de invloed van daglichtIn een vorig artikel heb je al kunnen lezen over de werking van het slaap waak ritme, en de grote invloed die licht heeft op dit bio-ritme. In dit artikel gaan we verder in op de invloed van daglicht op de nachtrust.

Slaap-waakritme

Kort samengevat worden er in het lichaam hormonen aangemaakt die dit ritme regelen. Zo kennen we het slaaphormoon (Melatonine) en het waakhormoon (Cortisol). Melatonine maakt ons slaperig en cortisol houdt ons wakker. De aanmaak van melatonine begint wanneer het donker wordt en gaat de hele nacht door. Zodra het weer licht begint te worden begint de productie van cortisol op gang te komen wat de hele dag doorgaat. Mits je wat van de ”dag” en haar daglicht mee krijgt natuurlijk!

De ogen spelen een belangrijke rol bij dit hele proces. Je ogen moeten voldoende daglicht opvangen wil je lichaam cortisol produceren.

Geen daglicht, geen cortisol… geen daglicht, wel melatonine… (gaap)

Dit kan dus heel goed verklaren waarom jij wellicht moeite hebt met wakker te blijven op je werk!

Waarom een goede werkplek niet zonder ramen kan

Als je werkplek niet voldoende lichtinval heeft, of misschien zelfs helemaal geen ramen heeft. Dan is het niet zo vreemd als je minder energiek bent, en dus minder productief bent op je werk. Daarnaast heeft dit grote invloed op je nachtrust omdat je hele ritme, of biologische klok, er door verstoord raakt.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die werken op werkplekken met veel ramen niet alleen veel energieker zijn, maar ook tijdens de nacht beter en langer slapen. Het onderzoek was heel simpel. Deze bestond uit een testgroep die werkte zonder blootstelling aan daglicht, en een testgroep die wel toevoer van daglicht had op zijn of haar werkplek. De levenskwaliteit, activiteit en nachtrust werden vervolgens gemeten. En de resultaten…

De testgroep die wel werd blootgesteld aan daglicht was niet allen actiever gedurende de dag, maar sliep gemiddeld per nacht 46 minuten langer! En misschien nog wel ernstiger is dat de mensen werkzaam op een plek zonder ramen de kwaliteit van het leven in zijn algemeen lager beoordeelden! Ik trek hier zelf de conclusie maar uit dat het dus ook een behoorlijk deprimerende werking heeft om onvoldoende te worden blootgesteld aan daglicht.

Invloed van daglicht op de kwaliteit van het leven

Ziektes

Om het belang en de invloed van daglicht (en goed licht op de werkplek) nog even extra te de benadrukken, wil ik ook nog wat extremere gevolgen aangeven. Licht beïnvloed de mens op fysiek, fysiologisch en psychologisch niveau. Een gebrek aan natuurlijk licht kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Dit kan zelfs resulteren in ziektes.

Het lichaam haalt 80% van haar vitamine-D uit de blootstelling aan zonlicht. Een tekort aan daglicht kan dus ook een tekort aan deze vitamine veroorzaken. Dit kan weer kan resulteren in bv botontkalking, bot broosheid, depressies en zelfs kanker!

Te weinig daglicht kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid

Als jij gedurende de dag weinig wordt blootgesteld aan daglicht is het een optie om vitamine-D te slikken. Zo ondersteun je in ieder geval het proces. In de winterperiode is de aanmaak van vitamine-D door het lichaam lager. Je zou dus kunnen overwegen om gedurende deze periode sowieso vitamine-D te slikken.

Winter vs zomer

In de winter hebben we meer slaap nodig dan in de zomer. Dit heeft te maken met de lichtcyclussen, oftewel het aantal uren zon en daglicht. In de zomer is het langer licht waardoor we actiever en minder vermoeid zijn. Zoals in het artikel over het slaap waak ritme al te lezen was worden er slaaphormonen aangemaakt in het lichaam wanneer het donker wordt (Melatonine). In de zomer is het tot veel later licht waardoor ook dit proces veel later op gang komt. Daarentegen worden er gedurende de dag meer en langer waakhormonen (Cordisol) aangemaakt, wat ons dus wakker houd.

Zomers zijn we actiever en hebben we minder slaap nodig

Het effect van daglicht

Gelukkig staat licht en de invloed van daglicht op fysiek, fysiologisch en psychologisch niveau de laatste decennia weer volop in de belangstelling. De ontdekking en het feit dat (zichtbaar) daglicht dat op de ogen valt biologische effecten teweeg brengt heeft ervoor gezorgd dat er veel onderzoeksprogramma zijn opgezet om meer kennis op te doen over de invloed van licht op de mens.

En voor werkgevers. Wil jij actieve, productieve, vrolijke, gezonde en uitgeruste werknemers? Zorg dan voor werkplekken met voldoende ramen!

In het boek Perfect Slapen in 7 Stappen speelt de invloed van daglicht een belangrijke rol. In dit boek wordt precies uitgelegd wat het effect is van daglicht op de hormonen en hoe dit je kan helpen om beter te slapen.

Geef een reactie