Slaapwandelen is een bijzonder verschijnsel. Door huis wandelen, meubels verplaatsen, kastdeuren opentrekken of zelfs de koelkast plunderen! Niet iedereen ligt ’s nachts lekker rustig te slapen. Je kunt allerlei handelingen verrichten, terwijl je slaapt! Ik ben in het fenomeen slaapwandelen gedoken en heb een aantal dingen voor je op een rijtje gezet.
Wat is slaapwandelen?
Wat is het nou precies? Volgens de Van Dale betekent het letterlijk ‘rondlopen in de slaap’. Je wandelt dus in je slaap, terwijl het lijkt alsof je wakker bent.
Als je slaapwandelt heb je je ogen open en kun je je vaak moeiteloos voortbewegen. Je bent zelfs alerter en sterker dan overdag! Ook heb je een suffe uitdrukking op je gezicht en ben je erg verward als je daadwerkelijk wakker wordt.
De duur van zo’n ‘nachtelijke wandeling’ kan variëren van slechts een paar minuten tot soms zelfs een half uur, en gebeurt meestal in de eerste drie uur na het inslapen. Het gaat overigens niet alleen om wandelen. Het kunnen ook allerlei andere activiteiten zijn, zoals kleding aantrekken, spullen verplaatsen, kasten opentrekken, eten in je slaap en zelfs in de auto gaan zitten (al zal dit eerder bij volwassen voorkomen dan bij kinderen).
Sommige slaapwandelaars gaan zelfs in de auto zitten
Slaapwandelen kan bij iedereen voorkomen, maar vooral kinderen zijn hier erg gevoelig voor. Eén op de 3 tot 6 kinderen (voornamelijk tussen de 4 en 6 jaar) doet dit zo nu en dan.
Oorzaken slaapwandelen
Maar hoe wordt dit nou veroorzaakt? Niet iedereen heeft er last van, dus wat zorgt er dan voor dat sommige kinderen en volwassen dit wél hebben?
Dit is een erg lastig punt, want eigenlijk weten we het niet precies. Een échte duidelijke oorzaak is namelijk niet aan te wijzen. Wel denken deskundigen dat het bij kinderen vooral te maken heeft met een nog niet volgroeid zenuwstelsel of vermoeidheid. Verder staat slaapwandelen vaak in verband met stress, koorts en bepaalde medicijnen.
Net als met dromen, verwerken je hersenen ‘s nachts de dingen die ze overdag niet hebben kunnen verwerken (dit komt natuurlijk vooral voor als je overdag veel stress, spanningen of conflicten hebt ervaren). Bij slaapwandelen worden de hersenen hierbij gedeeltelijk wakker en zetten het lichaam aan tot bewegingen.
Ook wordt er wel gezegd dat slaapwandelen erfelijk is. Een slaapwandelaar heeft vaak meerdere mensen in de familie waarbij dit voorkomt.
Gevolgen van slaapwandelen
Slaapwandelen heeft geen grote gevolgen. De zintuigen van de slaapwandelaar zijn vaak erg scherp en men kan zich goed voortbewegen. Ook gaat de persoon na het ‘wandelen’ gewoon weer lekker rustig slapen.
Risicoslaapwandelen
Het wordt pas gevaarlijk bij risicoslaapwandelen. In zo’n geval gaat de slaapwandelaar ook daadwerkelijk de straat op, hangt hij uit het raam of wil hij zelfs uit het raam klimmen. Uiteraard schuilt hierin het gevaar dat iemand zich hierbij kan verwonden, zo kan iemand vallen of zich verwonden aan bepaalde objecten.
Geen geheugen
Als je wakker wordt na het slaapwandelen, dan weet je niets meer. Tijdens het slapen functioneert het geheugen namelijk niet; je slaat niets op. Een slaapwandelaar kan bij het ontwaken dus vaak gedesoriënteerd en verward zijn.
Tips bij slaapwandelen
Valt er iets te doen om slaapwandelen te voorkomen? Tegen slaapwandelen zelf is helaas niet veel te doen! Bij kinderen gaat het vaak vanzelf over rond de puberteit. Helaas zullen volwassenen die wandelen in hun slaap dit meestal hun hele leven blijven doen. Hier wel enkele tips om met slaapwandelen (of slaapwandelaars) om te gaan.
- Zie je iemand die slaapwandelt? Moet je hem of haar nou wakker maken of niet? Het beste kun je hem of haar rustig aan de hand begeleiden en naar bed brengen.
- Zorg voor een veilige omgeving. Zorg ervoor dat je kamer opgeruimd is, zodat je als slaapwandelaar niet over dingen kunt struikelen, sluit ramen en zorg ervoor dat scherpe hoeken zijn afgedekt.
- Plaats een traphekje voor de trap als je kinderen hebt die slaapwandelen (of als je dit zelf doet).
- En bovenal – zorg goed voor jezelf! Bij volwassenen gaat slaapwandelen namelijk vaak gepaard met stress en vermoeidheid. Net als met veel andere slaapproblemen is stress vaak één of dé oorzaak en los je slaapproblemen op door de echte oorzaak aan te pakken. Het reduceren van stress – en het ontspannen naar bed gaan – kan je helpen de kans op slaapwandelen te verkleinen.
Heb jij weleens geslaapwandeld of ken je mensen die dit doen? Wat zijn jouw ervaringen hiermee en heb jij misschien nog goede tips?
Hallo, ik heb onlangs nog geslaapwandeld, vroeger als kind een paar keer gedaan, nu ben ik 48.
Ik had die dag veel ervaren, spanning, nare verhalen, en een paar biertjes. Ik sliep alleen in een bekend, maar niet mijn eigen huis. Ik ben direct na t uitkleden, tandenpoetsen etc in in bed diep in slaap gevallen, out. En ben dus ca 2 uur daarna gaan wandelen, op zoek naar t toilet. Ik heb zelf geconstateerd dat ik de trap afliep. Vroeg mezelf af wat ik daar deed, en vertelde mezelf dat ik opzoek was naar het toilet. Dan weet ik weer niks, tot ik buiten ben en weer half waak, want teen keihard gestoten. (Waaraan is ?) toen werd ik gewaar dat ik in de bosjes aan t plassen was. (Hoorde jezelf bwvs zeggen wat die he? Plassen) daarna naar binnen gegaan, want op de trap voelde ik m’n teen en zag ik het bloeden. Ik dacht toen (weer wakker?) zal toiletpapiertje om m’n teen doen anders wordt m’n bed vuil. En ik heb op m’n telefoon gekeken voor de tijd.
Rare vind ik dat ik dus wel af en toe helder was, maar mezelf niet kon sturen.
Overigens zag ik op m’n fitbit horloge een paar kleine waak momenten (in het slaap patroon)
Groet mirelle
Ik ben nu met 3 vriendinnen aan het logeren, en 1 van hen slaapwandelt.. Ze heeft iemand anders schoenen aangetrokken, en een fles cola uit de koelkast gepakt en het glas ondersteboven op tafel gezet. Nu is de grond nat. ? We denken dat ze ook naar buiten is gegaan vanwege de schoenen…
Vraag: Moeten we het glas andersom neerzetten?
Hoi,ik ben er achtergekomen dat ik slaapwandel.mijn vader deed dit vroeger. ook maar is dat normaal als je pas 11 bent
En ik weet die pas sinds 7uur geleden en kan het mw bog veel vaker overkomen?want ik ben ook bang dat ik van de trap van want onze trap is erg stijl
Hoi, ja hoor dat is niks abnormaals en kan voorkomen op jouw leeftijd. Het is mogelijk dat het vaker gaat gebeuren. Je hoeft je er verder geen zorgen over te maken maar het is wel een goed idee om het je ouders te vertellen. Misschien kunnen ze een hekje voor de trap maken. Al is het maar zodat het jou een rustgevend gevoel geeft en je lekker en zorgeloos kan slapen:). Groetjes
ik slaapwandel als ik heel veel prikkels heb gehad, ik heb vaak nog wel een vage herinnering. vorige week ben ik op mijn (hoge) bed gaan staan en daar afgestapt ? gelukkig ben ik met mijn arm tegen de muur gevallen ipv met mijn hoofd, maar ik heb helaas wel mijn enkelbanden gescheurd. ik vind het een eng fenomeen omdat je er niets tegen kunt doen. ik heb inderdaad een traphek maar ja, tegen op je bed staan kun je helaas weinig doen. ik ben wel blij om te lezen dat meer volwassenen dit hebben