5 Superfoods voor een super slaap

superfoods voor een super slaap Superfoods zijn tegenwoordig super populair. En gelukkig zijn er ook superfoods die bijzonder goed zijn voor de kwaliteit van je slaap.

Wat zijn superfoods?

Superfoods zijn hoogwaardige natuurlijke voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines, mineralen, antioxidanten, enzymen, chlorofyl, goede vetten en aminozuren. Veel meer nog dan andere groenten en fruit. Letterlijk dus supervoeding voor lichaam en geest!

Er zijn veel verschillende superfoods die allemaal erg goed zijn en in zijn algemeen bijdragen aan een goede gezondheid. Een gouden regel is en blijft dat gezond zijn in het algemeen ook bijdraagt aan een goede nachtrust. Superfoods zijn ook verschillend en kunnen bijdragen bij het realiseren van meer specifieke doelen. En beter slapen is één van die doelstellingen waarvoor bepaalde superfoods geschikt zijn.

Voor dit artikel heb ik wat research gedaan en 5 superfoods voor je op een rij gezet die speciaal super goed zijn om beter te slapen.

1. Rauwe Cacao

Rauwe cacao is ideaal voor mensen die veel te maken hebben met fysieke en mentale stress en inspanning. Rauwe cacao help je om goed te ontspannen na heftige inspanning. Deze superfood bevat veel magnesium wat een belangrijke voedingstof is voor onze hersenen en lichaam om te kunnen ontspannen. Magnesium ontspant de spieren waardoor het lichaam zich makkelijker kan overgeven aan de slaap. Daarnaast bevat rauwe cacao nog een aantal andere stofjes die helpen onze hersenen te ontspannen. Tryptofaan en serotonine die beiden een belangrijke rol spelen bij het in stand houden van een gezond en stabiel bioritme.

2. Himalaya Zout

Uit onderzoek is gebleken dat mensen slechter slapen wanneer er een verminderde hoeveelheid natuurlijk natrium in het bloed aanwezig is. Men slaapt minder regelmatig en word vaker wakker. Ter compensatie van het tekort aan natuurlijk natrium vindt er namelijk een verhoogde activiteit plaats in het sympathische zenuwstelsel. Himalaya zout is denkbaar de beste en gezondste bron van natuurlijk natrium en daarom een perfecte ondersteuning voor een goede nachtrust.

3. Lecithine Granulaat

De eigenschappen van Lecithine Granulaat ondersteunen en reguleren op krachtige wijze onze nachtrust. Lecithine Granulaat ondersteund op effectieve wijze onze hersenen en alle hersenactiviteit. En dit is belangrijk voor een gezond bioritme en slaappatroon.

4. Macuna Pruriens

Dit superfood heeft een positieve invloed op het herstel van ons natuurlijke slaappatroon. In het artikel over het slaap waakritme heb je misschien al gelezen dat onze hersenen ’s avonds de stofjes serotonine en melatonine aanmaakt om de slaap te regelen. Melatonine is het slaaphormoon waardoor je goed slaapt. Macuna Pruriens bevat serotonine wat op zijn beurt weer nodig is voor de aanmaak van melatonine. Daarnaast bevat Macuna Pruriens de benodigde 5-HTP, en B5 en B6 vitaminen die in dit fysiologische proces nodig zijn voor de aanmaak van melatonine.

5. Maca

Dit superfood is met name fantastisch om stress tegen te gaan. Aangezien stress 1 van de grootste boosdoeners is voor een slechte slaap, is Maca uitermate geschikt voor mensen die slecht slapen door stress. Zo zorgt stress bijvoorbeeld voor een verhoogde aanmaak van cortisol door ons lichaam. Dit waakhormoon speelt een belangrijke rol in ons slaap waakritme. Maca herstelt de balans van onze hormoonspiegel en reduceert de aanmaak van cortisol. Ook heeft Maca de eigenschap om stress in het lichaam te beperken, waardoor ook onze geest wat meer tot rust kan komen. Daarnaast geeft Maca enorm veel energie! Neem Maca dus niet in de avond want dan slaap je juist slechter. Het beste neem je dit superfood in de ochtend bij je ontbijt.

Dit bericht heeft 5 reacties.

 1. He alex,

  Goed artikel , het is inderdaad zo dat deze superfoods kunnen helpen met het bevorderen van de slaap!

  1. alex

   Hi, en thanks! Mooie website heb je overigens.. Ik gebruik zelf ook nog een paar (andere) superfoods zoals lijnzaad en chiazaad:) gr

 2. daan

  Ik heb nu juist 2 avonden maca ingenomen voor het slapen gaan en dat helpt me juist te slapen. Zeker 2 a 3 dessertlepels.
  Het is een adaptogeen en volgens mij werkt dat voor iedereen anders.

 3. Anoniem

  Sinds nu 3 dagen maca begin van de Avon din yoghurt en ik heb nu al 2 avo den erg goed geslapen beter dna ooit te vore

 4. Daphne

  Ik had juist begrepen dat als je niet kan slapen van koffie, cacao ook niet goed is. Wat is waar?

Geef een reactie