Kan je afvallen door te snurken?

afvallen door snurken

Kun je afvallen door te snurken? Je hebt vast eens iemand heftig horen snurken, en dat klinkt best intensief! Maar zou je er van kunnen afvallen, daar heb je vast nooit over nagedacht. Feit of fabel?

Hoe gek het ook klinkt, er zit wel een kern van waarheid in. Hoewel het verder niet zo positief is voor jezelf (en vooral voor je bedpartner), is snurken wel positief voor je calorieverbranding. Maar hoe ontstaat snurken, wat zijn de oorzaken, en hoeveel calorieën worden er verbrand?

Hoe ontstaat snurken?

Snurken wordt tijdens de slaap veroorzaakt. Dit brommende of zagende geluid ontstaat doordat er een vernauwing is in de luchtweg. Normaal gesproken stroomt er lucht vanuit de longen door de luchtpijp naar de stembanden en neusgaten. Bij snurkers verloopt deze weg niet soepel, maar is er ergens een opstopping: een vernauwing van de luchtwegen tussen de stembanden en de neus. Hierdoor kan een persoon niet vrijuit ademen en ontstaat er een snurkend geluid.

De helft van alle mensen in Nederland snurkt weleens

Iedereen kan wel eens snurken – vooral als je verkouden bent of last hebt van hooikoorts. Maar vooral tussen de 30 en 40 jaar hebben personen meer kans om te beginnen met (regelmatig) snurken. Dit komt doordat het slijmvlies in de keelholte bij hogere leeftijd steeds dikker wordt en zorgt voor een vernauwing.

Mogelijke oorzaken snurken:

– Ouderdom: zachte weefsels in de mond worden slapper en het slijmvlies in de keel wordt dikker. Hierdoor ontstaat er meer vernauwing.

Overgewicht: de luchtweg kan nauwer worden door toenemend vetweefsel.

– Verkoudheid: verstopte neus en opgezwollen neusholte zorgen ervoor dat de lucht niet direct naar buiten kan.

– Amandelen: ontstoken amandelen kunnen opzwellen en zo voor een vernauwing zorgen.

– Je slaaphouding: als je vaak op je rug slaapt, ga je automatisch door de neus ademen. Hierdoor ga je eerder snurken.

Zware snurkers verbanden meer calorieën

Uit een onderzoek van Dr. Eric J. Kerzirian uit Californië is gebleken dat personen die snurken meer calorieën verbranden dan personen die niet snurken. Voor het onderzoek zijn 212 volwassenen met snurkproblemen onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat volwassenen die zwaar snurken ongeveer 2000 calorieën verbranden. Dit zijn bijna 400 calorieën meer dan personen die licht snurken. Hoe meer en hoe zwaarder een persoon snurkt, hoe sterker dit effect van calorieverbranding is. Zelfs in rusttoestand verbranden ze meer calorieën. Dit is te verklaren doordat het zenuwstelsel actiever wordt door snurken. Deze zorgt dan niet alleen tijdens de slaap, maar ook in rusttoestand voor calorieverbranding.

Leren snurken?

Voordat je je sportschool opzegt en een cursus snurken gaat zoeken (die je niet gaat vinden)… Dit verhaal wil zeker niet zeggen dat snurken goed is. Snurken is ten eerste heel vervelend voor de partner of gezinsleden en huisgenoten. En als je zwaar snurkt kun je zelf ook klachten krijgen. Er vindt veel vernauwing plaats in de luchtwegen als je zwaar snurkt. Hierdoor komt er minder zuurstof je lichaam binnen. Tijdens het slapen kunnen er slaapapneus’s ontstaan. Bij een slaapapneu stopt de adem langer dan 10 seconden. Gebeurt dit vaker dan 5x per uur dan is er sprake van de slaapstoornis slaapapneu.

Daarnaast is het zo dat zware snurkers inderdaad meer calorieën verbranden. Maar daarentegen zijn snurkers vaker dan gemiddeld mensen met overgewicht omdat dit een van de belangrijkste oorzaken is van snurken. Als je wil stoppen met snurken kun je dus beter afvallen. En als je wil afvallen dan is snurken niet de oplossing. Beter slapen kan je daarentegen juist weer helpen om af te vallen. Niels Bosman, auteur van het het Kooldydraat 50 Dagen Programma, heeft een interessant gastblog artikel geschreven over het verband tussen goed slapen en afvallen.

Geef een reactie