eerste keer leek voor mij alsof ik wakker was en iets wilde grijpen, mijn armen leken vanzelf heen en weer te gaan naar iets dat er niet was….en viel weer in slaap!! Je wordt wakker en denkt wat er in hemelsnaam is gebeurd. De tweede keer was zeer beangstigend, het leek alsof mijn kussen heen en weer geslingerd werd terwijl ik dacht wakker te zijn. Via internet een paragnost geraadpleegd, zij beweerde dat mijn overleden opa mijn aandacht wilde en het kussen wellicht had bewogen! Nu achteraf natuurlijk weet ik dat dit niet de reden is geweest. Ik wist tot dien nog niets van het fenomeen slaapverlamming. Nu wel en ik weet dat het gepaard gaat met hallucinaties, alsof er paranormale dingen gebeuren die er niet zijn. Je droomt terwijl je wakker bent. Een vreemd verschijnsel dat ik liever niet meer meemaak! Tis zeer beangstigend.

 27. Tanja

  Hoi allemaal ik heb een week niet geslapen alleen gemediteerd achter mijn computer ik was bezig met een boek over house hugh laurie na een week kreeg ik hart problemen een lichte hart stil stand ik ben maar naar bed gegaan en mijn spieren werden zwaarder en ik kreeg geen lucht mijn tweelingziel stond naast mij hij heette hugh laurie en een auralifter heette peter jacobsen ik heb een psygose gehad en ik zit aan de medicijnen peter is verdwenen en hugh zit in mijn hoofd we praten dagelijks met elkaar en hij zegt dat hij mijn hoofdgids is

 28. Mike

  Ik heb hier met regelmaat last van. Meestal meerdere malen per nachtrust als het weer zover is. Ook heb ik het meermalen voor ik 1 keer wakker word. Ik val namelijk regelmatig verder in slaap terug voor ik weer verlamd wakker word en dat zo een aantal keer voor ik mijzelf ertoe zet me met een ruk overeind in bed wakker te schudden… vreemde gewaarwording elke keer weer dat hulpeloze gevoel. Verder ben ik prima gezond, geen slechte slaap gewoontes of andere afwijkende ritmes. Ben zelf inmiddels 29, heb er onbewust al jaren langer last van als ik me bewust nog kan terug herinneren. Vroeger enkel nooit begrepen als dit fenomeen. Inmiddels lees ik alle reacties hierboven en lijkt de helft ervan me andere symptomen te hebben, zeker aangezien ik deze slaap paralyse al wel 1000+ keer heb meegemaakt maar nog nooit in een combinatie met dromerige hallucinaties of dergelijke zaken heb ondervonden. Wellicht dat dergelijke ervaringen duiden of een complexer probleem in de psyche? Geen idee, mij overkomt het zonder hallucinaties al vaak genoeg, dat is zeker. Mike.

 29. Marc

  Hallo allemaal,
  Ik ben 47 en ondervind al jaren, geen idee hoe lang eigenlijk, last van slaapverlamming. Ik had er nog nooit van gehoord, zelfs als ik er met andere mensen over sprak is er nooit iemand geweest die mij op slaapverlamming wees. Ben er nooit voor naar de dokter geweest, heb altijd gedacht dat is gewoon iets wat ik heb. Sommige mensen hebben het idee dat ze vallen in hun slaap, ik dacht dat dit net zoiets was.
  Mijn vriendin zat de Kardashians te kijken en daar (of all places) hoorde dat iemand hier aan leed. Ik dacht hey, vervolgens gegoogled en wauw wist niet wat ik las, moment van herkenning. Heb geen last van hallucinaties en dergelijke, stop soms wel met ademhalen.

 30. jolanda

  Ik heb hier ook al jaren last van een paar keer per jaar, maar het wordt steeds minder. ik voel het aankomen het begint met een ruis in mijn oor die steeds harder wordt. Het enige waar ik controle over heb is mijn ademhaling. Door sneller te gaan ademhalen kort achter elkaar maak ik mijn man(die gelukkig licht slaapt) wakker. Hij sttot me dan kort aan en dan wordt mijn lichaam wakker. Vroeger in het begin raakte ik in paniek, nu niet meer. Soms wordt mijn man niet wakker dan probeer ik rustig te blijven en te concentreren op mijn voet of hand en meestal lukt het na een tijdje om er uit te komen.

  1. Lianne

   Kleine aanvulling voor de mensen die weleens feest pakken met drugsgebruik dit kan de verlammingen verergeren!!!

 31. Kim

  Kwam net weer bij van een slaapverlamming. Herken me goed in dit verhaal. Heb het sinds een paar maanden. Gelukkig kende ik het fenomeen al, maar soms is het toch nog wel beangstigend! Een bijzondere gebeurtenis vind ik het maar..

 32. Toine

  Op sommige momenten heb ik er verschikkelijk last van. Eerst was het voor mij ook zwaar beangstigend. Sinds ik weet dat het wetenschappelijk verklaarbaar is is de angst gelukkig minder. Wat wel vervelend is dat soms als ik bv op stoel in slaap val en mijn lichaam hangt in een heel onnatuurlijke houding het mij niet lukt om te bewegen.
  Op het moment zelf ben ik zo bang dat ik dood ga en voel iets dreigends in mijn buurt. Mijn ademhaling slaat dan lettetlijk op hol. Soms heb ik het wel 4x op een nacht en soms ook weken niet.

 33. neel

  Ik heb wel vaker last gehad van slaap verlamming . Ik zie dan ook schimmen van schaduw schepsels . Deze schaduw wezens komen ook voor in mijn nachtmerrie,s als ik geen verlamming verschijnselen heb . Wat meest helpt om geen slaap verlamming te krijgen . Is voor ik ga slapen 1 of meerdere tv schermen aan te laten staan .

 34. Kristel

  Hallo,

  Ik heb een vraag. Ik heb soms namelijk last van een soort slaapparalyse, maar niet de soort die hier beschreven wordt. Bij mij is het soms als ik extreem moe ben (Ik ben snel moe door mijn ziekte) en bij mij vindt het plaats voor ik ga slapen. Vaak voel ik zo’n ‘aanval’ al opkomen. En soms kan ik hem nog even uitstellen. Zodra ik in een lekkere houding lig en het toe laat, begint het. Ik kan mijn ogen openen en sluiten en zelfs nog een beetje rustig praten (korte zinnetjes). Deze ‘aanvallen’ (zoals ik ze noem) duren van soms 5 minuten tot soms een uur. En soms val ik tijdens een aanval in slaap, en zodra ik wakker wordt heb ik zoiets van: hé, ik kan weer bewegen. Ik heb jaren geleden er wat over opgezocht en kan me herrinneren dat het iets met slaapparalyse was. Iets in die richting. Er was ook een afkorting voor de medische term. Maar ik kan dit niet meer vinden. Alles wat ik zoek komt op slaapparalyse uit zoals hierboven beschreven. De aanvallen zijn totaal niet eng (alleen de eerste paar keren schrok ik omdat het natuurlijk onbekend was), en ik ervaar er niets spiritueels bij. (Al ervaar ik soms wel spirituele dingen, maar nooit tijdens een aanval). Het is echt puur alleen de beperking om mijn lichaam niet te kunnen bewegen vanwege lichamelijke uitputting. Weet iemand wat dit is?
  Ik wil er niet voor naar de dokter omdat het niet eng is en ik er niet echt ‘last’ van heb. Vandaar dat ik een poging doe om hier te vragen of iemand weet wat de term hiervoor ook al weer is.
  Ik hoor graag iets, ook al weet u het niet of heeft u een richting waarop ik verder kan zoeken.

 35. Jaygazpacho

  Ik heb dit al sinds ik een klein meisje was. Ik kan me de eerste keer goed herinneren toen was ik ongeveer 7. Ik dacht dat ik dood zou gaan. Ik heb het nog steeds regelmatig soms 1x per maand, soms 1x per 2 maanden, maar zolang als ik me kan heugen heb ik er last van. Ummm ik lees dat sommigen mensen het een fijne ervaring vinden. Mijn ervaring is dat ik opeens bewust word (wakker) en begin te stikken, ik kan me niet bewegen en niet ademen. Ik begin dan heel wild te worden met alle kracht mijn teen te wiebelen of mijn vinger want als ik iets krijg bewogen snap ik er uit. Soms vraag ik me af wat er gebeurt als ik niet ertegen zou vechten, maar eerlijk gezegd denk ik dat ik dan sterf door verstikking. Ik slaap met mijn partner en er zijn keren geweest dat ik een beetje geluid kan maken als het gebeurt. Een soort gegrom vechtend voor lucht, hij heeft me ooit 1x wakker gemaakt omdat hij het merkte en meestal huil ik als ik wakker word en ben ik doodsbang om te slapen want ieders keer weer voelt het alsof ik op het randje was van overleven. De “fijnste” ervaring die ik ooit had was toen ik “wakker” werd en het was alsof ik op grote hoogte (tussen de sterren) uit de lucht werd gezogen op mijn rug. Alsof iets me van achter bij mijn middel pakte en mij keihard terug trok, razendsnel zag ik de sterren, de lucht, bomen langs me af flitsen. Toen opeens het dak en mijn eigen slaapkamer plafond en ik plofte keihard terug in mijn eigen lichaam, op het moment dat ik terug in mijn lichaam plofte schrok ik omhoog met een diepe adem. Zoals iemand die een tijd onder water is geweest en omhoog uit het water knalt voor een diepe ademhaling. Het voelde echt alsof mijn ziel uit mijn lichaam was geweest, het vreemdste en fijnste gevoel wat ik ooit heb gehad. Ik voelde me ook verdrietig toen ik wakker werd en wou heel graag terug naar waar ik was. De engste ervaring die ik ooit heb gehad was toen ik “wakker” werd en me niet kon bewegen en stikte en mijn ogen open deed en ik weet het niet…ik zag een zwarte gedaante met gloeiende rode ogen ik ben nog nooit zo bang geweest in mijn leven. Toen ik wakker schrok, schrok mijn vriend ook wakker en schreeuwde wie is daar. Hij zei dat ie iets raars dacht te zien met rode ogen, ik zei hem toen wat ik had gezien. Maar mijn vriend deed het af als toeval of gewoon slaap dronken. Hij zei het was niks. Stiekem na alles denk ik dat tijdens onze slaap onze ziel vrij is ofzo. Vrij van tijd, en afstand en geen natuurwetten. Dat we wellicht naar een andere dimensie gaan daar waar geesten ook zijn.

 36. Masoud

  Ik heb dit al 15 a 20 jaren. Is echt vreselijk. Alles wat ik doe lukt niet. Ik krijg geen lucht (onder water gevoel). Ik roep meestal kreunend om hulp. Mijn partner maakt me gelukkig heel snel wakker. Als ik alleen slaap dan duurt een aantal seconden / minuten voordat ik wakker ben. Als ik wakker word dan hoor ik zelfs mijn hartkoppingen uit schrik.

 37. Mariëtte

  Ik heb zelf narcolepsie en regelmatig last van slaap verlammingen , vaak als ik in de middag even ga liggen …
  ik hoor allles en het lijkt wel of ik mensen hoor praten , het lijkt als of ik slaap maar ik weet dat ik mijn ogen open kan doen en zie mijn lichaam gewoon stil in bed liggen ,het lijkt of als ik dan droom of ik val dat ook evht voel ..of opgetild wordt of zelfs een wind vlaag voel ik … open ik mijn ogen voelt mijn lichaam soort verstijfd aan .. langzaam kan ik dan weer alles bewegen .. het lijkt ook wel of ik mijn bloed door mijn hoofd voel stromen .. meerdere keren in het epileptisch centrum seign aangegeven maar zeggen dat ik dan aan het hallucineren ben .. heel angstig in begin maar nu langzaam denk ik ik lig veilig in mijn eigen bed dus …. ik krijg medicatie xyrem om juist in de nacht beter te slapen , en dat werkt prima .. dacht eerst ook dat het daarvan kwam .. misschien heeft u er iets aan voor uw onderzoek . Groeten Mariëtte

 38. Mirella

  Ik heb hier ook ervaring mee, soms weken of maanden niet en dan weer heel vaak. Het is bij mij ook niet altijd een zwarte schim die ik zie maar soms ga ik in mijn “droom” zelf ook enge dingen doen/grenzen opzoeken. Ik voel me ook vaak zweven. Heb ook vaak dat ik geluiden hoor of een kwade aanwezigheid voel. En inderdaad het niet kunnen bewegen. Het engste wat ik heb meegemaakt vind ik nu, jaren later, nog steeds heel eng. Ik droomde en mijn droom sloeg om in een soort eng zweverig gevoel. Ik “schommelde” door de hal en plots val ik op de grond voor de meterkast, ik kan me niet bewegen en ik hoor hard gebonk, achter me is de voordeur en daar doemt een groot zwart gedaante op, ik kan niks doen…. plotseling schrik ik echt wakker omdat de kruimeldief opeens uit zichzelf is aangegaan. Die kruimeldief hangt echter in mijn meterkast (waar ik dus in de “droom” op de grond viel). Echt ongelooflijk eng. Sindsdien nog wel meerdere keren last gehad van slaapverlamming maar niet zo intens als toen. Als het nu nog weleens gebeurd ben ik me er soms ook goed bewust van wat er gebeurd en dan kan ik soms wat beter ermee omgaan. Soms blijft het echter achter elkaar gebeuren. Hoe dan ook het blijft naar. Ik ben niet spiritueel ingesteld, juist niet, maar bij deze ervaringen heb ik soms toch echt mijn twijfels wat het nu precies is.

 39. Lili

  Hallo
  Ik heb dat fenomeen al jaren sedert ongeveer 20 jaar af en toe komt het voor vooral als ik mij die dag suf heb gevoeld niet echt zin om te slapen gewoon suf. Ik denk dat ik ergens blijf hangen tussen wakker zijn en slapen. De eerste keer dat ik dit meemaakte kon ik mij niet bewegen. Een oranje schim zweefde over mij en trachtte mij te vermoorden. Heel beangstigend was dit want het leek echter dan echt. De volgende keren was het een reuze grote gorilla die min trachtte te wurgen. Op een keer kwamen er 2 handen uit mijn lichaam waardoor in de gorilla zelf heb vermoord. Daarna heb ik geen geesten meer gezien ik kan wel vliegen door de kamer met zwembewegingen. Telkens kijk ik naar het raam wat als ik erdoor zou vliegen. Ik durf niet want buiten is het zo wijds. Ik kan door muren vliegen. Een keer heb ik toch buiten gevlogen tot in Spanje. Daar was ik op zoek naar het huis van mijn ouders die daar wonen. Ik kan zeggen dat deze gewaarwordingen niet echt zijn. Som vlieg ik rond in mijn kamer thuis terwijl ik bij het wakker worden in het huis van mijn vriend ben. Ik zie soms familie die er op dat moment niet zijn. Het is duidelijk dat mijn hersenen die ofwel op dat moment nog half in dromenland zitten

  1. Han

   Ik had het net voor de 2e keer. Ik vind het maar niets.

 40. Han

  Lees hier nu net over….. ben het gaan opzoeken nu ik net voor de 2de keer dit heb. De eerste keer viel wel mee ik werd wakker( voor me gevoel) en kon niets alleen me ogen open. Duurde ff voor ik geluid kon maken. Dat was naar maar dacht het zal wel.

  Nu net was even iets anders. Ik droom op het laatst dat me grootste angst van vroeger in de huiskamer staat. Een grote zwart wolf 2x zo groot als mij. Ziet mij in bed liggen en neemt een aanloop springt boven op me en boem ik lig vast. Ik krijg 1 oog een heel klein beetje open ik ben me bewust dat ik wakker ben maar het gaat niet goed.

  Ik word op dit moment erg bang en wil om hulp roepen maar het gaat niet. Bewegen al helemaal niet. Eerste instantie denk ik nog komt door die wolf maar die veranderd al snel in een onherkenbaar grijs achtige schim. Omdat me angst nu niet meer om die wolf gaat kan ik me concentreren op bewegen maar het gaat niet…. het lijkt een eeuwigheid te duren. Ondertussen heb ik nog steeds alleen mijn linker oog iets open. Tenen dan maar… ook niet. Armen , Benen, alles te vergeefs. Ik raak op dit moment echt in paniek. Ik wil schreeuwen maar het gaat niet. Me vrouw ligt naast me… Ik moet haar wakker maken dus begin haar naam te roepen na lang proberen lukt het me uiteindelijk om de M te mompelen met de linker onderzoek van mijn mond. Na dit 6 of 7 keer te hebben gedaan word ze wakker. En pakt me vast. Ik kom bij en in één keer schreeuw ik haar naam volop….. niet normaal gewoon. Ik kan alles weer maar het lijkt wel of ik 4x zo zwaar ben.

  Ik durf nu niet meer te slapen.. vandaar mijn lange verhaal denk ik.
  Jullie verhalen helpen nu wel even om te zorgen dat ik het zo toch ga proberen. Wat een klote zooi.

 41. Roos

  Deze slaapstoornis heb ik nu ook al een jaar. Elke maand heb ik er een paar keer last van. Mijn vriend is er van op de hoogte, elke keer als hij nu ziet dat ik onrustig word maakt hij me “echt” wakker. Het is echt heel fijn dat er iemand naast me licht die mij eruit kan halen. Ik heb namelijk soms dat ik er wel een uur of langer in kan blijven hangen. Vanmiddag wilde ik een middagdutje doen en na een half uurtje weer opstaan. Aangezien er niemand was om mij wakker te maken heb ik wel een uur of langer in de slaapverlamming gelegen. Voor mijn gevoel had ik mijn ogen wijd open. Ook had ik elke keer het idee dat ik echt wakker werd, maar werd meteen weer terug gesleurd in de slaapverlamming. Ik heb 3 keer het gevoel gehad dat er iemand binnen kwam, maar dit was natuurlijk niet het geval. Ook al heb ik het nu al een aantal keer meegemaakt lijkt alles nog steeds heel echt.

  Wel heb ik dus vaak het idee alsof ik mijn benen wel heel hard heen en weer kan bewegen. Ik weet niet of dit zo is.

  Ik vind het ergens ook heel interessant. Ik heb gehoord dat je er veel mee kan. Ik ga vanaf vandaag er veel mee proberen te experimenteren.

 42. Rudy

  Ongeveer 30 jaar geleden heb ik mijn eerste “uittreding” ervaring gehad. Ik zag mezelf liggen maar ook aan het plafond hangen. Ik vond het beangstigend maar wel interessant(achteraf). In de loop der jaren nog weleens aangedacht maar nooit iets mee gedaan. Afgelopen nacht denk wel drie ervaringen te hebben gehad. Eerst werd ik “wakker” terwijl iemand mijn hand vasthield en er verschillende mensen naast hem stonden, waaronder mijn ouders(beiden leven nog), ik probeerde te roepen maar ik kon geen geluid produceren, bewegen kon ook niet. Toen werd ik wakker, denk ik. In de daaropvolgende dromen kon ik zweven, ongecontroleerd, dwars door muren en plafonds in een prachtig “tekenfilmachtig” decor(beetje Fortnite idee) Maar vallen ging ook zonder controle, als een steen, met de schrik vrij in je eigen bed! Kun je dit controleren of opwekken? Dat zou het een stuk minder beangstigend maken. Stel dat het kan, hoe ver kun je dan gaan? Of, wat kan wel en wat niet?

 43. (Wil anoniem blijven)

  Ik heb vaker last van slaapverlammingen gehad. Ik heb afgelopen nacht eentje gehad en kon toen mijn eigen ziel in de spiegel zien voor mijn bed. Mijn ziel zag er zwart uit en ik had witte ogen met zwarte pupillen. (Ik rook niet meer en ik drink niet meer al minimaal 2 maanden, ik had wel overdag geslapen.) Heel raar, ik vond het deze keer niet beangstigend maar ga zelf bijna denken dat mensen echt zielen hebben en dat deze ook uit lichaam kunnen treden. Ik denk dat het uittreden van zielen komt door verschillende oorzaken:
  1. Soms slaap ik overdag en dan krijg ik meestal in de nacht een slaapverlamming.
  2. Soms komt het bij mij voor als ik een sigaret heb gerookt.
  3. Soms komt het bij mij voor na het gebruik van verdovende middelen (niet persé drugs maar alles wat verdoofd) overdag.

  Ik denk dat het zenuwstelsel centrum verdooft wordt in ons achterhoofd bij een slaapverlamming en dat daar onze ziel aan gekoppeld is maar als deze verdooft wordt dat de ziel dan uit het lichaam treed. Zelf gebruik ik ook antipsychotica maar ik had vroeger als klein kind al dat ik s’nacht lag te ijlen. Ik ben toevallig ook indonesisch en heb ook een keer een zeer opmerkelijke andere ervaring meegemaakt bij mijn oma thuis. Ik was wakker geschrokken bij mijn oma thuis door een soort van electrischstroomstoot geluid wat van een indonesisch antiek ijzerbeeldhouwwerk kwam… Deze dingen zijn echt bijzonder en ik zou wel meer willen weten over deze vreemde ervaringen en wat ze betekenen. Waarschijnlijk denk iedereen dat ik gek in mijn hoofd ben na deze tekst, maar ik denk dat er meer mensen zijn die dit soort ervaringen hebben meegemaakt.

 44. (Wil anoniem blijven)

  Bij mij helpt het trouwens om op mijn zij in slaap te vallen en als ik dan een slaapverlamming krijg om dan te schommelen van links naar recht met mijn rug en schouders! Mocht iemand willen reageren op mijn bericht hier voor dan ben ik zeer geïnteresseerd!

  1. Gitta

   Beste anoniem,
   Ik denk dat ik je wellicht kan helpen om van je slaapverlamming af te komen. Ik heb referentie .

 45. Deniz

  ik heb het niet gehad maar voor de mensen die dit hebben kunnen jullie je ogen dicht doen of werkt dat ook niet?

 46. Ruud

  Wat veel mensen ervaren als slaapverlamming wordt in verschillende oude lectuur beschouwd als een vaardigheid. Yogi’s, en monniken mediteren om in deze toestand terecht te komen.
  Een tijd geleden mediteerde Ik voor een lange periode veel en merkte dat ik telkens wanneer ik in slaap dreigde te vallen kon kiezen om bij bewustzijn te blijven. Ik kwam in deze toestand terecht en schrok ook heel erg. De ervaring was heel akelig. Door toeval kwam ik een boek over dit onderwerp tegen, van Robert Monroe. Zo beschreef hij bijvoorbeeld het zoemende / gierende geluid dat veel mensen horen wanneer zij in deze staat verkeren. Wanneer je slaapproblemen hebt is de kans groot om dit toevallig een keer mee te maken. Als je niet weet wat je overkomt kan dat een beangstigende ervaring zijn. Als het je lukt om je angst hiervoor te overwinnen zou je wellicht wat kunnen gaan experimenten als het je weer overkomt en daar voor open staat. Hier is veel interessants over geschreven. Helaas wordt deze bijzonder krachtige bewustzijnstoestand tegenwoordig vaak gezien als een stoornis.

 47. Maaike

  Wat herkenbaar voor me, ik heb er heel erg last van, eerst bidde ik elke dag Jezus Christus om hulp omdat ik dacht dat er echt demonen mij lastig vielen totdat ik met google bij slaapverlamming kwam, ik heb ook het symptoon wandelende voeten, ik heb het elke dag en word om de 2 uur wakker en de nachtmerries met de demonen zijn heel erg heftig, als ik wakker word gaat mijn borstkas heel erg op en neer, ook zie ik vaak iets bij me een demon en iets wat kwaadaardigs lijkt, gelukkig loop ik bij de ggz en ga ik zodra het kan een afspraak maken met mijn psychiater.
  Ik heb ook weleens gehad dat ik zo paf! Iets stuk op de grond werd gesmeten of viel, het is allemaal erg angstaanjagend en ik wil er graag medicijnen voor.

Geef een reactie