4 Voordelen van naakt slapen

voodelen naakt slapen

Sinds jaar en dag is het dragen van een pyjama of andere slaapkleding heel normaal. Voor veel Nederlanders is nachtkleding een standaard onderdeel van de garderobekast en is het ondenkbaar om zonder naar bed te gaan. Als er geen slaapkleding wordt gedragen dan is het vaak het ondergoed wat aan blijft tijdens het slapen. Waarom doen we dit? Is het niet veel vrijer en prettiger om naakt in bed te liggen? Natuurlijk wel! Maar dat is niet de enige reden om het te doen. Naakt slapen brengt ook een aantal voordelen voor de gezondheid met zich mee.

Waarom dragen we slaapkleding?

De pyjama is een van oorsprong Indiaas kledingstuk die door Engelse kolonisten in Nederland is geïntroduceerd. In eerste instantie als luxe kledingstuk dat werd gedragen door mannen. Later zijn ook vrouwen een pyjama of nachtjapon gaan dragen. Nachtkleding werd oorspronkelijk gedragen uit comfort en dan met name om het lichaam warm te houden tijdens het slapen. Hebben we dat in Nederland vandaag de dag wel nodig of is het simpelweg gewenning?

Demografische verschillen

Huizen zijn steeds beter verwarmd en ons beddengoed zorgt daarnaast voor voldoende warmte. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om ’s nachts alleen ondergoed te dragen of om helemaal naakt te slapen. Het aantal Nederlanders dat volledig naakt slaapt is echter nog beperkt tot zo’n 1 op de 5. Een ruime meerderheid geeft dus nog steeds de voorkeur aan het dragen van slaapkleding. Wel zijn er verschillen te zien in leeftijdsgroepen en tussen mannen en vrouwen. Jongeren slapen het minst naakt en geven vooral de voorkeur aan het dragen van ondergoed. Naarmate de leeftijd hoger wordt komt de pyjama en nachtjapon vaker in beeld. Onder mannen is het dragen van ondergoed populair en vrouwen kiezen vaker voor een pyjama, nachtjapon of shirt. Mannen slapen dan weer vaker naakt dan vrouwen.

De voordelen van naakt slapen

Een vrij gevoel

Naakt voel je je simpelweg vrijer en meer ontspannen dan met een pyjama of ondergoed aan. We draaien tientallen keren om gedurende de nacht wat zorgt voor opkruipende kleding die niet lekker meer zit. Oncomfortabele slaapkleding of ondergoed kan de nachtrust verstoren.

Je slaapt beter

Tijdens het slapen koelt het lichaam af om in een diepe en effectieve slaap te raken. Een koele lichaamstemperatuur bevordert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine waardoor we sneller in slaap vallen en een diepe slaap bereiken. Slaapkleding houd je langer warm en vertraagt dit proces. Behalve slaapkleding speelt beddengoed en de temperatuur in de slaapkamer dus ook een belangrijke rol. Een juiste slaaptemperatuur ligt rond de 17 graden.

Een bijkomend voordeel van koel en naakt slapen is dat je makkelijker afvalt. Lees meer in het artikel over afvallen door koud te slapen.

Minder kans op infecties

Schimmels en infecties maken meer kans op broeierige plekken. Bij vrouwen is de intieme zone bij voorbaat al een plek met een verhoogde kans op infecties. Naakt slapen zorgt ervoor dat het minder warm en broeierig is rond de vagina wat de kans op infecties verkleint. Ook voor mannen geldt dat het dragen van ondergoed de plek rondom de edele opwarmt wat de kans op infecties verhoogt en bovendien nog een ander risico met zich meebrengt.

Spermakwaliteit
Voor mannen schuilt er nog een ander gevaar in het dragen van (vooral strak) ondergoed. Ondergoed zorgt er voor dat de teelballen opwarmen wat de spermakwaliteit verslechtert en de zaadproductie verminderd. Daarom is het in het algemeen voor mannen beter om strak ondergoed te mijden (nog beter is helemaal ”commando” door het leven gaan). Het scheelt in ieder geval al een hoop om de onderbroek lekker uit te schieten voordat je het bed in duikt.

Beter voor je lichaam

Door naakt en koel te slapen wordt de aanmaak van melatonine en groeihormonen bevordert. Groeihormonen zijn essentieel voor onze gezondheid en worden vooral aangemaakt tijdens de diepe slaap. Het hormoon is van belang voor de ontwikkeling en behoud van spieren evenals de sterkte van de botten. Het houdt de bloedsuikerspiegel in balans en heeft een herstellend vermogen voor hart en bloedvaten.

De voordelen van naakt slapen liegen er niet om. In het begin zal het even wennen zijn. Toch is het de moeite waard om het een kans te geven.

Geef een reactie