6 Voordelen van goed slapen

De voordelen van een goede nachtrust

Het zal voor niemand een verrassing zijn om te horen dat goed slapen cruciaal is voor een goede gezondheid en een gelukkig leven. Het zorgt ervoor dat we vol energie de dag doorkomen en dat voelt goed.

In onze jachtige westerse samenleving slapen we helaas korter en onrustiger dan we vroeger deden. Het beste kun je mee-slapen met het ritme van de natuur. Dus op tijd naar bed, zodra de zon onder is en opstaan zodra de zon weer opkomt, maar dat is voor velen van ons niet mogelijk.

De voordelen van goed slapen

Waarom is voldoende nachtrust nou zo belangrijk? In dit artikel worden 6 voordelen van goed slapen belicht.

1. Slaap bevordert een gezond gewicht

Voldoende slaap draagt bij aan een gezond gewicht. Als je regelmatig kort en slecht slaapt loop je een hoger risico op het ontwikkelen van overgewicht en zelfs obesitas. Dat geldt niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen.

”Voldoende slaap vermindert het hongergevoel”

Uit studies is gebleken dat slechte slapers over het algemeen meer eetlust hebben en geneigd zijn meer calorieën te nuttigen. Dit komt omdat slaapgebrek de hormonen verstoort die de eetlust reguleren: je maakt meer ghreline (het hormoon dat zorgt dat je honger krijgt) en minder leptine (het hormoon dat je eetlust onderdrukt) aan, waardoor je dus meer honger voelt. Daardoor zal je sneller geneigd zijn om te gaan eten dan wanneer je goed slaapt.

Mensen die voldoende slapen hebben over het algemeen meer energie en meer motivatie om bijvoorbeeld te sporten of op een andere manier actief bezig te zijn.

2. Betere concentratie en productiviteit

Je hersenen functioneren beter wanneer je goed en voldoende slaapt. Je kunt beter onthouden en je concentreren, presteert beter, bent productiever en kunt gewoon dingen beter in je opnemen. Bovendien komt het je probleemoplossend vermogen ten goede als je goed slaapt.

Slecht en kort slapen daarentegen kan je hersenfunctie negatief beïnvloeden. Soms zelfs in dezelfde mate als alcoholvergiftiging!

3. Goed slapen verbetert je sportprestaties

Wanneer je slecht en minder lang slaapt, loop je langzamer en sport je minder lekker, je reageert trager en heb minder kracht in je lichaam.

Daartegenover staat dat wanneer je goed en voldoende slaapt, je prestaties verbeteren: je bent sneller en nauwkeuriger, reageert vlotter en voelt je beter. Ook verklein je het risico op blessures als je uitgerust bent als je gaat sporten.

Kortom: goed en voldoende slapen komt je sportprestaties ten goede.

4. Goed slapen balanceert de hormoonhuishouding

Wanneer je slaapt krijgt het lichaam tijd om te rusten. Ook de hormoonhuishouding heeft deze uren nodig om in balans te komen.

Dit is onder andere erg belangrijk om het stresshormoon cortisol te balanceren en ook het hormoon insuline dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Weinig slapen kan schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Zeker als je overgewicht hebt en wilt afslanken is dat erg vervelend.

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je fitter, gezonder en slanker voelt.

5. Slapen laat je huid stralen

In de nacht vernieuwen je huidcellen zich en worden toxines afgevoerd. Een goede nachtrust zorgt er daardoor voor dat de huid gaat stralen. Als je langdurig slecht slaapt zal je huid er sneller ouder uit gaan zien.

6. Slaap beïnvloed je emoties en je contacten met andere mensen

Het komt je vast bekend voor: na een korte nacht ben je gevoeliger voor opmerkingen van andere mensen en voel je je sneller geïrriteerd, somber of angstig. Met voldoende slaap kun je beter sociaal functioneren en ben je beter in staat om de emotionele uitingen van andere mensen te herkennen, zoals bijvoorbeeld boosheid of geluk. Een goede nachtrust houd je humeur in evenwicht en zorgt voor een betere interactie tussen jou en andere mensen.

Naast gezonde voeding, beweging en ontspanning speelt dus ook slaap een grote rol in hoe gezond en fit je je voelt. Wanneer je goed uitgerust bent, zul je je overdag beter voelen en veel daadkrachtiger zijn. Zet dus op tijd je computer, mobiel of tv uit en ga lekker slapen, dan zul je meer genieten van je leven.

Welterusten!

Deze gastblog is geschreven door Anita Mulderij, voedingsdeskundige bij Jasperalblas.nl. Jasper Alblas maakt Nederland en België bewust van gezonde voeding en een gezonde leefstijl.

Geef een reactie