‘Je nestelt je lekker in bed, diep weggestopt onder de dekens. Begint opeens je partner een boom om te zagen’. Snurken is een van de vervelendste slaapproblemen. Niet voor de snurker zelf, maar voor zijn of haar (meestal haar) partner! Hoe kom je van dat snurken af? En wat kunnen partners doen?
Hoe ontstaat snurken?
Snurken ontstaat als de luchtstroom tijdens het ademen belemmerd wordt. Dit is het geval als zachte delen in de mond-keelholte een belemmering of vernauwing van de luchtstroom vormen en hierdoor gaan trillen. Door het trillen ontstaat het snurkgeluid.
Snurken zelf is geen groot medisch probleem. Vaak hebben de partners of de mensen die binnen gehoorafstand slapen de meeste last van het gesnurk, omdat ze hierdoor uit hun slaap worden gehouden.
De oorzaak van snurken kan voor iedereen verschillend zijn. Zo kan het komen door externe factoren, zoals een verkoudheid, verkeerde slaaphouding of een allergie. Maar het kan ook ontstaan door een natuurlijke blokkade in de mond-keelholte, zoals een te nauwe doorgang in de neus of een te dikke tong.
Tips voor snurkers
Maar belangrijker, hoe kom je van het snurken af?
Drink minder alcohol
Snurken kan dus ontstaan door externe factoren. Een van die factoren is alcohol. Alcohol heeft een verdovende werking; door alcohol worden de spieren in de mond-keelholte (zoals de spieren van de tong) slapper waardoor ze de luchtstroom belemmeren.
Stop met roken
Ook roken is zo’n een externe factor. De rook van sigaretten kan leiden tot ontstekingen van de luchtwegen en vernauwingen in de keel- en neusholte. Hierdoor wordt de luchtstroom belemmerd en ga je snurken. Stop met roken en je zal zien dat het snurken minder wordt.
Val af
Veel mensen met overwicht snurken. Door overgewicht (net als door roken) werken de longen niet meer optimaal. Daarnaast kunnen er ook door overgewicht vernauwingen en verdikkingen ontstaan in de mond-keelholte, waardoor mensen extra snel snurken.
Slaap op je zij
Snurken ontstaat doordat de zachte delen in de mond gaan trillen door de luchtstroom die belemmerd wordt. Als je op je rug ligt, verslappen de spieren in de mond-keelholte zich (zoals die van de tong en de huig). Dit belemmert de luchtweg. Door op je zij te gaan slapen kan de luchtstroom een betere weg naar buiten vinden.
Doe iets aan allergieën en verkoudheid
Als door een verkoudheid of allergie de neusholte verstopt is, kunnen mensen gaan snurken. Gelukkig is snurken met deze oorzaak vaak maar tijdelijk. Gebruik neusspray om de luchtwegen zoveel mogelijk vrij te houden of neem allergiepillen.
Neusspreiders en keelspray
Er zijn ook allerlei hulpmiddelen die het snurken kunnen verminderen. Zo bestaan er neusspreiders of neusstrips om de lucht makkelijker door de neus te laten gaan. Ook bestaan er speciale bitjes om ervoor te zorgen dat de zachte delen in de mond de luchtweg niet belemmeren en bestaan er zelfs sprays om deze zachte delen te verstevigen.
Niet bij iedereen werken deze hulpmiddelen even goed. Probeer af en toe wat uit en probeer vooral te ontdekken wat de echte oorzaak is van het snurken, zodat je die kunt aanpakken.
Train je mond- en keelspieren
Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen meer controle te krijgen over je ademhaling. Wat ook erg effectief schijnt te zijn is zingen of het bespelen van een blaasinstrument. Mensen die zingen of een blaasinstrument spelen hebben over het algemeen een betere controle over hun ademhaling. Geen zin of tijd om een instrument te gaan bespelen? Er bestaan ook online oefenprogramma’s met speciale oefeningen om de mond, keel en gehemelte te trainen om zo het snurken tegen te gaan.
Tips voor de slaappartners
Slaap je samen met of binnen gehoorafstand van iemand die onwijs snurkt en heb je hierdoor last van slaapproblemen? Probeer er dan samen met diegene achter te komen wat de oorzaak is van het snurken. Pak die oorzaak aan, koop hulpmiddelen en anders.. doe oordopjes in! (Er zijn zelfs speciale oordopjes voor partners van snurkers).