De verschillen in slaapgedrag tussen mannen en vrouwen

Verschillen slaapgedrag man en vrouw

Slapen mannen en vrouwen verschillend?

Over het algemeen slapen mannen vaster en beter dan vrouwen, daarentegen zijn mannen wel weer gevoeliger voor slaaptekort omdat mannen gemiddeld kortere nachten maken. Vrouwen hebben vaker problemen met inslapen en worden gedurende de nacht gemiddeld vaker wakker.

Maar wat zorgt er nou voor dat de slaapkwaliteit van vrouwen doorgaans slechter is? Welke factoren zijn hier van invloed en kenmerken het  slaapgedrag van mannen en vrouwen…

Verschillend slaapgedrag mannen en vrouwen

Zowel hormonale als psychosociale verschillen tussen mannen en vrouwen bepalen het verschil in slaapgedrag. In dit artikel zal ik ze beiden kort uitlichten.

Hormonale factoren

Wisselende hormoonspiegels kan de slaap flink beïnvloeden. Bij het slaapgedrag van vrouwen spelen de hormonen oestrogeen en progesteron een grote rol. Oestrogeen verhoogt de REM-slaap en progesteron zorgt voor een slaperig en moe gevoel. Je zou kunnen zeggen dat oestrogeen dus een positief effect heeft op de effectieve slaap. Een daling van de oestrogeen spiegel heeft dan een negatieve invloed op de REM-slaap en de slaapkwaliteit. Een daling van het hormoon progesteron kan er voor zorgen dat je onrustiger slaapt.

Vrouwen slapen doorgaans slechter gedurende de volgende periodes:

Tijdens de menstruatiecyclus
Vlak voor de menstruatie vind er een flinke daling in progesteron plaats waardoor de slaap van veel vrouwen onrustiger wordt.

Tijdens de zwangerschap
Tijdens de eerste paar maanden van de zwangerschap is het progesteron level bij vrouwen veel hoger waardoor men vaker moe is en de behoefte heeft om meer te slapen. Gedurende deze eerst drie maanden heeft een zwangere vrouw nog weinig last van de groeiende buik waardoor er nog in een comfortabele slaaphouding gelegen kan worden. De buik wordt natuurlijk steeds groter en vanaf een maand of vier kan deze een comfortabele slaaphouding gaan tegenwerken. Gedurende de laatste paar maanden van de zwangerschap ontstaan doorgaans de meeste slaapproblemen. Behalve de steeds groter groeiende buik zijn maagzuur, (spier)krampen en rusteloze benen (Restless Leg Syndrom) bekende slaapverstoorders tijdens de laatste fase van de zwangerschap.

Tijdens de overgang
Tijdens de overgang dalen zowel het oestrogeen als progesteron levels wat vaak een verslechtering van de slaapkwaliteit veroorzaakt. De veranderende oestrogeenspiegel zorgen bij de meeste vrouwen voor de welbekende opvliegers, een onverwachts opkomende gevoel van warmte en zweten. Opvliegers kunnen ook tijdens het slapen optreden. Door de stijgende lichaamstemperatuur die hiermee gepaard gaat kan je hierdoor wakker worden. Hierdoor zullen vrouwen gemiddeld vaker wakker worden tijdens de overgang.

Psychosociaal factoren

Vrouwen slapen vaker minder diep als er (kleine) kinderen in de buurt zijn. Door deze instinctieve waakzaamheid worden vrouwen met kinderen ’s nacht vaker wakker dan hun mannelijke partner.

Vrouwen hebben vaker last van depressies, en één van de symptomen van een depressie is slecht slapen. Al werkt dit vice versa, want slaapstoornissen kunnen ook een depressie veroorzaken.

Opvallend feitje is dat mannen en vrouwen hun slaap op een verschillende manier beoordelen, zo hanteren beide seksen verschillende maatstaven voor een goede slaap. Mannen kijken naar hoe uitgeslapen ze zich in de ochtend voelen, en of ze overdag wel of niet moe zijn. Vrouwen beoordelen hun slaap aan de hand van de slaapduur en het aantal keer dat ze ’s nachts wakker worden.

Dromen

leuk om te weten is dat mannen en vrouwen ook verschillend dromen. Een aantal interessante weetjes:

  • Vrouwen dromen twee keer zo veel over persoonlijke conflicten en mannen dromen meer over algemene rampen en calamiteiten.
  • Dromen van vrouwen vinden vaker  binnenshuis plaats.
  • Dromen van mannen bevatten vaker en meer agressie.
  • Tijdens erotische dromen fantaseren mannen vaak de ideale bedpartner bij elkaar terwijl vrouwen in hun droom vaker seks hebben met iemand die ze in het echt kennen.

Individuele verschillen in slaapgedrag

Dat er best wat verschillen zijn in het slaapgedrag van mannen en vrouwen zal duidelijk zijn. Uiteraard zijn er ook grote individuele verschillen tussen vrouwen, en zijn er veel andere externe factoren die de kwaliteit van slapen beïnvloeden. Belangrijke factoren die de individuele verschillen per vrouw beïnvloeden zijn bijvoorbeeld stress, leefwijze en voeding.

Geef een reactie