Waarom praten mensen in hun slaap?

praten in slaapPraten in je slaap is een slaapstoornis waarbij iemand (heel verrassend) praat in zijn of haar slaap. De persoon merkt hier zelf helemaal niks van en zal er alleen achter komen door de partner. Het praten duurt meestal maar kort en is vaak niet meer dan wat onverstaanbaar gemompel. Misschien heb je ook wel eens geprobeerd dingen te vragen en geheimen te ontrafelen bij je pratende bedpartner? Helaas he.. Goed kans dat je geen heel boeiend antwoord kreeg:P

In dit artikel lees je waarom mensen praten in hun slaap, wat dit nou eigenlijk inhoudt en of je er iets tegen kan doen.

Oja… en of je eigenlijk wel moet proberen te praten met iemand die praat in zijn slaap.

Praten in de slaap

Zo’n vijf procent van alle volwassenen praat (wel eens) in zijn slaap. Bij kinderen komt dit veel vaker voor, ongeveer 50% van alle kinderen doet dit weleens. Dit praten wordt ook wel Somniloquy genoemd en kan een vaag gemompel, maar ook echte woorden, zinnen of verhalen zijn.

Praten in de slaap gebeurt vooral in de fase tussen slapen en dromen, maar kan in principe in iedere fase van het slapen voorkomen en duurt vaak ongeveer 30 seconden. Dit praten heeft niets te maken met een droom die je op dat moment ervaart; praten in de slaap en dromen kunnen volledig los van elkaar voorkomen.

Waarom praten in je slaap?

Praten in de slaap kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het een onderdeel zijn van een andere slaapstoornis, zoals nachtelijke paniekaanvallen of slaapwandelen. Door stress, alcohol of bepaalde medicatie kan het praten in de slaap vaker voorkomen. Daarnaast kan een indrukwekkende gebeurtenis of een spannende film hier ook invloed op hebben.

Praat een van je ouders in zijn slaap? Niet gek dat jij dit dan ook doet! Veel mensen denken namelijk dat praten in de slaap erfelijk is. Maar of het echt zo is..

Is praten in je slaap gevaarlijk?

Het is over het algemeen helemaal niet erg als je praat in je slaap. Het praten zelf heeft namelijk weinig invloed op je gezondheid. In ieder geval niet als het om het mompelen van enkele woorden gaat wat bij de meeste slaappraters het geval is. Bij sommigen kan het praten langer duren en/of elke nacht voorkomen. Dan kan dit ten kosten gaan van het tot rust komen van je lichaam waardoor je overdag moe kan zijn.

Het is mogelijk dat het praten wordt veroorzaakt door iets wat wel schadelijk is. Bijvoorbeeld door de stress in je leven of overmatig alcoholgebruik. Het kan dus een symptoom zijn van een andere gezondheidsklacht of van een andere slaapstoornis. Als dit zo is is het verstandig om hier iets aan te doen. Pak de oorzaak aan!

Merk je dat het praten echt invloed heeft op je slaap? Dan is het verstandig om hier met iemand, zoals een slaapspecialist of huisarts, over te praten.

Omgaan met slaappraters

Degene die er vaak nog de meeste last van heeft is de bedpartner. Misschien hoort diegene hele mooie of grappige zinnen uit de mond van de slaapprater komen, het beste is toch om niet terug te praten. De slaapprater weet namelijk niet wat-ie zegt en vaak gaat het praten sneller over als er niet wordt gereageerd. Verder kunnen oordoppen helpen om niet wakker te worden van het gepraat. En in het ergste geval zoek je een andere kamer op!

Voor de slaapprater zelf kunnen een goed slaapritme, ontspanning voor en tijdens het slapen en een minimaal niveau van stress voor het slapengaan helpen om het praten te minimaliseren.

Geef een reactie