3 Rare dingen die mensen doen tijdens het slapen

Rare-dingen-slaapWe hebben allemaal wel eens iemand horen praten in zijn of haar slaap, en we weten dat er mensen zijn die ’s nacht wel eens de hort op gaan en een stukje gaan wandelen. En misschien doe jij deze dingen zelfs wel zelf. Maar doen we ook wel eens vreemdere dingen in onze slaap? Waar we ons misschien helemaal niet bewust van zijn? You bet!.. Hieronder 3 gekke dingen die mensen in alle onwetendheid kunnen doen tijdens hun slaap!

3 Gekke dingen die we kunnen doen in onze slaap

1. Berichtjes sturen in je slaap

Jaja, ’s ochtends wel een op je mobiel gekeken en erachter komen dat je een berichtje hebt verstuurd waar je niks vanaf weet? (en dan heb ik het even niet over je uit de hand gelopen stapavondje). Of misschien zelf een keer een vreemd berichtje van iemand gehad die eigenlijk niet te plaatsen valt? Well, I did! Het schijnt vaker voor te komen dan je denkt… berichtjes sturen in je slaap lijkt een waar probleem te worden! Hoe kan dat dan?

We kunnen geen afscheid nemen van onze mobiel

Nu technologie een steeds grotere rol gaat spelen worden we met zijn allen meer en meer afhankelijk van onze mobieltjes. Velen van ons kunnen er ook ’s nachts geen afstand van doen en nemen hun mobieltje mee naar bed. En wat er dan kan gebeuren is dat je automatisch op berichtjes gaat reageren zonder het de dag erna te kunnen herinneren! Zie het als een soort slaapwandelen.. iets dat we op de ”automatische piloot” doen. Voor zover bekend kunnen we niks doen aan dit fenomeen.. behalve dan simpelweg je mobiel niet meenemen naar bed!

2. Eten tijdens het slapen

Tref je in de ochtend wel eens een openstaande koelkastdeur aan? Of open verpakkingen naast je bed of in de keuken? Goed kans dat je hebt lopen snacken tijdens je slaap! Het kan zijn dat je lijd aan ”nachtelijk eten”, een bekend syndroom dat eigenlijk een soort combinatie is van slaapwandelen en een eetstoornis. En ook dit komt vaker voor dan je zou denken, zeker wanneer iemand hongerig naar bed gaat.. of wanneer iemand overdag’s een streng dieet volgt. Wat er dan kan gebeuren is dat men ’s nachts onbewust op missie gaat om de honger te stillen! In sommige gevallen gaat men zelfs koken.. laat het helder zijn dat het gebruik van messen, vuur en hete pannen tijdens het slapen voor gevaarlijke situaties kan zorgen!

Op missie om de honger te stillen

[update 17-03-2018] Nachtelijk eten hoeft niet veroorzaakt te worden door honger. Er zijn mensen die lijden aan een zogeheten slaapgerelateerde eetstoornis (SRED). In dat geval hoeft er geen sprake te zijn van honger. Dit is een serieuze stoornis waar men veel last van kan ondervinden. Mensen die lijden aan SRED kunnen hier iedere nacht last van hebben en in sommige gevallen zelfs meerdere keren per nacht. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en gezondheidsrisico’s.

3. Sekssomnia

Seks hebben tijdens het slapen, er is zelfs een medische term voor, Sekssomnia. Het schijnt vooral voor te komen tijdens periodes van extreme stres, en door het gebruik van alcohol en/of drugs. Seks tijdens het slapen komt vooral voor tijdens de diepe slaap van de slaapcyclus. Tijdens deze fase is het denkproces en bewustzijn van het brein uitgeschakeld, maar het gedeelte van het brein dat verantwoordelijk is voor onze basisbehoefte is dat niet! En tja laat seks nou net 1 van onze basisbehoeften zijn. Omdat men niet bij bewustzijn is, is er sprake van een instinctieve reactie. Je kunt je nu wellicht voorstellen dat Sekssomnia verantwoordelijk kan zijn voor ongewenste seksuele handelingen en iemand wordt aangeklaagd voor verkrachting.

Herken jij 1 van de bovenstaande situaties bij jezelf of bij een ander? Ik zou het leuk vinden als je jouw ervaring met ons deelt door een reactie op dit bericht achter te laten!

Dit bericht heeft 6 reacties.

 1. Rianne

  Gisternacht zomaar een (gelukkig onschuldig) berichtje gestuurd naar mijn collega’s. Zo’n rare gewaarwording als je dan s ochtends wakker wordt, dat berichtje ziet en je er niets van kunt herinneren! Beetje eng zelfs. Ik heb snachts ook al 2 keer op herriestoppers gekauwd, iemand aangetikt, aan iemands haren getrokken en praten doe ik ook wel vaak.gelukkig ga ik nooit mijn bed uit (afkloppen).

  1. alex

   Bedankt voor het delen rianne! Mobieltje misschien niet mee naar bed nemen:)

 2. alex

  hallo, soms word ik doodmoe wakker en wist niet waar het door kwam. ik slaapwandel dus soms word ik wakker en dan heb ik ook een stijve deze combinatie is niet handig ook i.v.m. mijn huisgenoot ; ik heb sekssomnia.
  ik durf niet bij andere mensen te slapen en heb daarom ook geen vriendin. ik schaam me hiervoor en ben benieuwd of er medicijnen voor zijn. alvast bedankt

  1. alex

   He naamgenoot!

   Bedankt voor je reactie. Laat je hierdoor niet beperken kerel! Mannen hebben nou eenmaal s’nachts wel eens een stijve.. (en degene die dat niet hebben zullen jaloers zijn). Jij hebt alleen de pech dat je ermee door het huis wandelt. Als je een beetje een toffe huisgenoot hebt zal hij/zij er geen problemen mee hebben en kan je er misschien achteraf samen wel om lachen. Vaak zal een ”confrontatie” waarschijnlijk ook niet plaatsvinden. De kans dat je EN slaapwandelt, EN een stijve heft EN je huisgenoot s’nachts op de gang loopt is niet groot. En als je geen toffe huisgenoot hebt zal ie waarschijnlijk er überhaupt nooit over (durven) te beginnen. En als hij er echt problemen mee heeft wat ik me niet kan voorstellen dan moet ie maar verhuizen:)

   Zelfde geld voor een vriendinnetje. Als je meisje hier problemen mee heeft, she’s not a keeper;). Misschien zou je haar wel kunnen inlichten dat je slaapwandelt zodat ze daar niet van schrikt.

   Of er medicijnen voor zijn weet ik niet, dat is wellicht een vraag voor de huisarts. Al zou ik aanraden sowieso geen medicijnen ervoor te gaan slikken. Hoewel ik me kan voorstellen dat er bepaalde situaties zijn waarin het een rustgevende gedachte kan zijn zoals het slapen in een groep onbekende (op een intro kamp ofzo).

   Hoop dat je wat kan met dit persoonlijke en wellicht iets te informele antwoord.

   Groetjes, Alex

 3. peter

  ik word al een week smorgens wakker en dan lig ik overdwars in bed….zo raar hing ook 1 keer met mijn hoofd buiten bed ! slaap goed in en heb ook het gevoel dat ik goed geslapen heb maar vind het zo raar dat ik overdwars lig en vanochtend had ik ook heel mijn dekbed uit de hoes liggen

 4. Anne Claire

  Ik vond vanmorgen een bakje met etensresten naast mijn bed. Ik kan me totaal niet herinneren dat ik er uit geweest ben. Maar later vond ik idd de lege pan op het fornuis.
  Wat ik vervelender vind is dat ik ook vanmorgen zag dat mijn buurvrouw had gebeld. Dus ik heb haar terug gebeld. Zonder succes. Belt zij later weer terug op te vragen of het goed gaat. Het blijkt namelijk dat ik haar op 2 uur ’s nachts had gebeld. En daar weet ik echt helemaal niks van. Ik vind dat beangstigend.

Geef een reactie