slapen met verkoudheid
Een verstopte neus, keelpijn, kriebel, hoesten. Een verkoudheid kan je nachtrust flink verstoren. Wat is er aan te doen?

Slapen met een verkoudheid

Een verkoudheid hebben is overdag’s al vervelend genoeg, er vervolgens ook niet door kunnen slapen maakt het er niet beter op. Als je verkouden bent, of zelfs de griep hebt, dan wil je vaak niets liever dan lekker je bed in kruipen en slapen. Maar als je de hele tijd last hebt van een kriebel in je keel en je neus zo vol zit dat je amper meer kunt ademen, dan is slapen vaak extra lastig. Daar komt nog bij dat de symptomen van verkoudheid en griep s’avonds vaak nog erger lijken te zijn dan overdag’s!

Overdag’s is een verkoudheid al irritant genoeg

Als je zowel last hebt van je keel als een verstopte neus is het helemaal feest, je kunt niet meer door je neus ademhalen, en het ademhalen door je mond zorgt er voor dat je keel nog meer wordt geïrriteerd waardoor je nog meer moet hoesten. Zelfs als je dit niet zelf herkent kun je je voorstellen dat deze vicieuze cirkel je wel een tijdje van je slaap kan afhouden. Wat kan je zelf doen om toch lekker te slapen als je verkouden bent? In dit artikel geef ik je wat info en een paar tips om beter te kunnen slapen met verkoudheid.

Medicijnen

Wees ten eerste erg voorzichtig met het gebruik van pillen/medicijnen tegen verkoudheid. Het is namelijk zo dat iedereen anders reageert op deze pillen. Veel mensen worden er bijvoorbeeld nerveus en snel geïrriteerd van waardoor ze nog slechter slapen. Meestal is het ingrediënt pseudo-efedrine dan de boosdoener, deze zit in de meeste medicijnen tegen verkoudheid. Het is dus aan te raden om deze goedjes niet s’avonds in te nemen totdat je van jezelf weet hoe je reageert op het desbetreffende medicijn.

Gelukkig zijn er ook nog andere dingen die je zelf kunt doen om beter te slapen met een verkoudheid!
 

8 Tips voor het slapen met verkoudheid

 

1: Slaapomgeving

Je slaapomgeving is heel erg belangrijk. Zorg ten eerste voor een juiste temperatuur in je slaapkamer, de ideale slaap temperatuur is zo’n 16 a 17 graden. Dus zet die verwarming zeker niet te warm! Zorg er ook voor dat het goed donker is in de slaapkamer. Wanneer je je niet helemaal lekker voelt ga je je extra snel irriteren aan kleine dingen. Probeer dit zo veel mogelijk te beperken door jezelf goed af te sluiten van storende geluiden, lichtjes etc. Fris en schoon beddengoed en een lekker kussen kunnen ook geen kwaad!

Je irriteert je sneller aan kleine dingen

2: Slaaphouding

Zorg ervoor dat je bovenlichaam en hoofd wat omhoog komen te liggen zodat de druk op de sinus wordt verlicht. Hierdoor worden je luchtwegen vrijer gemaakt en zal je makkelijker ademen. Doe dit echter niet door simpelweg een extra kussen onder je normale kussen te leggen! Dan drukt je kin richting je borst en dit beperkt juist de ademhaling.

Voor de meeste onder ons (die geen elektrisch verstelbaar bed hebben) werkt een groot kussen vaak al goed, één waar je met je hele bovenlichaam, of iig met je schouders ruim op kan liggen. Het beste kun je met meerdere kussen een soort piramide-achtige constructie bouwen door ze achter elkaar en half over elkaar te leggen. Je schouders moeten iig al worden ondersteunt en in de ideale situatie loopt je mooie piramide van kussens van daaruit in dikte op. Op deze manier komt je hele bovenlichaam wat omhoog te liggen zodat je luchtwegen vrij komen. Niet de middelen om dit te doen, ga dan liever op de zij liggen dan op de rug.

3: Neusspray

Je kunt een zoutoplossing neusspray gebruiken. Dit is simpelweg gezuiverd zout water. (Je zou dit eventueel ook zelf kunnen maken). Zo’n zoutoplossing heeft verder geen schadelijke impact op je lichaam, geen nare bijeffecten, maar je kunt er perfect je neus mee leeg spoelen!

4: Stomen

Goed stomen voor het slapen gaan doet wonderen. De meeste mensen doen dit door een bak te vullen met warm water en hier wat vicks vaporup of kristallen in te gooien. Daar ga je vervolgens een minuut of tien boven hangen met een handdoek over je hoofd heen.

Stomen doet wonderen

5: Drinken

Drink veel gedurende de dag, dit help je neusholtes en keel te hydrateren.

Drink voor het naar bed gaan een warme drank (zonder cafeïne/theïne). Bijvoorbeeld kruidenthee met honing, of warm water met honing. Dit help ook je neusholtes te openen en je keel te verzachten.

Hou een glas of flesje water binnen handbereik tijdens het slapen om bij eventuele nachtelijke hoestpartijen wat water te kunnen drinken.

6: Snoepen!

zuig voor het slapen gaan op wat hard snoep om de keel te bevochtigen door de aanmaak van speeksel.

Snoepen omdat het moet, is altijd goed!

7: Oma’s tip

Leg een gesneden ui naast je bed… kan wat gaan stinken in je kamer maar het zorgt er wel voor dat je luchtwegen vrij worden gemaakt!

8: Medicijngebruik

Beperk medicijngebruik, en als je toch medicijnen gebruikt let dan goed op de bijsluiters. Zeker bij het gebruik van verschillende medicijnen. Het kan zijn dat verschillende medicijnen overeenkomende ingrediënten hebben en je wilt niet teveel van bepaalde ingrediënten binnen krijgen. Ook slaappillen zijn geen aanrader tijdens een verkoudheid, hierdoor heb je extra veel moeite met opstaan in de ochtend. Neem je al regelmatig slaapmiddelen, neem deze dan niet in combinatie met medicijnen tegen de verkoudheid.

>> Meer tips om beter te slapen lees je hier.

4 Responses to “8 Tips om te slapen met een verkoudheid”

 1. Noëlle, Beantwoorden

  Nummer 2 kan makkelijker als je geen elektrisch bed hebt, maar wel een extra (al dan niet heel oud) hoofdkussen hebt. Leg het extra hoofdkussen niet onder je eigen kussen, zoals hierboven ook al gezegd werd, maar juist onder je matras. Je zult het nauwelijks merken in je slaap, maar je ligt wel degelijk een stukje omhoog met je hele bovenlichaam. Als je een heel dun/luchtig kussen hebt moet je misschien wel meerdere kussens gebruiken, even experimenteren, maar dan weet je het in ieder geval voor de volgende keer dat je verkouden bent 😉

  • alex, Beantwoorden

   Noëlle thnx voor de geniale tip! Daar had ik helemaal niet aan gedacht. Ik geloof direct dat dit heel goed werkt. Super handige tip dus voor iedereen die dit leest:)

 2. Anoniem, Beantwoorden

  Mijn oma die heeft mij vroeger gestoomd met aardappels, gewoon aardapppels koken tot dat ze super heet zijn en dan stomen, werkt heel goed en als e van aardappels houd kan je ook nog is een maaltijd maken

 3. alex, Beantwoorden

  rare fout zeg:S .. bedankt iig marjan!

Geef een reactie