voeding waarvan we slechter slapenVeel mensen zullen zich niet bewust zijn van de enorme impact die iemands levensstijl heeft op de nachtrust. Lichaamsbeweging is daar één van, maar wat nog meer invloed heeft is de keuze van voeding!

De invloed van voeding op je slaap

Een verkeerde toevoer van energie naar het lichaam is vaak de oorzaak van slaapproblemen. Strenge diëten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een tekort aan energietoevoer is. In de meeste gevallen gaat het, in onze cultuur iig, om een overschot aan energietoevoer voor het slapen gaan. Het lichaam wordt s’nachts dan nog flink aan het werk gezet omdat er nog veel eten verteerd moet worden, of het lichaam heeft te laat nog stoffen met een stimulerende werking binnen gekregen.

Door welke voeding slapen we slecht?

In dit artikel lees je welke stoffen en voeding je slecht doen slapen. Sommige zijn redelijk bekend en heb je vast eerder gehoord, andere voeding zal nieuw voor je zijn.

Cafeïne

De bekendste oorzaak van slecht slapen door drank/voedingskeuze is zeker cafeïne. Cafeïne is slecht voor de nachtrust vanwege de stimulerende werking op de hersenen, nieren, maag en darmen. Eigenlijk weet iedereen wel dat cafeïne stimulerend werkt, je wakker houd, en je dus beter geen cafeïne houdende dranken zoals koffie kunt drinken in de avond. Toch drinken veel mensen nog steeds graag een kopje koffie na het avondeten. ik vind dit zelf ook wel lekker moet ik zeggen, dus drink ik s’avonds vaak een kopje cafeïne-vrije koffie wat naar mijn idee net zo lekker smaakt.

Je kunt het beste vanaf de namiddag geen koffie meer drinken en s’avonds ook andere cafeïne houdende producten vermeiden zoals cola, thee en chocola. Energiedrinks zijn al helemaal super slecht voor de nachtrust. Kruidenthee bevat geen cafeïne en kan je wel drinken. Dit heeft vaak zelfs een positief effect op de slaap.

Let ook op met medicijnen, in veel medicijnen zoals pijnstillers, afslankpillen en medicijnen tegen verkoudheid zit vaak cafeïne.

Alcohol

Ook van alcohol is het redelijk bekend dat het een negatief effect heeft op de nachtrust. Hoewel veel mensen (terecht) denken makkelijker in slaap te vallen. Dit is namelijk waar, alleen is de slaap vervolgens veel minder diep en effectief, en als de alcohol uitwerkt wordt je sneller en vaker tussendoor wakker waardoor je algehele slaapefficiëntie (hoe effectief je slaapt) een stuk lager is. Daar komt nog bij dat je door alcohol vaak vervelender droomt, meer zweet in je slaapt, alcohol je uitdroogt, en je koppijn krijgt… vooral dat laatste zal de meeste van jullie bekend voorkomen. Wanneer je de dag erna langer in je bed blijft liggen verstoord het ook nog eens je slaap waakritme. Hoe langer je in bed blijft liggen des te heftiger de impact op je bio-ritme.

Vetten en eiwitten

Vetten zijn zwaar en heel erg traag te verteren door het lichaam. Als je s’avonds nog veel vette voeding eet zal je lichaam de hele nacht druk bezig zijn met de vertering hiervan! Ook eiwitten blijven langer in het lichaam. (twee keer langer dan koolhydraten). Beiden kunnen je goed wakker houden. Daarnaast is je lichaamstemperatuur normaal een graadje lager tijdens het slapen, dit is echter niet het geval bij een volle maag. De (iets) hogere lichaamstemperatuur kan vaak net een verschil maken tussen goed en slecht slapen.

Suikers en geraffineerde koolhydraten

Suikers en andere geraffineerde koolhydraten als witbrood, koekjes, snoep, taart etc, hebben net als cafeïne een stimulerende werking en kan je dus beter vermijden in de avond. Daarnaast doet het je bloedsuikerspiegel schommelen waardoor je wakker kan worden. Voeding met veel geraffineerde koolhydraten doen je dus ook slecht slapen.

Pittig eten

Pittig gekruide voeding kan brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Smaakversterkers

De smaakversterkers mononatriumglutamaat en E 621, die veel voorkomen in kant- en klaar maaltijden, kunnen hoofdpijn, maagzuur en verteringsproblemen veroorzaken die vervolgens je slaap kunnen verstoren.

Tyramine

Tyramine is een aminozuur dat de aanmaak van norepinefrine, of noradrenaline, door het lichaam stimuleert. Dit is een neurotransmitter die lijkt op adrenaline, en dus een flink stimulerend effect heeft op het lichaam. Tyramine zit in verschillende kaassoorten (oude, zachte, en blauwe kaassoorten), geconserveerd vlees, aardappels, wijn en chocola

Groentes

Ja, groentes zijn gezond, maar bepaalde groente zoals koolsoorten en gedroogde groenten hebben een hoog gisting effect wat een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Andere groentes die je slaap negatief kunnen beïnvloeden zijn bonen, komkommer en blikgroenten.

Ook bevatten sommige groentes tyramine (zie vorige paragraaf), zoals aubergine, tomaat, en spinazie. Ik wil hier geen verkeerd beeld schetsen, je kunt dit natuurlijk gewoon prima eten als avondmaaltijd er vanuit gaande dat dit een paar uur voor het in slapen is.

Vitamines

Vitaminerijke producten zijn natuurlijk heel goed om te eten en drinken, maar veel van deze vitamine hebben een stimulerend effect en kunnen dus wel een nadelig gevolg hebben voor de nachtrust. Probeer deze voedingsmiddelen dus vooral overdag te nemen! Dit neemt niet weg dat je ook s’avonds altijd beter een stuk fruit kan eten dan een vette snack. De fruitsoorten met een hoog vitamine-C gehalte kun je beter wel vermijden. Deze zit bijvoorbeeld veel in citrusvruchten en kiwi’s. Ook in bananen, wat eigenlijk een paradox is want bananen stimuleren juist weer de aanmaak van melatonine door het lichaam (slaaphormoon) waardoor je weer beter slaapt. Voor een uitgebreide uitleg van de werking van slaap en waakhormonen kan je het beste dit artikel over het slaap waakritme lezen.

Tijdstip van eten

In de ochtend verteerd je lichaam voedsel het beste, vermijd dus zware maaltijden in de avond. Als je s’avond zwaar eet is je voeding pas half verteerd op het moment dat je naar bed gaat. Als je lichaam nog druk bezig is met verteren kan dit je nachtrust verstoren. Eet dus niet veel en zwaar de uren voor het slapen gaan. Gaan slapen met een hongergevoel is ook niet top dus het beste kun je een lichte snack eten ongeveer een uur voordat je gaat slapen. Dus geen vette bende!

Je hebt nu een beter beeld van de verschillende soorten voeding en stoffen waardoor je slecht slaapt. Erg belangrijk omdat deze vaak een oorzaak zijn van slaapproblemen. Uiteraard gaat er snel nog een artikel volgen (update: die is er inmiddels >> Goed Slapen Door Juiste Voeding) waarin ik aangeef welke voeding juist kan helpen om beter te slapen!

Voeding speelt dus een belangrijke rol. Niet voor niks dat er in het boek Perfect Slapen in 7 Stappen aandacht wordt besteed aan dit onderwerp. Dit populaire boek helpt je aan de hand van 7 stappen tot een betere nachtrust te komen.

Wist jij al dat voeding zoveel invloed had? Andere mensen misschien (ook) niet! Help je mij en anderen door dit bericht te delen op Social media? Ik zou het erg waarderen!

3 Responses to “Slecht slapen door keuze voeding”

 1. J. Hofmans, Beantwoorden

  Dus, naast koolhydraten houden eiwitten je ook wakker? Dat klopt niet helemaal. En wat zou je anders moeten eten dan?

  • Anoniem, Beantwoorden

   Hi J.Hofman, bedankt voor je reactie. Het heeft hier betrekking op het slapen (en het eten ervan vlak voor het slapen). Eiwitten zijn natuurlijk super goed en belangrijk! In de avond vooral niet te veel en zwaar eten vlak voor het slapen. (Je kan dan best nog iets licht verteerbaars eten). gr alex

 2. Bart, Beantwoorden

  Hi Alex, kan je als avondsnack het beste kiezen voor koolhydraten, eiwitten of een snack met onverzadigd vet? Of maakt dit niet uit voor de kwaliteit van de slaap?

Geef een reactie