Apps om het blauwe licht van je scherm te filteren

apps blauw licht scherm filteren

Tot laat in de avond achter je computer of met je mobiel bezig? Soms is het nodig maar gunstig voor je nachtrust is het niet! Het blauwe licht van apparaten zoals je smartphone of laptop verstoort namelijk onze natuurlijke slaap. Gelukkig zijn er apps waarmee je dit blauwe licht op je mobiel of laptop kunt filteren en tóch nog even door kunt werken (als het echt moet).

De schermen van elektronische apparaten zijn verlicht met een zogenaamd blauw licht. Dit licht ziet het lichaam aan voor daglicht. Overdag is dat geen probleem, maar ’s avonds kun je dit het beste zo veel mogelijk vermijden. Door blootstelling aan dit blauwe licht neemt de productie van melatonine (het slaaphormoon) af, waardoor we minder moe zijn en moeilijker in slaap vallen.

Gelukkig zijn er speciale apps voor je computer, tablet en smartphone die het blauwe licht filteren. Deze apps zorgen voor een oranje of gele gloed, zodat je de helderheid van je scherm donkerder kunt maken en het een stuk prettiger is om naar te kijken. Eigenlijk een beetje hetzelfde idee als bij de filterbrillen van BlauBlock waar ik eerder een review over heb geschreven.

F.lux

Wil je voordat je naar bed gaat nog even werken op je laptop of computer? Dan kun je het felle, blauwe licht filteren met het programma F.lux. Dit programma kun je installeren en werkt op zowel Mac als Windows.

F.lux past automatisch de kleuren van je scherm aan en zorgt voor een rode gloed. Dit gebeurt op basis van je locatie en de tijd. Het programma weet dus precies hoe laat het bij jou is en hoe laat de zon ondergaat. Op basis daarvan schakelt het automatisch in op een ‘dimstand’ (de sterkte hiervan kun je zelf aanpassen).

Wil je toch nog iets doen waarbij je goede helderheid nodig hebt? Dan kun je het programma gewoon uitschakelen door op ‘disable for an hour’ te klikken.

Twilight

Veel mensen zijn in de avond, of zelfs in bed, nog veel bezig met hun smarthphone. Niet onverstandig om dan ook het licht op je mobiel te filteren. Voor de Android-gebruikers is er dan ook de app Twilight. Deze app filtert het blauwe licht van je mobiel en zorgt net als het programma F.lux voor een rode of gele gloed.

De app past automatisch de instellingen aan op je locatie en de tijd. Als je de app dus installeert en je locatie invult, dan gaat-ie automatisch aan als de zon ondergaat. Je kunt dit overigens ook handmatig instellen.

De app is gratis te verkrijgen in de Play Store.

Night Shift

Voor de iPad en iPhone zijn er maar weinig apps om het blauwe licht te filteren. Wel zijn er de browser-apps Koala Browser en Dark Night Browser die je gratis kunt downloaden. Deze apps leveren een speciale browser waardoor je het licht toch kunt filteren.

Gelukkig hebben de nieuwste Apple-apparaten een extraatje: de Night Shift. Dit is een nachtmodus die standaard op de nieuwste modellen van Apple zit (het is dus geen aparte app). Deze modus verandert het blauwe licht in een gele gloed. Hiervoor ga je naar:

Instellingen -> Beeldscherm en helderheid -> Night Shift.

Je kunt de tijd zelf instellen. Zodra je dit hebt gedaan, schakelt je iPhone of iPad automatisch over naar de Night Shift. Wil je toch liever het ‘normale licht’ zien? Dan kun je de Night Shift ook erg gemakkelijk weer uitschakelen.

Geef een reactie