8 Tips om te slapen met een verkoudheid

slapen met verkoudheid tipsEen verstopte neus, keelpijn, kriebel en hoesten tot je er bij neervalt. Slapen met een verkoudheid is extra lastig en kan de nachtrust flink verstoren. In dit artikel lees je een aantal tips om te slapen als je verkouden bent.

Slapen met een verkoudheid

Een verkoudheid hebben is overdag’s al erg genoeg. Wanneer je er vervolgens ook niet door kan slapen is het extra vervelend. Met een stevige verkoudheid of zelf de griep wil je vaak niets liever dan je bed in kruipen en slapen. Als je vervolgens de hele tijd last hebt van een kriebel in je keel en je neus zo vol zit dat je amper meer kunt ademen, dan is slapen extra lastig. Daar komt nog bij dat de symptomen van verkoudheid en griep in de avond vaak erger zijn dan overdag.

Overdag is een verkoudheid al irritant genoeg

Als je tegelijk last hebt van je keel en een verstopte neus is het helemaal feest. Je kunt niet meer door je neus ademhalen en het ademen door de mond zorgt er voor dat je keel nog meer wordt geïrriteerd. Het gevolg hiervan is dat je nog meer moet hoesten. Zelfs als je dit niet herkent kun je je voorstellen dat deze vicieuze cirkel je wel een tijd van je slaap kan beroven. Wat kan je zelf doen om toch lekker te slapen als je verkouden bent? In dit artikel lees je er meer over en geef ik een paar tips om beter te kunnen slapen met verkoudheid.

Medicijnen

Zorg ervoor dat je voorzichtig bent met het gebruik van pillen en andere medicijnen tegen verkoudheid. Iedereen reageert weer anders op deze pillen. Veel mensen worden bijvoorbeeld nerveus en geïrriteerd waardoor ze nog slechter slapen. Vaak is het ingrediënt pseudo-efedrine dan de boosdoener. Deze zit in de meeste medicijnen tegen verkoudheid. Het is aan te raden om deze goedjes niet ’s avonds in te nemen totdat je zeker weet hoe je reageert op het betreffende medicijn.

Gelukkig zijn er ook andere dingen die je zelf kunt doen om beter te slapen met een verkoudheid.

8 Tips voor het slapen met verkoudheid

1: Slaapomgeving

Je slaapomgeving is erg belangrijk. Zorg ten eerste voor een juiste temperatuur in je slaapkamer. De ideale slaaptemperatuur is zo’n 16 a 17 graden. Dus zet die verwarming zeker niet te warm! Zorg er ook voor dat het goed donker is in de slaapkamer. Wanneer je niet helemaal lekker bent ga je je sneller irriteren aan kleine dingen. Probeer dit zo veel mogelijk te beperken door jezelf goed af te sluiten van storende geluiden, lichtjes etc. Fris en schoon beddengoed en een lekker kussen kunnen ook nooit kwaad!

Je irriteert je sneller aan kleine dingen

2: Slaaphouding

Zorg ervoor dat je bovenlichaam en hoofd wat omhoog komen te liggen zodat de druk op de sinus wordt verlicht. Hierdoor worden je luchtwegen vrijer gemaakt en zal je makkelijker ademen. Doe dit niet door simpelweg een extra kussen onder je normale kussen te leggen. Dan drukt je kin richting je borst wat de ademhaling juist beperkt.

Voor de meeste mensen (die geen elektrisch verstelbaar bed hebben) werkt een groot kussen vaak al goed. Eén waar je met je hele bovenlichaam of in ieder geval met je schouders ruim op kan liggen. Het beste kun je met meerdere kussen een soort piramide-achtige constructie bouwen door ze achter elkaar en half over elkaar te leggen. Je schouders moeten al worden ondersteunt en in de ideale situatie loopt je mooie piramide van kussens van daaruit in dikte op. Op deze manier komt je hele bovenlichaam wat omhoog te liggen zodat je luchtwegen vrij komen. Niet de middelen om dit te doen? Ga dan beter op de zij liggen in plaats van op de rug.

3: Neusspray

Je kan een neusspray met zoutoplossing gebruiken. Dit is simpelweg gezuiverd zout water. Eventueel kan je dit ook zelf maken. Zo’n zoutoplossing heeft geen bijeffecten of schadelijke impact op je lichaam. Je kunt er wel perfect je neus mee leeg spoelen!

4: Stomen

Goed stomen voor het slapen gaan doet wonderen. De meeste mensen doen dit door een bak te vullen met warm water en hier wat Vicks Vaporup of kristallen in te gooien. Daar ga je vervolgens een minuut of tien boven hangen met een handdoek over je hoofd.

Stomen doet wonderen

5: Drinken

Drink veel gedurende de dag. Dit help je neusholtes en keel te hydrateren. Voor het naar bed gaan kan je nog een warme drank drinken (zonder cafeïne of theïne). Denk aan kruidenthee met honing of warm water met honing. Dit help ook je neusholtes te openen en je keel te verzachten.

Hou tijdens het slapen een glas of flesje water binnen handbereik om bij nachtelijke hoestpartijen wat te kunnen drinken.

6: Snoepen!

Zuig voor het slapen gaan op wat hard snoep. Dit stimuleert de aanmaak van speeksel waarmee je de keel wat vochtiger maakt.

Snoepen omdat het moet is altijd goed

7: Oma’s tip

Leg een gesneden ui naast je bed. Het kan wat gaan stinken in je slaapkamer maar het zorgt er wel voor dat je luchtwegen vrij worden gemaakt.

8: Medicijngebruik

Beperk medicijngebruik (tegen verkoudheid) zoveel mogelijk en kijk goed naar de bijsluiter als je dit toch doet. Zeker bij het gebruik van meerdere medicijnen. Het kan zijn dat verschillende medicijnen overeenkomende ingrediënten hebben en je wil niet teveel van bepaalde ingrediënten binnen krijgen. Ook slaappillen zijn geen aanrader tijdens een verkoudheid. Hierdoor heb je extra veel moeite met opstaan in de ochtend. Neem je al regelmatig slaapmiddelen? Neem deze dan niet in combinatie met medicijnen tegen de verkoudheid.

Dit bericht heeft 8 reacties.

  1. Noëlle

    Nummer 2 kan makkelijker als je geen elektrisch bed hebt, maar wel een extra (al dan niet heel oud) hoofdkussen hebt. Leg het extra hoofdkussen niet onder je eigen kussen, zoals hierboven ook al gezegd werd, maar juist onder je matras. Je zult het nauwelijks merken in je slaap, maar je ligt wel degelijk een stukje omhoog met je hele bovenlichaam. Als je een heel dun/luchtig kussen hebt moet je misschien wel meerdere kussens gebruiken, even experimenteren, maar dan weet je het in ieder geval voor de volgende keer dat je verkouden bent 😉

    1. alex

      Noëlle thnx voor de geniale tip! Daar had ik helemaal niet aan gedacht. Ik geloof direct dat dit heel goed werkt. Super handige tip dus voor iedereen die dit leest:)

    2. Bibi

      heel erg bedankt hopen dat het werkt!!!!

      1. Anoniem

        Hallo ik probeer dit maar het help nie help me Plss heel snel want binnen 2 dagen is het school ik wil niet op de eerste dag school na de paasvakantie weer ziek zijn

  2. Anoniem

    Mijn oma die heeft mij vroeger gestoomd met aardappels, gewoon aardapppels koken tot dat ze super heet zijn en dan stomen, werkt heel goed en als e van aardappels houd kan je ook nog is een maaltijd maken

  3. alex

    rare fout zeg:S .. bedankt iig marjan!

  4. Ad

    En nu nog de tip om de geïrriteerde keel te verhelpen. Want dat is wel de grootste boosdoener dat je niet in slaap kunt komen.
    Schiet niet op dit artikel……

  5. annomien

    ik heb keelpijn en hoest veel maar niks helpt
    helm my pleasse

Geef een reactie